Povinné ručení – jak vybrat správně

1.8.2011 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Který z řidičů si dokáže jasně odpovědět na to, co všechno zahrnuje jeho povinné ručení a jak výhodná je smlouva, kterou s pojišťovnou uzavřel.

autonehoda

Ve změti všech krásných slovíček, se občas ztrácí podstata věci. Při výběru je proto lepší se obrátit na odborníka.

Například internetový portál Top-Pojištění.cz každý rok zveřejňuje přehled všech sazeb povinného ručení. Návštěvníci portálu již pět let využívají jednoduchý, ale přesto komplexní kalkulátor pro porovnání aktuálních nabídek dvanácti pojišťoven, působících na českém trhu. A klienti mají pak také možnost okamžitého uzavření pojištění, kdekoli online přes internet.

bouračkaMůže vás zajímat

Nepřijdu o bonusy u jiné pojišťovny?
Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Co nabízejí asistenční služby pojišťoven

K čemu je dobrá kalkulačka

Jednoduchého porovnání nabídek všech pojišťoven je praktické i vzhledem k různému způsobu určování sazeb jednotlivými pojišťovnami. Díky tomu stoupá obliba online kalkulačky nejen ve světě, ale také v ČR.

Co zajistí povinné ručení

Zákonné pojištění motorových vozidel je určeno výhradně k úhradě škod, které způsobí účastník pojištění provozem svého vozidla cizím osobám. Pojištění zahrnuje škody na majetku a újmy na zdraví, včetně odškodného v případě úmrtí a náhrady ušlého zisku. Tato poškození a újmy jsou z pojištění hrazeny pouze do výše sjednaných limitů pojistného plnění.

Zákon stanovuje minimální hranici těchto limitů na 35 milionů korun. Banky nabízejí limity různé, od nejnižších možných až po maximálních 100 milionů korun. Pokud škoda sjednané limity překročí, musí rozdíl doplatit pojistník z vlastní kapsy.

Zákonné pojištění vozidel se nevztahuje na škody na pojistníkově zdraví či majetku, avšak pojišťovny nabízejí pro tyto případy celou řadu připojištění, které nejsou sice povinné ze zákona, ale mohou být velmi užitečné.

povinné ručení

Spousta pojišťoven nabízí některé doplňkové pojištění jako bonus v rámci základní ceny, nejčastěji jde o úrazové připojištění řidiče. Kompletní ochranu automobilu, který je předmětem pojištění potom poskytuje havarijní připojištění vozidla.

Proč pojišťovny zdražují

Pojišťovny nutí ke zdražení především vyšší škodní průběh, zdražení cen za opravy vozidel, odškodnění zraněných či usmrcených osob, zvýšené náklady na platby integrovanému záchrannému systému a také zvýšená hranice škod, u kterých už nemusí asistovat policie.

Vzhledem k tomu, že lze dosáhnout u všech pojišťoven bonusu 50 procent za bezeškodní průběh, u některých je bonus dokonce až 60 procent a v kombinaci s různými akčními slevami a bonusy může být úspora až 70 procent, je důležité vybrat správnou pojišťovnu. A samozřejmě především být slušný a dobrý řidič.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Povinné ručení – jak vybrat správně

Povinné ručení

10.1.2021   |   00:14   |   od: Radim
Ano, přes srovnávač pojištění jsem našel výhodnější nabídku, než jsem měl přímo v pojišťovně. Srovnával jsem to přes srovnávač klikpojisteni .cz Když si tam vyberete výhodnou nabídku pojištění, tak si ho můžete rovnou online přes srovnávač sjednat, nemusíte tedy tak nikam chodit na pojišťovnu

Povinné ručení

8.1.2021   |   11:35   |   od: Vojtěch
Na srovnávači pojištění jste našel výhodnější pojištění? jak to pak funguje, pokud se podívám na srovnávač pojištění a najdu tam výhodnější nabídku, tak potom mám jít do té konkrétní pojišťovny?

Povinné ručení

6.1.2021   |   20:09   |   od: Radim
Také jsem se už jednou naštval, u pojišťovny jsem byl několik let a ani jednou jsem se nedočkal lepší ceny. Proto jsem se jednou díval na srovnávači pojištění a našel tam pojištění na sebe na své auto o 1800 levněji, takže jsem hned svoji pojistku vypověděl a sjednal si nové povinné ručení.

Povinné ručení

4.1.2021   |   17:26   |   od: Vojtěch
Zase mám platit povinné ručení na naše auto, které mi přijde opravdu hodně drahé. U které pojišťovny máte zařízené povinné ručení? kde to vychází cenově dobře?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 10. 1. 2021 0:14
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci