Jak správně nastartovat kariéru, když končíte školu?

17.6.2022 00:00   |   Peníze
Konec školy se blíží, všechno jste zvládli a odměna v podobě maturitního vysvědčení nebo diplomu už na vás čeká. Nyní ovšem budete muset řešit velké dilema, jakým směrem se vydat dále.

Jak správně nastartovat kariéru

Posledních pár nocí s učebnicemi, potom přežít závěrečné zkoušky a můžou začít bujaré oslavy! Pokud toužíte začít budovat kariéru, nechte se inspirovat několika tipy od Kateřiny Lukášové, HR ředitelky Sazky, která nedávno získala titul Zaměstnavatel desetiletí.

Tady je 5 zaručených tipů:

1. Vyberte si, co vás opravdu zajímá

Může se zdát, že když dokončíte školu s určitým zaměřením, tak automaticky máte vybrané i své vysněné povolání. Není to ale docela pravda.

Pokud jste studovali například reklamu nebo marketing, tak se teprve nyní budete muset zamyslet, v jakém typu společnosti, a s jakými produkty chcete vlastně pracovat. U studijních oborů s větším záběrem se nabízí obrovské množství možností.

Láká vás cestovní ruch, nemovitosti, farmacie nebo IT? Chcete pracovat ve státní správě nebo v soukromém sektoru? To vše si musíte pečlivě rozmyslet.Nejdůležitější je hlavně to, aby vás zvolená oblast opravdu zajímala a bavila vás.

2. Technologie jsou budoucnost

Pokud toužíte dát pevné základy své budoucí kariéře, přemýšlejte dopředu. Práce v každém oboru je podmíněná tím, že bychom se měli orientovat v technologiích a moderních postupech. To platí pro vědu i pro byznys.

Zkuste si vybírat zaměstnavatele tak, abyste měli možnost pracovat v technicky dobře vybaveném prostředí, kde můžete zdokonalit své znalosti a přiučit se novým věcem. Až se za pár měsíců nebo let rozhodnete jít dále, budete mít skvělý základ a předpoklady dostat se na další špičkové pracoviště.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Platit mrknutím oka nebo mávnutí ruky?
Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Deset největších finančních zlozvyků

3. Velké nebo menší pracoviště?

Obojí má pro i proti. Zatímco v menší kanceláři se k vám budou chovat vřeleji a více přátelsky, takže pravděpodobně budete mít mnohem lepší šanci se rychle seznámit s agendou a získat první samostatné úkoly, ve velkých společnostech to půjde pomaleji.

Prostředí korporátů je více formální a první měsíce se občas ztratíte na chodbách, můžete ale během let profesně růst a učit se od svých nadřízených. Zkušenost ve velké společnosti vám navíc v životopise nikdy neublíží.

Ideální variantou je zkusit si postupně obě možnosti, ať pro sebe najdete tu nejlepší volbu.

4. Učte se od kolegů

Možná vás školou provázely výborné známky a pochvalné komentáře vyučujících, praxe ovšem většinou vypadá trochu jinak. Přechod mezi školním a pracovním životem je velmi náročné období. Najednou dostáváte úkoly, za které vás nikdo neznámkuje, ale jejich splnění má mnohem naléhavější význam, protože na nich závisí výsledky vaší společnosti.

Na rozdíl od školy ale máte výhodu, že vedle vás nesedí spolužák, ale kolega s delší praxí. Když si nevíte rady, zeptejte se. Pokud vás něco zarazí, nechte si vysvětlit úkol ještě jednou.

Jestli jste rozpačití z chování některých kolegů, poraďte se s lidmi kolem vás. Důležité je umět přijímat pomoc a zároveň vnímat dobře míněné rady.

5. Škola skončila, život začíná – učte se dále!

Získávat nové znalosti a zkušenosti musíte celý život. O tom, jak rychle bude postupovat vaše kariéra nerozhoduje v životopise jenom kolonka o praxi, ale i další dovednosti, které vás odliší od konkurence.

Máte řidičský průkaz? Kolik umíte jazyků? Získali jste nějaký zajímavý certifikát? Věnujete se ve volném čase hudbě, golfu, tenisu nebo hrajete amatérské divadlo?

Nikdy nemůžete dopředu vědět, která položka vám může pomoci získat vaši vysněnou pozici, ať už na základě osobních sympatií nebo kvůli potřebám společnosti. Nemusíte samozřejmě po nocích s odporem studovat italštinu, ale pokud vás baví například jízda na kole, nezapomeňte se ve svém životopise pochlubit.

Třeba má váš budoucí tým zálibu ve společných výletech během víkendů.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak správně nastartovat kariéru, když končíte školu?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci