Jak ochránit děti před zimou? Přírodními materiály!

8.2.2022 00:00   |   Děti
Ti nejmenší si ještě neumí říct, že je jim chladno a nezvládnou si sami navléknout svetr navíc. Proto je důležité myslet dvojnásob na to, aby i jim bylo v mrazivém počasí krásně teploučko. Jak se o ně co nejspolehlivěji postarat?

děti zima

Co se týče oblečení, nejlepší je vrstvit více tenčích vrstev, abyste je mohli snadno přidávat nebo ubírat podle počasí nebo toho, kde se právě nacházíte. Protože teplo se nejrychleji ztrácí přes hlavu, zásadní je dobrá čepice, ideálně vlněná. Ovšem dejte pozor, aby vlna nekousala a dítě si ji proto nestahovalo a nepřivodilo si tak třeba nachlazení.

Při oblékání obecně sázejte na funkční a ideálně přírodní materiály, jako když se oblékáte sami. Skvělá je vlna, merino vlna, které má výborné termoregulační schopnosti, ale také bavlna, len nebo třeba mušelín, které jsou velmi příjemné na dotek.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nepodceňujte dětské poruchy spánku
Málo spánku může z dítěte udělat diabetika
Známe největší nepřátele kvalitního spánku

„Miminko musí mít vždy teplo od nohou. Ostatně právě ty jsou spolehlivým ukazatelem, zda je dítěti teplo nebo zima. O tom, že mu není zima, se můžete přesvědčit také přiložením dlaně na jeho nos, který nikdy nesmí studit. Řídit se můžete také podle zátylku - měl by být suchý a teplý. Jakmile je vlhký, dítě se potí a je oblečené až příliš,“ radí Kristýna Tumpachová z e-shopu s dětskými hnízdy a funkčními doplňky mimiconcept.cz. 

Skvělým způsobem je vystlat vaše dítě podložkou z kvalitní ovčí merino vlny. Tuto přírodní kožešinu navíc můžete používat celoročně - v létě totiž odvádí pot a zabraňuje přehřátí, v zimě udržuje dítě v teple. Její spodní strana je ze stoprocentně přírodního organického lnu. 

Velmi praktickým pomocníkem je také oboustranná mušelínová deka. Využít ji můžete hned na několik způsobů, a to celoročně. Z jedné strany má teplý kožíšek a z druhé strany nejjemnější materiál, kterým je savá a zároveň prodyšná dvojitá gáza.

Její rozměr je dostatečně velký, aby s vaším miminkem dlouho vydržela a provázela ho všude s sebou. Je skladná a ideální na přikrytí během cesty letadlem nebo autem, báječně poslouží jako jistota v košíku vašeho kočárku.

V pokojíčku větších dětí se může také hodit jako přehoz přes postel. „Je ušita z jemného biobavlněného mušelínu, který je měkký, prodyšný, saje a postupným používáním a praním stárne do krásy. Prošívání a půvabné detaily dodávají dece roztomilý vintage nádech,“ popisuje Tumpachová.

Tip:

Nezapomeňte, že před mrazem je důležité chránit i dětskou pokožku. Chlad, vlhko, mráz a přechody z tepla do zimy kůži vysušují a ta je pak náchylnější k nejrůznějším podrážděním i ekzémům.
Použijte speciální krém, ale nikdy dítěti nezakrývejte tvář nebo pusu šálou či šátkem, srážející se vydechovaný vzduch by mu mohl způsobit omrzliny.

ops, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak ochránit děti před zimou? Přírodními materiály!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci