Prsa zvětší bez implantátů. Kmenovými buňkami

16.4.2010 01:00   |   Zdraví a krása
Mít krásné pevné poprsí a štíhlé tělo? Plastičtí chirurgové přebytečný tuk odstraní a prsa zvětší implantáty... Už ne! Postačí k tomu vlastní tuk odsátý při liposukci.

plastika

Snad každá žena je nespokojená s některými partiemi svého těla. Snem mnohých je nejen se zbavit nepříjemných faldíků, ale přebytečné tukové zásoby přesunout do míst, kde se hubnutí vždycky projeví nejdříve – do poprsí. Takový sen se nyní stal realitou!

Tuk lze přesunout

Přesunout vlastní tukovou tkáň ze stehen, zadečku, bříška či boků do horní partie těla je již otázkou přibližně šestihodinového pobytu na klinice plastické chirurgie. Klientku přitom nečeká ani narkóza, ani hospitalizace. Ráno přijde a odpoledne zase po svých odejde. Zbytečné jsou i obavy z jizviček – žádné totiž mít nebude...

Zázrak – kmenové buňky

Z odsátého tělesného tuku lze pomocí enzymů a speciální technologie získat kmenové buňky.

Víšek„Takové buňky jsou schopny v těle přirozeně žít na jiném místě, než se nacházely předtím, aniž by byly organismem vstřebány či vyloučeny,“ vysvětluje primář MUDr. Vlastimil Víšek, CSc. z pražské Kliniky plastické a estetické chirurgie MEDICOM VIP.

Takže, například tuk ze stehen tak v jiné partii těla dokáže udělat doslova divy. Tělu vlastní kmenové buňky se ve světě používají již sedm let. Tuto převratnou metodu vyvinuli v Japonsku pro ženy po částečném nebo úplném odstranění prsu, zejména při zhoubných nádorech.

„Vlastní tuková tkáň je vhodným transplantačním materiálem, neboť nehrozí žádná imunitní reakce a odmítnutí organismem. Klinickým testům se podrobily ženy po částečné i úplné mastektomii. Všechny klientky zvládly léčbu bez jakýchkoliv vedlejších účinků,“ vysvětluje plastický chirurg.

Věra byla v Česku první!

První ženou v České republice, která zákrok podstoupila, je Věrka (26) z Prahy. Jak sama uvádí, z výkonu je přímo nadšená.

Věra„Dřív jsem měla prsa taková nijaká. Teď je moje poprsí o jedno číslo větší, pevnější, kulatější. Také v podprsence je to skvělé, mnohem příjemnější,“ líčí své pocity.

Šestihodinový zákrok podstoupila Věra pouze v místním znecitlivění, bez hospitalizace.

„Na kliniku jsem přišla ráno a už odpoledne jsem se vracela domů. Samotná operace nijak nebolela, spíš jsem byla ve stresu. Cítila jsem první vpichy a potom jen tlak,“ říká. Je navíc šťastná, že na rozdíl od své kamarádky, která si nechala prsa zvětšit pomocí implantátů, nemusela pečovat o jizvy.

„Mám měsíc po zákroku a cítím se skvěle. Sedmý den už jsem byla, jak se říká, práceschopná. Ale hlavně – je to úplně bez jizev!“ dodává Věrka.


Při autoaugmentaci lékaři oddělí z liposukcí odsátého podkožního tuku čisté kmenové buňky. „Ty se poté smíchají s kvalitními ´normálními´ tukovými buňkami. Při dvojnásobné koncentraci kmenových buněk i díky kmenovým buňkám dojde k vlastnímu obnovování tukové tkáně po autoimplantaci, tedy jejich aplikace do poprsí,“ uvádí MUDr. Vlastimil Víšek, CSc.

Tumescentní liposukcí je nutné na těle odsát kolem jednoho litru podkožní tukové tkáně. A prsa je pak možné zvětšit přibližně o jednu velikost.

plastika

Fotografie před autoaugmentací a pak třicet dní po tomto zákroku.

Jak celý zákrok probíhá?

Zvětšování poprsí kmenovými buňkami má celkem tři fáze. Nejdříve se tumescentní liposukcí odebere tuková tkáň. Druhou etapou je enzymatické zpracování vlastního tuku a třetí fází pak aplikace směsi kmenových a zdravých tukových buněk do poprsí.

Liposukce
Tumescentní liposukcí se odebere podkožní tuk například z bříška, boků, stehen apod. Zákrok probíhá v lokální anestezii, bez nutnosti narkózy a hospitalizace. Liposukce trvá přibližně dvě a půl hodiny.

Může vás zajímat

Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Bolí vás hlava? Málo pijete!
Granátová jablka proti rakovině prsu


Úprava buněk
V následující fázi se získaná tuková tkáň enzymaticky upravuje ve speciálním přístroji. Z části tukových buněk se extrahují čisté kmenové a zdravé tukové buňky. Nepotřebné složky se odstraní. Toto laboratorní zpracování trvá dvě až dvě a půl hodiny. A žena v takovém mezičase odpočívá, může spát, sledovat televizi, číst si.

Zvětšení poprsí
Upravenou směs plastický chirurg postupně a bez bolesti injekčně v lokální anestezii aplikuje do poprsí. Je tak možné měnit jeho velikost i tvar. Úžasná je i skutečnost, že k aplikaci potřebuje jen dva vpichy ze stran každého prsu.

A to, co následuje, je přímo neskutečné: kmenové buňky se stanou součástí poprsí, začnou být vyživovány kapilárním systémem. Aplikovaná tuková tkáň s kmenovými buňkami postupně získá vlastní cévní prokrvení, tedy výživu. Výsledný efekt je proto trvalý.

Objem poprsí se po operaci zmenší o přibližně dvacet procent vlivem vstřebání otoku a aplikovaného tumescentního roztoku. Prsy obvykle nabudou o jedno číslo. Možné je i další zvětšení, ale vždy až s půlročním odstupem.

Proč zvolit kmenové buňky

  • Jde o trvalé zvětšení poprsí bez použití implantátů.
  • Zákrok probíhá bez narkózy, bolesti a časově náročné rekonvalescence.
  • Není potřeba nosit speciální kompresivní podprsenku po zákroku.
  • Prsa mají přirozeně měkkou konzistenci, kmenové buňky se stanou součástí poprsí.
  • Zcela odpadá riziko kapsulace či negativní reakce organismu na cizí hmoty – implantáty.
  • Podstoupení operace nikdo nepozná, na prsou nejsou žádné jizvičky.
  • Snadná jsou preventivní vyšetření ultrazvukem a mamografem – ani tyto metody neodhalí zvětšení poprsí.

Vyhladí vrásky, zvětší rty

Pomocí autoaugmentace plastičtí chirurgové nejen zvětší poprsí a vylepší zadeček, bříško a stehna, ale mohou vyhladit zároveň i vrásky nebo upravit rty. A to vše během jednoho výkonu, říká primář MUDr. Vlastimil Víšek, CSc.

• Pane primáři, co můžete nabídnout ženě, která vás vyhledá se žádostí o zvětšení poprsí?

Jednou z možností jsou silikon-gelové implantáty. Jde o velmi osvědčenou metodu, která se ve světě používá již více než třicet let. Druhou variantou je injekční aplikace hmot na bázi kyseliny hyaluronové. A třetí je nyní absolutní novinka – autoaugmentace, tedy trvalé zvětšení poprsí pomocí vlastní tkáně.

• Jak dlouho vydrží efekt autoaugmentace?

Při autoaugmentaci aplikujeme organismu vlastní tkáň, která v nové partii těla vydrží nadosmrti. Nevstřebá se.

 

Víšek
Primář MUDr. Vlastimil Víšek, CSc.

• Pro koho je tento nový zákrok vhodný?

Autoaugmentace je vhodná pro ženy s menším, málo objemným poprsím, eventuálně i s velmi lehkým poklesem.

• A co štíhlé ženy?

Vždy jsme limitováni množstvím podkožního tuku. Aby bylo možné zvětšit poprsí vlastními kmenovými buňkami, musí mít žena na těle partie s určitou vrstvou podkožního tuku, třeba na bříšku, bocích, stehnech. Tumescentní liposukcí potřebujeme odsát alespoň jeden litr tukové tkáně. Pacientka však nemusí mít nadváhu. Metoda není ale vhodná pro výrazně štíhlé ženy.

• Můžete podrobně popsat rekonvalescenci po zákroku?

Zvětšení poprsí kmenovými buňkami nevyžaduje z hlediska poprsí složitou rekonvalescenci. Žena může jít bez problému druhý den do zaměstnání. Vzhledem ke skutečnosti, že je současně prováděna tumescentní liposukce, doporučujeme domácí ošetření po dobu dvou až tří dnů a jeden týden fyzického šetření. Není nutné nosit speciální kompresivní podprsenku, spíše je vhodné nechat prsa volně a v noci nespat několik dní na bříše.

• Jaká je cena autoaugmentace?

Cena je v současné době 265 tisíc korun. Je poměrně vysoká, což je dané tím, že jde o novou technologii. Jen speciální enzymy, které štěpí tkáň, aby bylo možné získat kmenové buňky, stojí 75 tisíc korun – počítáno bez použití velmi nákladného technického zařízení.

• Co v případě, že žena zhubne? Zmenší se jí i prsa?

Pokud žena shodí čtyři až pět kilogramů, tak zhubne nejprve zejména v obličeji a v oblasti poprsí. Tukové buňky tam však zůstávají ve zvětšeném množství, dochází pouze ke zmenšení jejich objemu. Pokud je ale dáma po liposukci problémových partií, nemá již důvod hubnout.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Prsa zvětší bez implantátů. Kmenovými buňkami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci