Manželství s cizincem se změnilo v noční můru

22.7.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Po delší známosti jsem se vdala za cizince. Bohužel, v manželství se nedokážeme vůbec shodnout, rozvodu se ale děsím. Muž nechce do Česka a v jeho zemi už s ním nemohu žít. Je to jiný svět – napsala nám bezradná čtenářka.

Manželství s cizincem se změnilo v noční můru

Češky jsou pro řadu národností velmi atraktivní, především v arabských zemích severní Afriky si na ně velmi potrpí. Manželství s Tunisanem či Egypťanem tak patří mezi nejčastější. V pomyslném žebříčku následují Britové, Italové, Slováci, Řekové, Kypřané a Němci.

Pro české ženy není navázání známosti s mužem z exotické země problém. Odejít však s ním a hlavně žít v naprosto odlišné společnosti už problémy přináší.

Když se idylka zhroutí

Představa exotiky a lásky vezme často velmi brzy za své. Krátce po sňatku se totiž začnou objevovat kulturní, společenské a sociální rozdíly.

Muž se nezřídka chová jinak než před svatbou, kdy se snaží v zájmu udržení vztahu potlačovat svou přirozenost a temperament. Po svatbě a zajištění vztahu se však začíná jeho přirozenost plně projevovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vztah na dálku: Je to konec, nebo snad ne?
Říkají, že mám nevhodného partnera
Kdo je lepší, našinec či cizinec?
Sexuální ráj – cíl nijak neobvyklý
Láska k cizinci mi brání milovat mého partnera

Manželky státních příslušníků středomořských zemí si musejí zvyknout na to, že bez přítomnosti manžela zpravidla nemohou jen tak zajít někam na večírek či samy trávit volný čas. Musí si zvykat na rozdíly v náhledu na výchovu dětí. Především ve stresových situacích jednají jiné národnosti a náboženství jinak, než bychom si představovali.

Mnoho českých žen pak má špatnou zkušenost s chováním svého manžela vůči jim samým. Objevuje se i omezování osobní svobody, domácí násilí, vyhrožování či vydírání. Taková chování mohou vést až k naplnění znaků trestného činu.

V případě rozchodu můžete přijít o děti

Co však už může být v budoucnu problém je rozvod či dohadování se o dětí. Cizinci z jižních zemí mají k dětem hlubší vztah. Někdy je dokonce považují za osobní vlastnictví a jsou schopni o ně bojovat až do posledního dechu. Nezřídka se uchylují k únosům dětí do zahraničí, což je velký problém, s nímž neumějí naše úřady dosud účinně bojovat.

A ten někdy ani není reálně možný, protože mezi státy neexistují příslušné smlouvy, ani zaběhlé postupy pro takové případy. Možnost ztráty dítěte, proti které je jen malá možnost obrany by měla být pro ženy, kteří chtějí začít vztah s cizince z exotických zemí velkým varováním.

Rozvod trvá i léta

Stejně tak rozvod s cizincem může být velmi složitý. Tuto zkušenost získala například Eva z Prachatic, která se vdala za Albánce. Ten ale krátce po svatbě odešel neznámo kam. Eva začala nový vztah z Čechem, s nímž chce založit rodinu. Nicméně rozvod se vleče už dva roky, protože Albánci nelze návrh vůbec doručit...

„Je to pro mě stresující situace a kdybych věděla jak celé dobrodružství s Hasimem dopadne, nikdy bych si ho nevzala. Soud nyní neustále odkládá rozhodnutí vymlouvá se na nemožnost doručení a nutnosti přítomnosti Hasima u soudu a nevidím konec této situace,“ říká Eva.

SEZNAMKA? TO JE POHODA! ALE NAŽIVO…

Je rozdíl, když se s někým seznámíte přes seznamku, než takzvaně naživo. To může potvrdit každý, kdo to někdy vyzkoušel.
Do e-mailů či na chat se napíše mnohé. I to,
co při osobním setkání nikdy neřekneme.

Ale abychom jen nestrašili: Jana Večerková se vdala za Tunisana Ismaila a Tunis je pro ni rájem na zemi.

„Příjemní, společenští lidé, kteří nikam nespěchají, je tam všude znát taková životní pohoda a klid. A je to velká změna, kterou ve své práci plné stresu potřebuji,“ tvrdí Jana.

Vztah s cizincem může dopadnout dobře, ale i špatně. Záleží na konkrétních lidech, jejich výchově a toleranci. Vztah a později manželství s cizincem však obsahuje mnoho rizikových faktorů, které je třeba co nejdříve odhalit a přinutit partnera, aby se co nejvíce projevil už před uzavřením manželství.

Určitě neodkládejte problémy ve vztahu s tím, že vše budete řešit až po svatbě. Později totiž mohou nastat obtíže ještě nepříjemnější. Pokoušejte se je poctivě vyřešit pokud možno hned.

Je dobré mít na paměti, že už při náznacích problémů ve vztahu a v krizových situacích především zjistíte nejlépe, jestli stojí za to se svým partnerem být další roky a možná celý život. O to víc, když je to cizinec.

miz

Přečtěte si také

Diskuse: Manželství s cizincem se změnilo v noční můru

RE: pro Tondu

30.11.2016   |   10:14   |   od: Sofie
Dobrý den Tondo, manželka se s Vámi chce rozvést kvůli Egypťanovi, se kterým se seznámila, když jste byli na dovolené v Marsa Alam. Jak můžete vidět tady v diskusi a i já Vám mohu potvrdit, že tohle s Vaší ženou se nastalo jen Vám.
Mám kamarádku, kterou to potkalo také. Měla milujícího manžela a dvě dospívající děti. Byla skvělou matkou a manželkou, ale jen do té doby, než spolu se svou kamarádkou jela na dovolenou do Egypta. A přesně, jak píšete, když se vrátila, byla úplně jiná, zamilovaná, za pár týdnů jela na stejné místo do Egypta znovu, tentokrát se svou dcerou. Po tomto návratu už se dělo jen to nejhorší - rozvod, vyrovnání atd.
Závěr? Zasloužila celou rodinu, kvůli němu. Teď ale skončila jako sociální případ bez rodiny a přátel.

RE: pro Silvii, která má za partnera také Američana

30.11.2016   |   09:55   |   od: Sofie
Silvie, moc hezky jsi to napsala. Já mám za partnera také Američana, je to černoch a žijeme spolu víc než půl roku. Opravdu musím potvrdit všechno, co v příspěvku zmiňuješ, vypíchla jsi snad úplně všechno :) Doteď jsem si říkala, zda je to vůbec možné. Ale po přečtení tvého příspěvku už všemu věřím :)
Bohužel, v mém případě to má i negativa, protože moje rodina a okolí našemu vztahu nejsou nakloněni především kvůli barvě pleti a jiné mentalitě. Mně imponuje oboje :) Kvůli tomu ale bohužel ztrácím některé členy své rodiny a až se rozhodneme mít dítě, ztratím je asi nadobro :(

RE: pro Petru, která chce radu, jaký je vztah s Egypťanem

1.11.2016   |   13:50   |   od: Tonda
Dobrý den, právě prožívám to, co se stalo vám. Byli jsme s manželkou na dovolené v Egyptě, v Marsa Alam. A žena si hned po příletu začala psát s jedním místním majitelem obchodu, což jsem nevěděl... Pak tam jela ještě jednou před 3 týdny a vrátila se jako někdo úplně jiný – prý je zamilovaná, chce se rozvést a vzít si jeho. A také požaduje vyplatit jeden milion, aby tam nejela nezajištěná, protože mají v plánu si koupit dům. On jí denně píše. Prý po ní nic nechce atd. atd.
Mohla byste poradit? Jsme spolu 20 let, svou ženu hrozně miluji a toto dobrodružství bych i přešel. Udělal bych pro záchranu našeho vztahu vše. Jsem zoufalý.

RE: pro Evu, která chodí s Američanem

13.5.2015   |   16:59   |   od: Silvie
Já mám za partnera také Američana. Jsme 17 let manželé a svého muže bych za Čecha nevyměnila ani náhodou!
Manžel mi každý víkend kupuje květiny a s čerstvým croissantem mi přinese kávu až do postele. Má mě rád, respektuje mě, váží si mě, je ke mně loajální a má milión dalších pozitiv, které jsem, bohužel, u Čechů nikdy neviděla.
Žiji v Evropě, ale mezi Američany už 22 let, proto docela střídmě vidím rozdíly mezi českými a americkými muži.
Obecně se dá říct, že Češi (i když se to mění k lepšímu!) jsou většinou zbytečně zamindrákovaní, malicherní, mají nároky na ženu, ale žádné na sebe, jsou sebestřední, sobečtí, neloajální a lakomí. Americké chlapy jejich maminky neopečovávají ještě v jejich 30 letech, proto jsou vesměs soběstační, mají dobrý vkus, umějí často špičkově vařit, sami si vyperou, uklidí a postarají se o domácnost i bez ženské. To je mezi českými muži, bohužel, vzácnost. Američan – pokud svou ženu miluje – snáší jí modré z nebe a hlavně: hlavně ji neopouští při nemoci nebo jakékoliv krizi.
Americká manželství mi znovu vrátila víru v to, co jsem v ČR neviděla a co si na radnici při svatbě slibujeme – že v dobrém i ve zlém. Tam to tedy platí. Američtí muži jsou zodpovědní, přirozeně sebevědomí, ženu respektují a budou vás milovat až do smrti. Tolik dlouhodobých manželství jsem v Čechách nikdy neviděla.
Samozřejmě mám na mysli nejméně střední a vyšší střední třídu. Lůza je všude stejná.

RE: pro Evu, která chodí s Američanem

24.7.2014   |   18:03   |   od: Daniela
Mám spíš takovou zvláštní otázku: Dá se věřit Američanům? Jací jsou? :)
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 16 příspěvků.
poslední příspěvek: 30. 11. 2016 10:14
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci