Boj o zákazníka – rozumíte řeči pojišťoven?

8.5.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Konkurence mezi pojišťovnami při lákání klientů na uzavření smlouvy o povinném ručení je nemilosrdná. Jen málokdo se v jejich předhánění vyzná.

řidička

Jak tedy přistupovat k řadě lákavých benefitů zdarma ke smlouvám? Vždy je nejprve třeba se podívat na podrobnosti nabídky. Některé benefity se poskytují výhradně při sepsání nové smlouvy, jinde se o různá zvýhodnění musí speciálně zažádat  Někde výhody nabízejí jak k stávajícím, tak i k novým smlouvám.

Oč jde?

Bonus znamená zvýhodnění, neboli slevu pro majitele vozidla za to, že jezdí bez nehody.

Malus je pak přirážka k základní sazbě povinného ručení za to, že pojišťovna za řidiče, který měl nehodu, vyplatí plnění z povinného ručení.

Jak se vypočítávají

Pro stanovení bonusu i malusu je důležitá rozhodná doba. Ta se stanovuje podle délky pojištění v celých měsících. Pokud řidič jezdí bez nehody, zlevní mu pojišťovna základní sazbu povinného ručení. Pojišťovny se ovšem mezi sebou liší v tom, jak s bonusem při zvýhodňování řidičů nakládají.

auto na střeše

Bonusy se mohou například násobit a řidič, který v posledních letech neboural, tak může díky bonusu dosáhnout až 60 % slevy z pojistného. Slevy z ceny pojistného mohou získat také třeba lékaři, ženy, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, či ten, kdo vlastní vůz starší než deset let. Výhodu mohou mít i řidiči osobních aut z malých obcí do 30 tisíc obyvatel. Zvýhodnění často bývají i starší řidiči.

Výše ročního bonusu se v posledních letech ustálila na 5%.  Pojišťovny jsou ze zákona povinny „beznehodovým“ řidičům slevy na pojištění poskytovat.

A naopak, když pojištěnec nesplní podmínky stanovené ve smlouvě nebo škoda vzniklá při provozu vozidla byla větší než bylo předpokládané riziko, může pojišťovna uplatnit přirážku k pojistnému (malus).

Nové auto, nový bonus?

Pokud je někdo dobrý řidič a nezpůsobil v uplynulých několika letech žádnou nehodu, vyplatí se mu při koupi nového auta převést na něj své bonusové zvýhodnění ze starého auta. To staré však prodat nebo převést na někoho jiného. Bezeškodný průběh pojištění povinného ručení mohou totiž řidiči uplatňovat zpravidla ze zrušené pojistky.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Kde mi nejlépe pojistí auto?
Rychlé a levné – pojištění přes internet

Není tak možné převádět bonus z jednoho auta stejného majitele na druhé, pokud obě auta majitel stále vlastní. Bonus není možné převádět ani mezi různými typy vozidel - například mezi motocyklem a malým osobním vozem či autem a obytným vozidlem. Vybrané pojišťovny však umožňují převod bonusu na jiné osoby.

Konec malusové turistiky

Majitel po nehodě, z obavy před navýšením pojistného, zkusí přejít k jiné pojišťovně. V případě, že nepředloží potvrzení o bezškodném průběhu v předchozích letech, musí se nová pojišťovna spokojit s čestným prohlášením.

Od roku 2007 však již existuje databáze škodných a pojistných událostí, do které pojišťovny postupně nahrávají údaje o všech pojistných událostech a jejich účastnících a následně pak získávat informace o nových klientech.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Boj o zákazníka – rozumíte řeči pojišťoven?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci