Umíte v tom plavat? aneb Začněte si s mořskou vílou

14.6.2022 00:00   |   Děti
Máte doma dívku či chlapce, kteří by si přáli plavat jako mořské panny nebo delfíni? Mermaiding patří mezi sportovní aktivity, při kterých se rozvíjí plavecké dovednosti, fyzická kondice i všestranná pohybová zdatnost dětí.

Umíte v tom plavat?

Spojuje v sobě přednosti plavání a pobytu ve vodě s koordinovaným, estetickým a uměleckým projevem. Plavání s monoploutví v obleku mořské víly nebo mořského prince, je zkrátka zábavný zdravý pohyb, doporučovaný odborníky pro aktivní životní styl dívek i chlapců.

Pedagogický slovník popisuje hru jako formu lidské činnosti, která se liší od práce i od učení. Taková činnost má řadu aspektů – procvičovací, poznávací, pohybový, sociální, emocionální, terapeutický a především motivační.

Nejen sport, ale i hra

„Mermainding není jen sport, ale zároveň i hra, a to je jeho největší výhoda, v tom je zásadní rozdíl mezi plaváním s monoploutví a klasickým plaváním,“ říká instruktor plavání Tomáš Michalica.

„Hravost je naší nedílnou součástí už od narození, je pro nás přirozená, a proto mermaiding představuje velmi atraktivní pohybovou aktivitu, při které jde především o zábavu a relaxaci.“

Kromě plavek a kostýmku mořské víly nebo mořského prince se neobejdete bez monoploutve. Právě jejímu výběru věnujte největší pozornost.

„Speciálně vyvinutá monoploutev zajistí lepší soužití plavce s ploutví a současně nepřetíží jeho pohybový aparát. Pokud není vyrobená z dostatečně pružného materiálu, ale z příliš tvrdého a křehkého, může prasknout a ohrozit plavce,“ varuje Michalica.

Pozor na techniku

Upozorňuje zároveň, že k plavání s monoploutví je potřeba správná plavecká technika, protože dříve či později dojde k přetížení pohybového aparátu a mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích, např. v oblasti bederní páteře.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?

Při plavání s monoploutví se používá tzv. delfínový kop, kterého je dosaženo cyklickým střídáním vysazování a podsazování pánve. Do pohybu se nezapojují jen nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly.

Odborníci proto doporučuji začít s výukou pod vedením vyškoleného lektora, který disponuje biomechanickými, anatomickými a pedagogickými znalostmi.

Při správném pohybu je mermaiding vhodný pro všechny. I začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti, umožňující v případě nouze sebezáchrannou akci.

„K těmto dovednostem patří dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů, plavecký kop (kraulové a znakové nohy),“ připomíná instruktor.

Pohyb ve vodě prospívá

Děti musí pohyb především bavit, a protože většina dětí miluje aktivity ve vodě, vodní sporty patří k těm nejvhodnějším. Pokud tedy rodiče potřebují, aby se jejich dítě začalo aktivně hýbat a získalo kladný vztah ke sportu, mohou to zkusit právě v bazénu.

Samozřejmě je dobré, aby aktivity dětí byly pestré. Aby vedle přirozené chůze nebo běhu děti musely využít tělo více silově, aby jejich svaly pracovaly i v jiném režimu než jen vytrvalostním.

„Takový pohyb je potom opravdu prospěšný zdraví. Jako třeba zábavný, vytrvalostní a zároveň posilovací mermaiding,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Zuzana Havlíková.

Vodní aktivity jsou vhodné i pro děti s nadváhou, kterým se se sportováním začíná mnohem hůře. Děti s velkou nadváhou se často cítí velice dobře ve vodě, kde je pro ně pohyb jednodušší a také šetrnější k jejich kloubům.

Děti to baví

Plavání s monoploutví má tu výhodu, že klade v pozitivním smyslu větší nároky na svalovou práci i na kondici. Děti napodobují přirozený pohyb delfína, uplavou více, lépe splynou s vodou a stráví v ní delší dobu. Sportují, aniž by to braly jako sport.

„To všechno jsou příznivé faktory, které přispějí k tomu, aby dítě mělo z pohybu radost a těšilo se na něj. Díky mermaidingu se navíc i obézní děti mohou proměnit v okouzlující mořskou vílu nebo vysněného mořského prince,“ dodává Mgr. Zuzana Havlíková.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte v tom plavat? aneb Začněte si s mořskou vílou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci