Zařizujeme dětský pokoj: Jaký kompromis v období proměn?

29.6.2022 00:00   |   Děti
Od určitého věku dětem jednoduše přestane stačit koutek s postýlkou v ložnici rodičů. První vlastní pokoj tak bývá spojen s pocity vlastní důležitosti a zodpovědnosti i velkou radostí.

Zařizujeme dětský pokoj

Aby radost z pokoje ale vydržela nejen potomkovi, vyplatí se si dvakrát rozmyslet, co pořídit a jak pokoj zařídit, tak aby byl nejen pěkný, ale také funkční, bezpečný a s dítětem rostl. Stejně tak rychle, jak děti rostou, tak rychle se mění i jejich přání a potřeby v bydlení.

První koutek u rodičů

Že ve výběru nábytku vede kvalita a jednoduchost nad barvami lze snadno dokázat už v pokoji novorozence nebo miminka. Jsou tací nastávající rodiče, kteří s očekáváním potomka začnou nakupovat postýlky, ohrádky a úložné prostory v modré nebo růžové.

Takový nábytek ale působí roztomile jen do té doby, než si jej vystaví ve vlastní ložnici. Základem pokoje pro novorozence a kojence ale nejsou barvy, ale kvalita materiálu. U postýlky samotné vsaďte na klasiku z příček a vyhněte se těm s plným čelem.

Dítě i vy tak budete mít větší přehled o dění v místnosti. Pokud navíc zvolíte postýlku větší velikosti, snadno z ní jednoho dne odmontujete bočnice a vytvoříte tak dětskou postel.

Předškolní věk – aneb Jedině v růžové

Nástup dítěte do školky je spojen i s potřebou vlastního pokoje. Radost z něj mívá nejen dítě, ale i rodiče. Dítě v předškolním věku bývá nejnáročnější, a to i na prostor vlastního pokoje. Potřebná bývá kvalitní postel běžné velikosti a dostatek prostoru na hraní i nepřeberné množství hraček.

Puberta – co den, to jiná nálada

V období puberty mají potomci vyšší potřebu nejen soukromí, ale také realizace vlastních idejí o bydlení. Vlastní pokoj je v tomto období takřka nutností, dospívajícímu potomkovi totiž nepřekáží jen rodiče, ale mnohdy i sourozenci.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?

Skoro stejně často, jak dospívající mění své názory, tak často mění i své barevné preference a představy o bydlení. I v tomto případě by tedy měl být základem kvalitní nábytek s univerzální barevností. Útulnost pokoji dodají textilie, bydlící doplňky, fotografie obrázky, nebo plakáty.

Oblíbené jsou také samolepící dekorace, kterými lze snadno ozdobit stěny i nábytek bez toho, aby ho poškodily, nebo jejich instalace a sejmutí představovalo nějak závratnou investici.

Čím se tedy řídit?

Důležité je si uvědomit funkce, které má pokoj splňovat a přizpůsobit jim sestavení zón místnosti. Ty nemusí být přesně oddělené, mohou se i překrývat, ale na spací, hrací, pracovní a úložnou zónu není radno zapomenout.

Co se týče nejen u dětí oblíbené barevnosti, dětský pokoj nemusí být nemocničně bílý, ale i aktuálním trendem jsou tlumené barvy. U nábytku se doporučuje volit klasický, univerzální.

Dětská postel ve tvaru automobilu bude vždy jen automobilem. Z té klasické můžete mít v minutě nejen automobil, ale třeba i domeček nebo loď. Základem příjemného prostoru, bez kterého se žádný pokoj neobejde je ale vždy a všude dostatečné osvětlení.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zařizujeme dětský pokoj: Jaký kompromis v období proměn?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci