Mírné pití zpomaluje vznik artritidy

30.3.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Podle některých vědeckých teorií snižuje mírné pití alkoholu nebezpečí vzniku velmi bolestivé revmatoidní artritidy. Ta může pro pacienta skončit nepohyblivostí kloubů.

ženy s vínem

Poslední výzkumy ukazují, že tento návyk zároveň zpomaluje vývoj onemocnění, které již propuklo.

Rentgen vše ukázal

Vědci pomocí rentgenových snímků odhalili, jaký je rozdíl v postižení kloubů mezi mírnými pijáky a abstinenty. Ačkoli v každodenním životě ještě nebyly následky poškození chrupavky patrné, rentgen prokázal, že u abstinentů dochází rychleji k její devastaci a tím i k omezení pohybu.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Arthritis & Rheumatism. Podle Dr. Axela Finckhama, vedoucího studie z Univerzitní nemocnice v Ženevě, odpovídají dosavadním poznatkům, podle nichž mírná konzumace alkoholu snižuje nebezpečí rozvoje nemoci.

injekceMůže vás zajímat

Klíšťata se naučila žít blíž lidem
Blecha v kožichu může nadělat paseku
Meningokok útočí na děti a teenagery

Všeho s mírou!

„Také pokusy na zvířatech potvrzují, že alkohol zpomaluje vznik artritidy. Příčinou je zřejmě negativní vliv alkoholu na progresi zánětlivých procesů," tvrdí Dr. Axel Finckham, ale zároveň varuje: „Na druhou stranu přemíra pití má opačné účinky."

Otázkou zůstává, zda blahodárné účinky na lidské klouby má samotné pití. Lékař poukazuje na obdobné výsledky v oblasti kardiologie. Ačkoli malé množství alkoholu má na srdce ochranný vliv, experti nedoporučují s jeho konzumací z těchto důvodů začínat.

chlap s vínem

Mužům svědčí více

Nový výzkum vychází ze sledování tří tisíc osob vedených ve švýcarské databázi pacientů s revmatickou artritidou. Všichni byli sledováni po dobu čtyř let a během této doby prodělali dvě rentgenová snímkování rukou a chodidel. Více než jedna třetina z nich byli abstinenti, ostatní pili příležitostně nebo denně.

Ukázalo se, že ti, kdo se alkoholu nevyhýbali, mají klouby v lepším stavu než nepijáci. Výsledky se nezměnily, ani když byly vzaty v úvahu ostatní faktory jako jsou věk, užívané léky, kouření a doba léčby. Souvislost mezi užíváním alkoholu a průběhem artritidy je zřetelnější u mužů, což bylo pro vědce překvapením.

ko, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Mírné pití zpomaluje vznik artritidy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci