Skalpelem léčí obezitu i cukrovku

24.5.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Unikátní léčebnou metodu obezity a cukrovky 2. typu vyvinuli a začali používat čeští lékaři. Jedná se o takzvanou plikaci žaludku.

obezita

Přestože jde o chirurgický zákrok, je na rozdíl od jiných výkonů vratný – žaludek je možné po dosažení požadovaného efektu „vrátit“ do původní podoby.

Podobně jako jiné zákroky vede k redukci váhy, nicméně u tohoto výkonu není třeba, například v porovnání se sleeve gastrektomií, odstraňovat velkou část žaludku.

Zjednodušeně: Žaludek prošijeme

„Ten ponecháme nemocnému celý, zjednodušeně řečeno jej pouze určitým způsobem prošijeme. Prof. MUDr. FriedMetoda je tudíž velmi šetrná a především je vratná, protože můžeme stehy kdykoli přerušit a vrátit žaludek do původního stavu,“ vysvětluje prof. MUDr. Martin Fried, přednosta OB kliniky Praha a předseda České obezitologické společnosti ČLS JEP (na snímku vpravo).

Plikaci žaludku v současnosti provádějí, kromě českého pracoviště, pouze lékaři v americkém Clevelandu a brazilském Sao Paulu.

Jde o laparoskopickou operaci. Stěny žaludku chirurgové jakoby vtáhnou a srolují dovnitř a na vrchu jej sešijí. Z původního žaludku, který má objem litr až litr a půl, tak zůstane pouze trubice o objemu 100 až 150 mililitrů.

Český patent

Operační postup vyvinuli naši lékaři společně s chirurgy ze Spojených států. Nový způsob zmenšení žaludku by mohl v budoucnu nahradit starší metodu. Při té se velká část žaludku úplně odstraňuje a negativní na ní je, že je nevratná.

Jak ještě jinak?

Další možnou metodou léčby obezity je bandáž žaludku. Na horní část se připne pásek, čímž se také radikálně zmenší prostor pro potravu. „Operace je jen nástrojem, není všelékem obezity.

Vysněného dlouhodobého výsledku dosáhnou pacienti jedině tím, když budou dodržovat přísný stravovací režim,“ upozorňuje prof. MUDr. Martin Fried.

injekceZvládnou i cukrovku

Trendem, který se nyní začíná stále více prosazovat, je rovněž chirurgická léčba diabetu 2. typu.

„Mnoho zahraničních studií potvrdilo, že díky některým bariatrickým zákrokům dochází až u 70 procent pacientů s diabetem k jejich úplnému vyléčení. To platí například i pro diabetiky 2. typu, kteří jsou léčeni inzulinem. V průběhu několika týdnů od operace dojde ke zlepšení či vymizení diabetu bez nutnosti další léčby inzulinem. U dalších 10 až 15 procent pozorujeme výrazné zlepšení onemocnění i kvality života. Máme již poměrně velkou skupinu diabetiků, jež takto léčíme,“ uvádí prof. MUDr. Martin Fried.

Jde o výkony, které zjednodušeně řečeno zasahují do hormonálních mechanismů v těle, vedoucích v konečném důsledku ke zvýšené vnímavosti tkání k inzulinu.

Co zvolit proti diabetu?

Z celého spektra bariatrických metod patří mezi nejefektivnější tzv. malabsorpční operace, které kombinují zmenšení objemu žaludku s vynecháním části tenkého střeva z trávicího procesu.

PohlreichMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

Lze však použít i ostatní typy operací, jež mají sice menší a jinými mechanismy způsobený, nicméně také nezanedbatelný vliv na metabolické onemocnění. „V posledních letech je v České republice standardně operováno přibližně dvanáct set pacientů ročně, chceme se však přiblížit situaci v sousedním Rakousku a zvýšit tento počet na zhruba čtyři tisíce operací ročně,“ říká prof. MUDr. Martin Fried.

Operace je zadarmo

Jak plikace žaludku, tak chirurgická léčba diabetu 2. typu představují v České republice naprostý unikát. Pro všechny pacienty, kteří je potřebují jsou navíc zadarmo. Obě operace jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění.

tm

Přečtěte si také

Diskuse: Skalpelem léčí obezitu i cukrovku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci