Kam na dovolenou? Zase do Chorvatska?

5.5.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Chorvatsko se v posledních letech stalo natolik oblíbenou a „propranou“ zemí, že ten, kdo tam míří na dovolenou, už má nejspíš přesně jasno, kam pojede. Ale právě proto…

Dubrovnik

Velká část lidí jezdí „po svých“ tedy vlastním vozem, nebude tedy na škodu si trochu zopakovat důležitá pravidla silničního provozu v této zemi. Protože, jak známo, neznalost zákona neomlouvá.

Ještě než vyjedete

Ještě před odjezdem si zkontrolujte, zda máte skutečně platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla a zelenou kartu. Pokud chcete cestovat zapůjčeným vozem, budete potřebovat notářsky ověřený souhlas majitele vozidla.

Rychlost se nevyplácí

Pokuty za překročení rychlosti a jiných dopravních předpisů bývají v Chorvatsku dost vysoké. Přitom maximální povolené rychlosti jsou stanoveny stejně jako v České republice, tedy 130 km/hod na dálnici, 110 km/hod na rychlostních silnicích a silnicích určených výlučně pro provoz motorových vozidel, 90 km/hod na komunikacích mimo osady a 50 km/hod v obci.

hvězdice

Alkohol jen s mírou

Zákon povoluje v Chorvatsku maximálně 0,5 promile alkoholu pokud řidič jede bez přestupků. V opačném případě dochází naopak ke zvýšení pokuty. Alkohol v krvi není tolerován u řidičů do 24 let a řidičů z povolání.

Další zákazy

Také v Chorvatsku je použití mobilního telefonu za jízdy zakázáno a používání bezpečnostního pásu je povinné. Povinnou součástí výbavy je i reflexní vesta.Naopak svítit za jízdy je nutné pouze v zimním období. Nezapomeňte rovněž, že na sedadle spolujezdce je zakázáno vozit děti do 12 let a do 18 let, jsou-li menší než 150cm.

Dětské autosedačky jsou pak povinné pro přepravu dítěte mladšího 5 let. A když budete chtít zaparkovat, dávejte si pozor na čáry u chodníku. Jsou-li tam, není možné zaparkovat. A je úplně jedno, jakou barvu čára má.

Pozor na peníze!

Pokud budete platit dálniční poplatky - mýtné většími bankovkami, měli byste si dát pozor na peníze, které vám obsluha vrátí! Zejména v noci se stává, že místo kun vám dají slovinské tolary. Rozdíl v bankovkách je totiž na první pohled málo patrný.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Kde mi nejlépe pojistí auto?
Rychlé a levné – pojištění přes internet

Další „vychytávka“

Bude-li při jízdě k moři střídat otce syn, je třeba si dát pozor na to, že existuje předpis o omezení rychlosti pro řidiče, kteří nemají řidičský průkaz déle než dva roky. Ti musí jezdit mimo obec maximálně 80 km/h, na rychlostní silnici 100 km/h a na dálnici 110 km/h.

Autovlaky už nepojedou

Jadran Expres, byl až do loňska vlak, který z Prahy do Splitu odvezl nejen vás, ale i vaše auto. Letos České dráhy tento spoj zrušily, protože se finančně nevyplatil. Bylo to pomalé a dražší, než autem. Na druhé straně ale pohodlnější a méně nebezpečné. Vždyť právě při „honbě“ za co nejrychlejším zdoláním trasy k vytouženému moři každý rok havaruje řada unavených řidičů.

Proto, nikam zbytečně nespěchejte, vždyť jedete na dovolenou! Šťastnou cestu.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Kam na dovolenou? Zase do Chorvatska?

Chorvatsko

22.7.2011   |   20:48   |   od: Janička
Já za sebe na Chorvatsko nedám dopustit. Byla jsem také, jak píše Milan, na Brači a z mého pohledu to byla jedna z nejlepších dovolených. Poté jsme dovolenou trávili na ostrově Rab a také bez nejmenší chybičky. Letos, jestli vše vyjde jak má, tak bych se ráda podívala s rodinou do Řecka. Nejraději bych na Rhodos, Kos nebo Krétu, ale pokud to bude kamkoli jinam, určitě nebudu mít nic proti. Ráda bych právě po Chorvatsku nějakou změnu. Ale, jak říkám, Chorvatsko mám moc ráda a pokud někdo tvrdí, že je to dovolená pro pravé Čechy, tak neví o čem mluví!

Dovolená v Chorvatsku

4.4.2011   |   09:38   |   od: Milan
Zažil jsem hezkou dovolenou na ostrově Brač. Pro úplně malé děti ale nic moc. My máme 13+16, takže větší děti - pro ty to bylo fajn. Písek v Itálii nebo Řecku je pro prcky lepší. Na Brači je ale stálé, velmi slunné počasí.
Bydleli jsme přímo u moře a koukali z balkonu do vody na ryby. Pláž oblázková kousek od domu. Jinak skály. V Postiře je ale i písečná pláž.
Dá se mnoho výletů na celý den. Z nejvyšší Vidovy Gory je výhled přes Hvar až k Itálii. Sedíte v hospůdce a výhled neuvěřitelný.
Moc krásná pláž Zlatý mys v Bolu, zvaná kosa. Patří mezi 10 top pláží světa.
Ostrov má 400 km2. Kdo hledá soukromí, klid a pohodu - tady to má. Kdo diskotéky, plnou pláž - najde to také.
Majitel apartmánů byl napůl Čech, takže fajn. Ubytování na úrovni, plně vybavená kuchyně, vše skoro nové. Klimatizace bez příplatků.
Žádní ježci ani komáři, křišťálově čistá voda...
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 22. 7. 2011 20:48
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci