Tipy, jak se zbavit oteklých a bolavých nohou

17.6.2015 00:00   |   Wellness

Máte často nateklé a bolavé nohy? Navíc v létě mají dolní končetiny tendenci více otékat? Poradíme vám, jak efektivně zmírnit nepříjemné bolesti a únavu chodidel.


bolavé nohy

Všechny závažné příčiny by měl řešit lékař, ale o nohy by se měl člověk umět dobře pravidelně starat. Musí nám vydržet v kondici, vždyť podle statistiky na nich obejdeme během svého života dvakrát zeměkouli!

Správné obutí je základ

Jednou z nejčastějších příčin bolavých nohou je špatná obuv. V botách jsme většinu dne a měly by nám tedy dokonale padnout.

„Obuv si zkoušejte nejlépe ve stoje v odpoledních hodinách, kdy je noha trochu unavenější. Pro celodenní pohodlné nošení by boty měly mít pevný a zvýšený opatek a neměly by mít vyšší podpatek než čtyři centimetry,“ říká Veronika Sajdoková ze společnosti CCC.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Co dělat, aby nás nezradily nohy?
Správná péče o nohy nekončí koupí nové obuvi
Získejte nohy jako bohyně

Na jedno z úskalí upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí: „Pozor si dávejte také na baleríny, které se na první pohled zdají pohodlné. Při dlouhodobém nošení mají ale špatný vliv na klenbu nohy a na špatné držení těla. To samé platí i u populárních žabek.“

Na dlouhodobé nošení nejsou vhodné ani příliš špičaté boty, které nutí tělo se naklánět dopředu a veškerá váha tak spočívá na palci u nohy. To pak zapříčiňuje jeho bolestivé vybočení.

Tip:

Máte-li bolavé a unavené nohy po celém dni, tak rychlý a účinný tip je zvednout je vzhůru a opřít si je o zeď nebo položit na stůl. Otok pak rychleji mizí.

Zkuste chodit naboso

„V létě se naučte občas chodit naboso. Chodidla se během chůze dotýkají nerovnosti země a tím se zároveň masírují a aktivují svaly, které v obuvi nepoužíváme,“ radíVeronika Sajdoková.

První pomocí pro unavené a oteklé nohy je také vhodná koupel. V tomto případě platí pořekadlo: sůl nad zlato, protože sůl dělá s unavenými končetinami hotové zázraky. Kilo kuchyňské soli rozpusťte ve vodě, do které ponoříte chodidla. Sůl dopřeje nohám opravdovou úlevu.

Někomu více vyhovuje teplá voda, jinému studená. Ale příliš horká či úplně studená voda není vhodná, zvláště u lidí s diabetem.

Další tipy:

  • Dobré účinky má také koupel z odvaru kaštanů, která dodá chodidlům pocit lehkosti a zlepšuje krevní oběh.
  • Výrazně povzbudivý účinek mají střídavé koupele, kdy si připravíme jednu nádobu s vodou horkou, druhou se studenou a obě nohy do nich ponořujeme střídavě.
  • Výborný cvik na procvičení prstů a svalstva: sbírejte nohou ze země předměty, jako jsou tužka a pero.
  • Na procvičení plosek nohou je dobré stoupat na gelový míček.
  • Účinnou prevencí proti bolestem nohou je pravidelná chůze v kvalitních botách.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Tipy, jak se zbavit oteklých a bolavých nohou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci