Bolí vás klouby? Mohou pomoci kmenové buňky

3.12.2021 00:00   |   Zdraví a krása
Více než polovina populace starší 50 let trpí osteoartrózou, nemocí poškozující chrupavky velkých kloubů, jako například kolena nebo kyčle. Co zbývá – analgetika, fyzioterapie a výměna kloubu? Ale je tu i regenerativní metoda, která využívá kmenové buňky.

klouby

Jedinečný způsob léčby a návratu k bezbolestnému životu používá profesor Jaroslav Michálek na své brněnské klinice Cellthera. „Kmenové buňky odebíráme z pacientovy kostní dřeně. Zdravé buňky se poté aplikují do problémové a bolestivé oblasti a samy začnou pracovat na zlepšení krvetvorby na místě,“ přibližuje.

„Tělu tak pomáhají, aby se vyrovnalo s poškozením a vlastními silami pracovalo na svém uzdravení. To vše díky proceduře, která trvá přibližně 60 minut,“ říká profesor Michálek (na snímku vpravo).

„Metoda je prověřena mnoha pacienty z USA i západní Evropy. Je zajímavá a nadějná, při včasném zásahu může pomoci bezbolestnému pohybu v postiženém kloubu. Tím by se výrazně snížila nutnost nahradit poškozený kloub endoprotézou,“ potvrzuje prof. Miloš Janeček, atestovaný ortoped – traumatolog.

Prověřené výsledky

Tato jedinečná metoda byla dříve dostupná pouze pacientům v zahraničí. Do Česka díky tomu přichází jako postup ověřený reálnými výsledky. Až 90 procent pacientů, kterým byly aplikovány vlastní kmenové buňky, pociťuje postupný ústup bolesti, menší ztuhlost a lepší fungování kloubu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Deformací nohou trpí každý druhý
Jak se zbavit oteklých a bolavých nohou
Boty kupujte odpoledne a zkoušejte ve stoje

Výsledky případových studií ukazují snížení spotřeby analgetik až o 90% po 12 měsících od procedury. Sledováno bylo více než 10 000 pacientů ze Severní Ameriky a Evropy s osteoartrózou 2. až 4. stupně.

„Tisíce pacientů různého věku si do roka od podstoupení této unikátní metody pochvalovaly zlepšení pohyblivosti a zejména mnohem méně bolesti. Možné je úplné uzdravení kloubu,“ potvrzuje profesor Michálek úspěšnost své metody a odkazuje na další z úspěšných případů.

Za dva měsíce na túru

Slovenský horolezec Anton Hrnčiar byl ještě nedávno hodně omezen bolestmi kloubů, zejména kolen.

„Po dvou měsících od aplikace vlastních kmenových buněk jsem začal jezdit na kole a podnikal menší pěší túry. Po půl roce jsem se zúčastnil skialpinistické výpravy na Kavkaz. Vystoupili jsme na nejvyšší horu Elbrus (5642 m),“ říká Hrnčiar.

Metoda aplikace vlastních kmenových buněk je novou příležitostí, aby si i čeští pacienti zlepšili zdraví a pohyblivost v jakémkoliv věku. Proceduru může podstoupit každý občan starší 18 let. Nejstaršímu pacientovi bylo 95 let.¨

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Bolí vás klouby? Mohou pomoci kmenové buňky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci