Češi si oblíbili pátek třináctého

10.10.2023 00:00   |   Peníze
Na „smolný den“ stoupá počet prodaných sázenek až na dvojnásobek, padají i vysoké výhry. Pátek 13. je v České republice pro sázející svátkem.

Patek 13

Dle dat společnosti Sazka je právě pátek třináctého pravidelně spojován s masivním přílivem sázek do číselných loterií.

Jedná se o trend, který není takto výrazný nikde jinde v Evropě. Tento pátek se tak může stát v mnoha ohledech rekordním.

Pověra přitahuje

Pověra, že pátek 13. je smolným dnem, je v české kultuře už po staletí silně zakořeněná a nikde jinde v Evropě nemá takto silnou tradici.

Pokud jde ale o to, kdy Češi zkouší své štěstí v loteriích, dlouhodobě je patrný opačný trend – právě pátek 13. je již několik let v řadě datem, kdy sázející doslova zaplaví sázkové terminály.

Pátek třináctého je sázkařsky nejsilnějším dnem dlouhodobě. Právě v tento den zkouší své štěstí i lidé, kteří běžně nepatří mezi pravidelné sázející.

Nárůst hlásí Sportka, Eurojackpot i menší loterie.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Víme, jak ušetřit bez velkých investic
Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?
Deset největších finančních zlozvyků

„Nejvyšší nárůsty v tomto datu pozorujeme logicky u loterií, které se losují v pátek. Pro tento pátek třináctého navíc k pátečním loteriím přibyla i novinka, loterie Mini renta, která se losuje každý den,“ říká Martin Eliáš, brand manažer loterií společnosti Sazka.

Proč zrovna třináctka

Číslo 13 má zvláštní symboliku už od pradávna. Na pátek 13. prý historicky připadá začátek pronásledování a vraždění templářů, třináct členek má údajně čarodějnický slet, třináct schodů vedlo na popraviště a třináctý v pořadí také přišel k poslední večeři Krista zrádce Jidáš.

Kromě neblahých událostí, pro které je třináctka proslulá, se ale s tímto datem pojí také řada těch pozitivních.

K pátku 13. se datuje například narození filmového génia Alfreda Hitchcocka, jen o několik málo let později pak v pátek 13. února zvítězil český hokejový národní tým v první bitvě olympijských her v Naganu.

Číslo 13 je mezi českými sázejícími obecně populární a spolu s čísly 7 a 10 se řadí k nejčastěji tipovaným hodnotám.

Figurovalo také ve třech z celkem třinácti stomilionových výher.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Češi si oblíbili pátek třináctého

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci