Osmička pro jarní očistu

13.3.2010 00:00   |   Styl
Ať si počasí dělá, co chce. Jaro je za dveřmi a s ním přijde i lepší nálada. Ale také větší povinnosti vůči naší tělesné schránce, v níž se bude pak duše cítit  ještě lépe.

cvičení

Moderní kulty jarní očisty, převedeno do běžného jazyka, jsou vcelku jednoduché. Není třeba používat nadmíru učených výrazů, natož mnohoslovných tirád. Takže, stručně a jasně – v jarní očistě nám pomůže tato osmička bodů:

1. Změna stravy

Změna stravy po zimním obobí, to je především odlehčení – vhodné je vyvarovat se živočišných a nekvalitních tuků, vepřového a hovězího masa, jakýchkoliv uzenin, bílé mouky, bílého cukru.

A jestliže chceme i nadále pokrmy sladit, pak je vhodný hnědý nerafinovaný cukr nebo javorový sirup a kaši můžeme takto osladit sušeným nesířeným ovocem. I s medem bychom měli být opatrní – může totiž na jaře zatěžovat střeva a podporovat kvasný proces i se spolupodílet na vzniku alergií.

2. Více zeleně

Strava by měla být více "živá" – saláty, syrová listová zelenina, lehce stravitelné polévky, obiloviny, luštěniny i ovoce.

Doporučuje se jíst různé obilné kaše ochucené nasladko (mákem, rozinkami, ovocem, medem, kokosem) nebo naslano (s česnekem, osmahnutou cibulkou, houbami, rajčatovým protlakem). Vše čerstvě zelené je totiž pro organismus v tomto období blahodárné.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

3. Klíčky léčí

Vynikající je mít naklíčené obilí, vojtěšku, fazole mungo, ředkvičku, čočku, cizrnu. Klíčky pak můžeme použít při přípravě pomazánek, do salátů, jíst je samotné nebo v polévkách. Jsou zdrojem enzymů, které mají omlazující účinek na celý organismus. Mají v sobě i řadu vitaminů a zejména esenciálních mastných aminokyselin, které si tělo neumí samo vyrobit.

Je lepší volit vždy tyto "živé" potraviny, než tabletky s vitaminy, minerály atd. Fyziologicky jsou lépe a takřka bezezbytku zpracovatelné a vstřebatelné. Opravdu nám přinášejí živou energii a dobíjejí "baterky".

4. Bez mléka a sýrů

V předjaří bychom pro očistu našeho organismu měli z jídelníčku vysadit mléko, mléčné výrobky, tučné sýry – samozřejmě, pokud nám to zdravotní stav dovolí.

Jestliže se bez mléčných výrobků nelze z nějakého důvodu obejít, pak bychom je měli volit zásadně v kysané formě, například "živé" jogurty bez konzervantů s živou biokulturou.

Měli bychom mít na paměti, že mléko jako takové zahleňuje a v organismu znesnadňuje vstřebávání živin. Ve střevech mléko často působí problémy i je doslova ucpává – nehledě na to, že rovněž střeva je nutné očistit od nánosu z kalorické a tučnější stravy, kterou jsme konzumovali přes zimu.

salátek

5. Kvalitní oleje

Organismus je na nadcházející jaro nutné dobře "promazat" kvalitními oleji. Tím se podpoří funkce jater, která jsou v těle odpovědná za detoxikační činnost.

Kvalitními oleji rozumíme například olej olivový, ale také si můžeme stravu obohatit omega-3 mastnými kyselinami, obsaženými v rybách, zejména mořských. Rovněž pár vlašských ořechů, kterými posypeme třeba polévku nebo salát, dodá tolik potřebné kvalitní tuky.

6. Důležité vitamíny

Je dobré zvýšit příjem vitamínu C, E, kyseliny listové, přidat i koenzym Q 10. Pokud obohacujeme stravu o čerstvé klíčky, měli bychom tak tělu dopřát spoustu vitamínů celého spektra a koenzym Q 10 v té nejpřirozenější formě právě díky této "zelené" šťavnaté potravině.

Nesmíme také zapomínat, že především vitamín E, ale rovněž A, D a K jsou rozpustné v tucích. Proto je nutné vždy dodat kapku kvalitního, třeba olivového oleje, aby se mohly v organismu optimálně zpracovat.

7. Proti nachlazení

Není žádným tajemstvím, že na podporu imunity i jako doplnění potřebných minerálů v našem těle je vhodné obohatit stravu o stopové prvky jako selen a zinek. Nejlepší je, když jsou v kombinaci s hořčíkem či jinými minerály, protože pak je organismus lépe vstřebá.

Zaznamenali jste?

Sex ve městě 2 vrací módu
do osmdesátých let

A jestliže cítíme únavu a hlavně "na nás něco leze", pak výborně poslouží tablety rozpustného vápníku (Calcium effervescens), které mobilizují imunitní systém těla a účinně pomáhají při prvním ataku nachlazení či virózy.

8. Pohyb na čerstvém vzduchu

Pohyb je na jaře dokonce nejúčinnějším prostředkem, jak se zbavit následků zimního období. Procházky na čerstvém vzduchu, probouzející se přírodou nás pozitivně naladí. Rovněž den se prodlužuje, což podpoří ústup depresivních stavů.

Nejpřirozenější a v podstatě pro každého je chůze. Nejlepší jsou pravidelné procházky svižnějším tempem, alespoň půl hodiny denně na čerstvém vzduchu, v parku, v lese – ale rozhodně nikoliv pobíhání z obchodu do obchodu.

K příjemným procházkám lze přidat dechová cvičení spojená s uvolňujícími jógovými cviky nebo práci na jarní zahrádce či jízdu na kole.

zup

Přečtěte si také


Diskuse: Osmička pro jarní očistu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci