Váha miminka napoví vznik cukrovky

7.4.2010 23:00   |   Zdraví a krása
Porodní váha dítěte souvisí s jeho náchylností k cukrovce. Vědci objevili dvě varianty genů, které mají vliv na velikost novorozeného miminka. A jeden z nich zároveň ovlivňuje vznik tohoto onemocnění.

mimino

Cukrovka 2. typu se vyskytuje stále častěji. Snižuje se při ní schopnost organismu správně využít krevní cukr a inzulín, hormon vznikající ve slinivce a snižující hladinu cukru v krvi.

V současné době je rozšíření této nemoci natolik významné, že se už začíná hovořit o pandemii. Ve světě jí trpí přes 180 miliónů lidí.

Může vás zajímat

Granátová jablka proti rakovině prsu
Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti
Sójové boby chrání před zlomeninou krčku

Všeobecně bylo známo, že dětem s nižší porodní hmotností hrozí cukrovka častěji. Ale nebylo jasné, proč tomu tak je. Platila rozšířená představa, že na růst plodu i nebezpečí vzniku nemoci působí stravovací návyky matky v těhotenství. Ovšem podle posledních výzkumů se ukazuje, že významnou roli tady hraje i genetika.

Geny, nebo vliv prostředí?

„Nyní se ve výzkumu zaměřujeme na to, do jaké míry se v případě vývoje cukrovky jedná o spojitost s geny a do jaké míry jde o vliv prostředí. Díky tomu zjistíme, na co se při prevenci cukrovky zaměřit," vysvětluje spoluautorka studie Rachel Freathy.

Nejnovější studie se zúčastnili vědci z Velké Británie, Nizozemska, Finska a USA, kteří na základě devatenácti předchozích výzkumů o zdravotního stavu novorozenců analyzovali lékařskou dokumentacii 38 tisíc pacientů.

mimino

Zjistili, že na porodní váhu miminek mají vliv dvě varianty genů. Jedna z nich, zvaná ADCY5, souvisí s náchylností ke vzniku cukrovky. Lidem, u nichž se vyskytuje kopie této kombinace genů, hrozí o čtvrtinu větší riziko vzniku onemocnění v dospělosti. Dosavadní výzkum ukázal, že zároveň měli nižší porodní hmotnost.

Nečekali jsme to

Vedoucí studie Mark McCarthy z britské Oxfordské univerzity říká: "Nečekali jsme, že zjistíme takto přímou spojitost mezi porodní váhou a vznikem cukrovky. Vliv genů a jejich kombinací je v tomto případě velmi významný."

Podle něj dědí devět procent Evropanů obě kopie těchto kombinací a jejich porodní hmotnost je v průměru o 113 gramů nižší než hmotnost jejich vrstevníků, kteří mají jen jednu z těchto kombinací. Těch se v Evropě rodí zhruba čtvrtina.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Váha miminka napoví vznik cukrovky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci