Jezte tak, abyste předešli demenci

14.4.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Strava, bohatá na olivový olej, ořechy, ryby, drůbež, zeleninu a některé druhy ovoce má velký vliv na odvrácení Alzheimerovy choroby. Potvrzují to poslední výzkumy amerických vědců.

krevety

Lidem, kteří konzumují potraviny vhodné pro dobrou funkci mozku, hrozí o čtyřicet procent menší nebezpečí, že budou ve stáří trpět Alzheimerovou nemocí. „Strava je nejjednodušší způsob, jak ovlivnit riziko, že onemocníte," tvrdí doktorka Jade M. Guo, vedoucí studie z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Lék dosud není

Protože dosud neexistuje lék, který by dovedl pacienty s tímto onemocněním uzdravit, je jedinou obranou prevence – zvláště u výrazně stárnoucí populace ve vyspělých zemích.

Přečtěte si také

Ženy, které svým protějškům zazlívají,
že chodí „na jedno“, dělají chybu. Měly
by se spíš sebrat a jít s nimi!

Pivo prospívá i ženám

Všechny dosavadní výzkumy se zaměřovaly na jednotlivé látky v naší stravě, které mají pozitivní účinky na funkci mozku. Americká studie je první svého druhu, jež se zabývala konkrétními skupinami potravin, konzumace kterých souvisí s Alzheimerovou chorobou.

Doporučení jsou taková, že bychom se měli vyhnout červenému masu i máslu, protože obsahují škodlivé nasycené mastné kyseliny. A naopak bychom si měli dopřát stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny, vitamín E, B 12 a kyselinu listovou.

salát

Hlavně hodně salátů!

Čtyři roky američtí vědci sledovali dva tisíce zdravých seniorů ve věku nad pětašedesát let, kteří museli každých osmnáct měsíců podstoupit testy na Alzheimerovu nemoc – ta nakonec postihla dvě stě padesát z nich. Ostatní, kterým se choroba vyhnula, měli ve svém jídelníčku bohatě zastoupeny salátové dressingy z olivového oleje, ořechy, ryby, rajčata, drůbež, brukvovitou a listovou zeleninu – například brokolici či špenát.

chlebaMůže vás zajímat:

Dieta na lepší náladu? Chleba!
Nejlepších 50 bouračů tuku
Ženské křivky prý napoví i o inteligenci

„Tento druh stravy snižuje nebezpečí vzniku neléčitelné demence o celých čtyřicet procent," potvrzuje doktorka Jade M. Guo. Jednotlivé složky takové potravy spolu s omega-3 mastnými kyselinami, antioxidanty a foláty (vitamíny B, ovlivňující syntézu i funkci DNA a RNA) zároveň přímo chrání mozkovou tkáň.

Současná léčba Alzheimerovy choroby, kterou ve světě trpí již více než šestadvacet miliónů lidí, si dovede poradit pouze s některými příznaky. Nemoc samotnou však odvrátit nedokáže.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Jezte tak, abyste předešli demenci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci