Vybíráte telefon pro děti? Na tohle si dejte pozor!

19.1.2022 00:00   |   Děti
Digitální technologie je dnes už neoddělitelnou součástí života. Je ale důležité naučit se pracovat s nimi optimálním způsobem a vnímat rizika, která mohou z jejich používání plynout. Zároveň je nutné vědět, že dětský telefon zažívá celou řadu dobrodružství.

děti a mobily

Věk, kdy děti začínají používat chytrá zařízení se stále snižuje. Praxi i schopnosti využívat celkem přirozeně moderní technologie a pohybovat se díky nim v online prostředí mají dnes již čtyřleté děti. Ačkoliv odborníci doporučují dávat dětem první telefony spíše ve věku 8 nebo 10 let, dostává čím dál více dětí vlastní telefon již s nástupem do školy.

Stále platí, že na digitální zručnost se klade čím dál větší důraz a používání smartphonu je jednou z cest, jak si je přirozeně osvojit. Rodiče se mohou obávat, že jejich děti budou mít přístup k nevhodnému obsahu nebo budou telefon používat nadměrně, ale tyto problémy lze díky moderním technologiím snadno překonat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nezapomínejme, že děti vnímají svět po svém
Šikana! Jak dítěti pomoci
Nezakazujte internet. Ochraňte děti před riziky

Chytrý telefon má své výhody

V době, kdy dítě začne samostatně cestovat do školy, na kroužky, za kamarády, se chytré telefony stanou velmi důležitým komunikačním nástrojem. Můžete sledovat jeho polohu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.

Často se řeší, zda je vhodnější systém iOS nebo Android. Odolnost je přibližně stejná, výkon se liší model od modelu. Avšak baterie iPhonů mají zpravidla delší životnost – baterie slábne pomaleji.

Navíc operační systém IOS nabízí rodičovskou kontrolu přímo v nastavení. Všechna nová stažení aplikací a nákupy v telefonu musí schválit rodiče. A můžete například sdílet kromě polohy také fotoalba, upomínky v kalendáři a další praktické položky.

Telefony ve škole

Je vhodné dovolit dětem používání telefonů ve škole? Podle průzkumů, například pro univerzity Masarykovu v Brně a Palackého v Olomouci, povolení nebo zákaz mobilů o přestávce nemá vliv na čas, který žáci na internetu celkově za celý den stráví. Mobily ve škole nesouvisí ani s problémy se soustředěním, únavou či navazováním reálných vztahů a komunikace se spolužáky.

Používání mobilů o přestávkách naopak může mít pozitivní vliv na výuku, protože žáci používají mobilní telefony i k vyhledávání informací a plnění úkolů do školy, jak se ukázalo. Mobil dnes už také může suplovat počítač pro online výuku nebo pro řadu online kurzů.

Rizika nejen pro děti

Závislost je nejčastějším negativním důsledkem používání digitálních technologií. Bojují s ní nejen děti, ale také dospělí. Těžko můžeme dítěti zakazovat mobil, když jej sami máme neustále v ruce.

Nejjednodušší způsob, jak zabránit v nevhodném používání chytrého telefonu, je stanovit v celé rodině limity, kolik hodin, kdy a k jakému účelu lze telefon používat.

U dětí je potřeba počítat s tím, že mohou mobil ztrácet a zapomínat. I proto se vyplatí investovat do pořízení chytřejšího telefonu, který umožňuje vyhledání zařízení. Můžete ušetřit peníze za opakované pořizování levnějšího modelu.
 
Čtyři věci, které je třeba zvážit při nákupu telefonu pro děti:

  1. Cena - prvním smartphonem nemusí být ten nejnovější a nejdražší model.
  2. Velikost - telefon by se měl dítěti vejít do ruky nebo do kapsy.
  3. Odolnost - chraňte telefon ochranným krytem displeje a pouzdrem.
  4. Bezpečnost - dohodněte s dítětem základní pravidla pro používání telefonu.


 

Nový nebo použitý?

Použitý smartphone není jako první telefon pro dítě vůbec špatný nápad. Cena je samozřejmě nižší než u nového, funkce a stav telefonu jsou přesto zcela vyhovující. Leckdy jsou repasované telefony naopak odolnější než ty nové. Podle dat společnosti Swappie, která se zabývá repasováním použitých iPhonů, utrpí dětské telefony většinou mechanická poškození, často se také opravuje baterie.

Cena je navíc více než přijatelná a na všechna zařízení se mnohdy vztahuje 12 měsíční záruka. Zejména starší modely iPhonu jsou pro používání dětmi velmi vhodné. Mají kapesní velikost, jsou odolné a snadno se vejdou do dětské ruky nebo do kapsy.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vybíráte telefon pro děti? Na tohle si dejte pozor!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci