Buď ticho a neotravuj? To nezabírá!

30.7.2010 00:00   |   Děti
Jednou z nejčasťějších příčin dopravních nehod je nepozornost řidiče při řízení. Tu může způsobovat například přílišný hluk dětí v autě. Umíte svoje děti na cestách vhodně zabavit?

holky v autě

Všeobecně se dá říci, že děti do 5 let jsou schopné se soustředit na jednu činnost průměrně 15 minut, v 6 letech umějí udržet pozornost téměř půl hodiny a od 8 let se zvyšuje průměrný čas pozornosti na 45 minut.

Co takhle pohádky na cesty?

Vymyslete pro své ratolesti program, zajistí vám větší bezpečnost. Děti během cesty nejraději něco poslouchají, zpívají nebo si hrají. Pořiďte jim speciální nahrávky s pohádkami, písničkami nebo jiným zábavným programem, které můžete zakoupit v hračkářstvích a knihkupectvích, nebo novou hračku.

Drobný dáreček můžete nyní dětem pořídit také na čerpacích stanicích. Například u Shellu v srpnu dostanete unikátní postavičku z populárního filmu Toy Story 3 – Příběhu hraček. Děti si tu ale mohou vybrat z celé kolekce interaktivních hraček. Od Woodyho a jeho splašeného vlaku po kosmickou loď s mimozemšťany.

penízeMůže vás zajímat

Děti musejí znát cenu peněz
Když jsou rodiče z dětí zoufalí
S ním se kamarádit nebudeš!

Dodržujte pravidelné přestávky

Malé děti do tří let potřebují přestávku minimálně každou hodinu, respektive hodinu a půl, aby se osvěžily a trochu se protáhly. Starším dětem stačí až dvě hodiny.

Platí jednoduchá zásada, že čím déle se budete snažit dítě udržet ve vozidle, tím negativnější budou jeho reakce.

Dětí musejí pít a jíst

Dbejte na dodržování pitného režimu a vhodného občerstvení. Pokud dětem dodáte rovnoměrně energii, zabráníte tak jejich únavě a přispějete k jejich vyrovnanosti a uvolněnosti.

Mezi vhodnou stravu patří určitě celozrnné potraviny, ovoce nebo zelenina. Naopak potraviny s vysokým obsahem cukru se rychle spalují, děti dostávají brzy hlad a mohou být podrážděné. Také těžké a mastné potraviny jsou při cestování zcela nevhodné.

Přibalte oblíbenou hračku

Aby se vaše děti cítily při cestě pohodlně a byly v klidu, přibalte jim do auta jejich oblíbenou věc, ať už plyšovou hračku nebo deku, která jim dodá pocit jistoty. Dítě se tak bude ve stresovém prostředí cítit bezpečněji.

Podle psychologů by řidiči rozhodně neměli děti odbýt větou typu „Buď ticho a neotravuj!“. Vymyslet jim na cesty autem program nebo vybrat zajímavou hračku sice zabere nějaký čas, ale určitě se to vyplatí.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Buď ticho a neotravuj? To nezabírá!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci