Kvůli inflaci se Češi obávají o finanční situaci sebe i svých dětí

16.6.2023 00:00   |   Peníze
Strach z vysoké inflace Čechy neopustil ani po roce. Podíl Čechů, kteří se kvůli ní bojí o finanční situaci sebe i svých dětí, vzrostl na tři čtvrtiny.

Cesi se boji o financi situaci

Téměř polovina z nich spoří svým dětem na bydlení a další odkládá peníze pro své děti na vzdělávání. Tři čtvrtiny lidí se kvůli ekonomické situaci v roce 2022 také obávají, zda budou mít dostatek peněz v důchodu.

Dopady vysoké inflace

Nejvíce Čechů se obává dopadů prudce rostoucí inflace na své finance. Více než kdy před tím tak v posledním roce uvažují nad investováním do budoucnosti své i svých dětí.

Situaci nepomáhají ani vyšší ceny bydlení či zdražování energií. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE s 1 078 respondenty.

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Víme, jak ušetřit bez velkých investic
Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?
Deset největších finančních zlozvyků

Češi spoří na bydlení svých dětí, většinou ale po malých částkách

Peníze pro své děti ukládají tři čtvrtiny Čechů. Celkem 46 % z nich nejčastěji na budoucí bydlení a další třetina na vysokoškolské vzdělávání.

Současná ekonomická situace nutí Čechy začít více přemýšlet o tom, jak ochránit nejen své úspory, ale také úspory svých dětí.

Češi volí pro ukládání peněz dětem nejčastěji spořicí produkty, ty však nepředstavují tu nejvhodnější variantu.

„Pro dlouhodobé ukládání finančních prostředků doporučujeme spíše ofenzivnější dynamické produkty, " vysvětluje Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments CEE.

"Část českých rodičů poté volí variantu spořit dětem v hotovosti, což je v době vysoké inflace velmi nešťastný způsob. Vhodnější je investovat například do reálných aktiv či fondů,“ dodává Mederly.

Lidé se bojí o dostatek financí v důchodu

Ekonomická situace v roce 2022 Čechy znervóznila a rostoucí inflace se nyní bojí rekordních 95,5 % populace. Většina Čechů se tak obává nejen o svou současnou finanční situaci, ale také zda budou mít dostatek peněz v důchodu.

I přes to, že stoupá počet Čechů, kteří se o svou budoucnost bojí, dvě třetiny dotázaných ovšem ohledně své přípravy na důchod nic nemění.

Na důchod je důležité se začít připravovat co nejdříve.

"Často se setkávám s obavami, že pár stovek nikoho nespasí. Pravdou ale je, že pokud je investice pravidelná a dlouhodobá, tak nemusíte ukládat vysoké částky, dlouhodobost pracuje vždy ve prospěch investora. Obecně pak klientům radím, že ideální je odkládat si alespoň desetinu svých příjmů,“ komentuje Mederly.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Kvůli inflaci se Češi obávají o finanční situaci sebe i svých dětí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci