Rakovinou prsu onemocní i dvacetileté

1.12.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Rakovina prsu se týká žen až od 45 roku? Nesmysl! Nemoc může postihnout ženu třeba už ve dvaceti. Varující by měla být i skutečnost, že karcinom u nich bývá mnohem agresivnější než u starších pacientek!

rakovina prsu, žena, samovyšetření

Každým rokem je rakovina prsu diagnostikována u 90 až 100 žen mladších 35 let. Navíc si mladé ženy své ohrožení neuvědomují a často vyhledají lékaře v pokročilejším stadiu choroby.

„U mladých žen trvá oproti ženám po přechodu asi dvakrát déle, než je nádor diagnostikován,“ říká doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc (na snímku vpravo) z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Základním předpokladem k vyléčení je přitom včasné objevení nemoci.

Karcinom prsu u žen do 35 let sice tvoří 2 % nových případů, onemocnění u nich ovšem probíhá mnohem rychleji. Navíc se nádorové buňky intenzivněji dělí, jejich bujení je „čilejší“ a častěji prorůstají do okolních tkání. Prvotní nádor se rychle zvětšuje a v průběhu několika týdnů (měsíců) zakládá další ložiska.

rakovina prsu, vyšetření, Projekt 35Okamžitě na „gyndu“

Není výjimečné, že žena čeká i několik měsíců, než zajde na vyšetření, které potvrdí či vyvrátí její obavy.

Při podezření na jakýkoli problém v prsu by se ženy měly neprodleně obrátit na svého gynekologa či lékaře z prsních poraden, nebo přímo na Onkologickou kliniku VFN.

„Když žena zavolá, že má podezření, může za námi přijít už druhý den. Žádné doporučení od praktického lékaře či gynekologa nepotřebuje. Vždy je lepší přijít zbytečně, než pozdě,“ zdůrazňuje docentka Petra Tesařová, která je iniciátorkou světově unikátního Projektu 35.

Karin: Zhubla jsem a nahmátla si rakovinu

Se svým bojem s nádorem prsu se svěřila Karin Štefanová z Chomutova, jedna ze čtenářek portálu ŽenyproŽeny. Nemoc přišla jako rána z čistého nebe ve chvíli, kdy se Karin cítila skvěle a fit.

Zde si přečtěte její příběh.

Projekt 35 podpořila i Anastacia

„Cílem programu nazvaného Projekt 35 je zkvalitnit diagnostiku a léčbu mladých žen ve věku do 35 let se zhoubným národem prsu,“ vysvětluje docentka Petra Tesařová.

Jeho úkolem je zajistit mladým ženám optimální komplexní péči zahrnující nejen léčebnou část, ale také podpůrnou léčbu včetně psychologické pomoci a genetického testování tak, aby se mohly léčit v místě svého bydliště a zároveň měly přístup ke všem standardním i velmi speciálním vyšetřením a k novým léčebným metodám. „Do Projektu 35 se mohou pacientky do 35 let přihlásit samy nebo prostřednictvím svého gynekologa. Můžeme ji nabídnout speciální vyšetření či konzultace,“ říká docentka Petra Tesařová.

Anastacia, rakovina prsu, Projekt 35Projekt podpořila i zpěvačka Anastacia, která před svým nedávným pražským koncertem předala přednostovi Onkologické kliniky profesorovi Luboši Petruželkovi šek na 50 tisíc korun. Sama před šesti lety onemocněla rakovinou prsu a po úspěšné léčbě založila nadaci na výzkum této nemoci.

Co je základ?

Zdravotní pojišťovny ženám mladším než 45 let nehradí plošný screening rakoviny prsu vzhledem k malému počtu případů. V případě jakéhokoli podezření (zatvrdlinky, bolesti apod.) je však hrazené kompletní vyšetření každé ženě.

Základním preventivním opatřením u mladých žen je pozornost k proměnám vlastního těla a pravidelné samovyšetření prsu.

„Provádět by ho měly všechny ženy a dívky hned po zahájení pravidelného menstruačního cyklu, a to jedenkrát za měsíc, nejlépe 7. den po ukončení menstruace, kdy se prsní žláza dobře prohmatává. Ženy, které již nemenstruují, mohou provádět vyšetření kterýkoli den v měsíci,“ radí docentka Petra Tesařová.

O tématu rakovina:

Co děláte, aby nepostihla vás?
Pozor na solária!
Umíte nemoci předcházet?
Co když lékař řekne to slovo?

Jak při postupovat samovyšetřování?

1. krok – před zrcadlem

  • Svlékněte se do půl těla, nechejte paže volně podél těla a pečlivě sledujte pohledem velikost a tvar prsů. Všímejte si, zda se na pokožce prsů neobjevují vtažená místa nebo naopak vyklenutí, popřípadě zarudnutí nebo zvětšená cévní kresba.
  • Zvedněte obě ruce nad hlavu a prohlédněte si prsa z různých úhlů. Pozorně si prohlédněte prsní dvorce a bradavky, všimněte si, zda nejsou vpáčeny, nekrvácejí nebo z nich nevytéká tekutina.

Varování na možný nádor
• Tuhá bulka nebo jakékoliv „zatuhnutí“ v prsu nebo v podpaží
• Změna tvaru a povrchu prsu – vtažená pokožka
• Změna zabarvení pokožky prsu, výrazná cévní kresba
• Výtok z bradavky
• Vpáčená bradavka

2. krok – v leže na lůžku

  • Lehněte si na záda, hlavu si položte na polštář. Levé rameno si podložte stočeným ručníkem, levou ruku si dejte pod hlavu. Pravou rukou prohmatávejte prs tak, že máte prsty natažené těsně u sebe a používáte celé plochy prstů, ne pouze bříška. Rozdělte si pomyslně prs na čtyři části. Prohmatávání začněte v horní vnitřní části, u hrudní kosti. Jemně, ale pevně zmáčkněte a malými krouživými pohyby prohmatejte celou „čtvrtku“ prsu. Všímejte si jakékoli „zatvrdlinky“ a neobvyklých tvarů a prohmatejte prs až k bradavce. Prohmatejte také prsní dvorec a bradavku. Všímejte si, zda se při prohmatávání dvorce a bradavky neobjeví výtok nebo krvácení.
  • Projekt 35, rakovina prsu, samovyšetřeníStejným způsobem prohmatejte i dolní vnitřní „čtvrtku“ prsu, opět začněte od hrudní kosti směrem k bradavce.
  • Po prohmatání vnitřní poloviny prsu si položte ruku podél těla a stejným způsobem prohmatejte dolní a posléze horní „čtvrtku“ prsu.
  • Na závěr prohmatejte celou plochou prstů podpažní jamku. I v ní můžete nahmatat bulku, uzlík nebo nalézt plošné zarudnutí.
  • Stejným způsobem prohmatejte i pravý prs.

3. krok – na lůžku v sedě

Posaďte se na lůžku, při vyšetření levého prsu si dejte levou ruku v bok a stejným způsobem si prohmatejte všechny čtyři „čtvrtky“ prsů, začněte v horní vnitřní části. Pohmatem vyšetřete prsní dvorec a bradavku. Stejným způsobem vyšetřete i pravý prs.

4. krok – zjištění

  • Pokud nezjistíte žádné změny v prsu a jeho okolí, opakujte samovyšetření opět za měsíc.
  • Nahmatáte-li jakoukoli „bulku, zatvrdlinku“ v prsu, nebo objevíte „zčervenání“ pokožky, vtažení bradavky či výtok z ní, neváhejte a navštivte mammologickou poradnu. Rozhodně nepodléhejte panice, v prsní žláze se mohou objevit útvary různého druhu a nemusí to být vždy zhoubný nádor, je však bezpodmínečně nutné, aby to posoudil lékař.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Rakovinou prsu onemocní i dvacetileté

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci