Trocha cukru v potravě snižuje krevní tlak

28.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Vhodná strava může pomoci lidem s vysokým krevním tlakem. Podle posledních výzkumů ovlivňuje hypertenzi příjem sacharidů.

srdce a fonendoskop

Osoby s nadváhou, které přešly na stravu s nízkým obsahem cukrů, snížily za určitou dobu shodnou hmotnost. Podobně jako ty, jež omezily konzumaci tuků. U první skupiny se ale zároveň projevil pozitivnější účinek na krevní tlak.

Sacharidy nebo Alli

Dr. William S. Yancy z ústavu VA Medical Center v americkém Durhamu zkoumal 146 obézních pacientů s vážnými zdravotními potížemi - cukrovkou a chorobami srdce. Respondenti dostali pokyn, aby buď dodržovali dietu s nízkým obsahem sacharidů (do 20 mg denně), nebo aby užívali třikrát denně přípravek proti hubnutí Orlistat, prodávaný také pod názvem Alli, a omezili příjem tuků.

Může vás zajímat

Granátová jablka proti rakovině prsu
Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti
Sójové boby chrání před zlomením krčku

Po 48 týdnech shodila skupina s omezenou konzumací sacharidů 9,5 procenta tělesné hmotnosti a druhá část účastníků studie 8,5 procenta, což neznamenalo žádný významný rozdíl. U všech došlo i ke snížení hladiny cholesterolu.

Bez léku lepší

Lékaři však u první skupiny naměřili o 6 procent nižší systolický (první číslice při měření) a o 4,5 procenta nižší diastolický (druhá číslice) tlak. Respondentům užívajícím orlistat se tlak snížil pouze o 1,5 a 0,4 procenta.

"Oba způsoby léčby nadváhy jsou stejně efektivní, ale první z nich je účinnější při snižování krevního tlaku," říká Yancy. Orlistat blokuje příjem tuků v organismu. Lidé, kteří ho užívají, by měli konzumaci tuků omezit. Jinak se nevyhnou nepříjemným vedlejším účinkům jako jsou plynatost, průjem nebo dokonce inkontinence.

Strava s nízkým obsahem sacharidů tyto obtíže nezpůsobuje.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Trocha cukru v potravě snižuje krevní tlak

Alergie u psa

7.1.2021   |   23:47   |   od: Aneta
f
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 7. 1. 2021 23:47
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci