Trpí vaše dítě syndromem bolavého bříška

16.5.2023 00:00   |   Děti
Děti mohou být ve stresu častěji, než si myslíme. Mnohdy z důvodů, které mylně považujeme za nepodstatné. Třeba kvůli špatným známkám, kolektivu ve školce či škole, atmosféře v rodině nebo přílišnému množství koníčků.

Trpi vase dite syndromem bolaveho briska

Zátěž se obvykle projevuje psychosomaticky, tedy zdánlivě nevysvětlitelnými bolestmi a nemocemi. Dalším příznakem jsou i náhlé a bezdůvodné změny v chování.

Naše potomky může trápit i nesnadná adaptace ve škole nebo přírodní katastrofy a nadměrný vliv médií.

Jak rozpoznat stres u dětí

Děti na stres často „upozorňují“ psychosomatickými obtížemi, které se projevují jako bolesti (například bříška), problémy se spánkem, stravováním nebo změnou nálady.

Jinak tento negativní pocit vyjádřit neumí – teprve se o něm totiž učí mluvit. Je pro ně proto velmi těžké jednoznačně říct, co je stresuje, z čeho mají obavy a proč se cítí nejistě.

Tuto dovednost by v nich měli pomáhat rozvíjet jejich rodiče. K tomu ale sami musí nejprve porozumět chování a prožívání svého dítěte.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?

„Stres patří mezi nejčastější důvody, proč rodiny s dětmi vyhledávají pomoc odborníka. Ten jim může pomoci s pochopením problému, komunikací a sebereflexí, a lepšímu zvládání složitého období,“ přibližuje problematiku Mgr. Kateřina Halfarová, LL.M., psycholožka z Canadian Medical,

U dětí se stres často projevuje změnou v chování bez zjevné příčiny. Ne pokaždé to ovšem musí nutně znamenat, že je něco trápí, je ale dobré brát tuto variantu v potaz.

Pod vlivem online světa

Už i velmi malé děti dobře vnímají, co se kolem nich děje. Současná doba je specifická – do popředí se dostává internet a sociální sítě.

Děti se tak mohou dostat k informacím, na které nejsou připravené, či jsou pro ně nevhodné.

Virtuální online svět může vyvolávat pocit hrozících katastrof a náročných situací. Děti by tak rozhodně neměly sledovat celodenní online zpravodajství, a to ani pasivně.

Zároveň by však měly dostávat základní informace, přiměřeně věku. Dění ve světě je vhodné vysvětlovat v širším kontextu.

Velmi důležité je věnovat dostatek času dětským otázkám, a následně o nich i diskutovat. V žádném případě bychom neměli obavy dětí bagatelizovat.

Můžeme jim dávat za příklad to, co pomáhá nám dospělým, a případně hledat řešení. Je třeba zdůraznit, že rodina by měla pro dítě představovat bezpečné útočiště.

Komplexní svět jménem adaptace

S adaptací se setkáváme v průběhu celého života, ať už při změně zaměstnání nebo při volbě nových koníčků.

Tento proces pomáhá již v předškolním věku dětem objevovat, jak zvládat určité situace a kde hledat oporu.

Pokud je však nové sociální prostředí výrazně odlišné než to, ze kterého dítě přichází, adaptace může být náročnější – třeba při nástupu do školky, školy, ale i po návratu do výuky po delší nemoci nebo po prázdninách.

Školní věk je specifický právě v rámci interakcí s okolním světem. Do popředí se dostávají vrstevnické skupiny a děti se učí navazovat blízké vztahy.

"Adaptace je tu důležitá, jelikož díky ní děti přijímají pravidla, normy a hodnoty nového prostředí,” říká Mgr. Halfarová.

Při adaptaci dětem pomáhají získané dovednosti a návyky z rodiny, ale i ze školy či školky. Tyto dovednosti se dále rozvíjejí a upevňují.

Každé dítě má svůj individuální potenciál, který lze podporovat a rozvíjet. Pokud se však při nástupu do školního prostředí objeví negativní projevy, je třeba zpozornět.

Projevy jsou různorodé – dítě má například problémy se spánkem nebo se u něj projevuje zvýšená emotivita.

Rodiče tak ne vždy napadne, že příčina potíží je právě v adaptačním procesu.

Nevyřešené problémy mohou mít dopad na celou rodinu, je proto vhodné vyhledat pomoc odborníka.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Trpí vaše dítě syndromem bolavého bříška

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci