Mami, tati, já do školky nechci!

8.9.2010 00:00   |   Děti
Také jste se snažili celé léto dítě naladit na to, jaké to bude ve školce hezké a ouha! Ono po prvních dnech odmítá jít ráno z domu a pak před školkou ztropí neskutečnou scénu?

školky

Vy ale do práce jít musíte, takže: co s tím? V první řadě se dobře rozhlédněte kolem sebe. Určitě v takovém průšvihu nejste sama.

Mezi školkovými nováčky je mnoho těch, kteří tropí první dny i týdny srdcervoucí scény. Možná by nebylo na škodu se s rodičem takového dítěte seznámit a zkusit dát vaše potomky dohromady. Možná, že se skamarádí a vzájemně se podpoří v tom, jak radostněji přežít školku.

Žádné vydírání

V žádném případě se však nenechte vydírat dětským pláčem a vymyšlenostmi o bolavém bříšku, kvůli kterému je třeba zůstat doma. Buďte klidní, ale neoblomní. Podle psycholožky Jany Sedlákové by také nebylo vhodné si dítě kupovat různými dárky a sliby.

Dítě musí mít jasnou představu o tom, že pobyt ve školce není žádné nutné zlo, ale vlastně jen potvrzení toho, že už je velký kluk či holka a že není vůbec špatné si hrát s ostatními dětmi.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Povídejte si spolu

Dobré je, když se rodiče zajímají o vše, co dítě během dne ve školce zažilo. Chtějte vědět, co se mu nelíbí, co ho trápí, vysvětlete si pravidla, která jsou třeba v kolektivu dodržovat – poslouchat paní učitelku, snažit se být samostatný v tom, co už dítě umí, dělit se s ostatními o hračky…

Paní učitelka je kamarádka

Velmi důležitý je podle psycholožky váš postoj k učitelce. Pokud k ní budete vstřícná a přátelská, dítě k ní získá větší důvěru. Proto i případné nesrovnalosti je lepší řešit s paní učitelkou mezi čtyřma očima a ne před zvědavým pohledem vlastního dítěte.

Než ale spustíte kritiku, zkuste si v klidu ujasnit, co vlastně od zařízení, kam jste dítě dali, očekáváte. Je v silách školky zajišťovat vašemu dítěti vždy vegetariánskou stravu, tolerovat to, že nechce po obědě odpočívat nebo to, že je zvyklé na „volnou“ výchovu, kdy si dělá, co chce? Anebo vám naopak vadí, že vaše nadané dítě ostatní brzdí v rozletu a školka nezajišťuje dostatečné množství aktivit podle vašich představ? V takovém případě by totiž bylo lepší, podívat se raději po jiném předškolním zařízení.

školka

Školka není odkladiště

Alespoň první týdny byste také školkového nováčka neměli nechávat ve školce příliš dlouho. Zkuste si udělat trochu víc času a po vyzvednutí ze školky být s dítětem a třeba i něco zajímavého podniknout.

Určitě by se rodiče neměli vyhýbat ani různých školkovým akcím – ať už to jsou besídky nebo nějaké dny otevřených dveří, pouštění draků...

Přetrvávající nechuť nepodceňujte

Pokud si však dítě ani po několika týdnech na školku nezvykne a problémy a jeho deprese se prohlubují, je na čase obrátit se na odborníky. Nic se nedá lámat přes koleno a jedině dobrý dětský psycholog je schopen pomoci takovou situaci řešit a poradit, co dál.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Mami, tati, já do školky nechci!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci