Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice

31.5.2013 00:00   |   Styl
Při servírování vína by se v žádném případě neměl podceňovat správný výběr speciální sklenice, která dokáže co nejlépe rozvinout chuť vybrané vinné odrůdy.

víno a sklenice

„Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína,“ říká Filip Jantač (na snímku vpravo), manažer firmy Global Wines.

Tloušťka skla sklenice na víno má také další význam.

„Jestliže si vyberete tenkostěnnou sklenici, mezi vašimi ústy a vínem bude co nejtenčí překážka. A víno tak bude snáze lahodit vašim chuťovým pohárkům. Nikdy byste totiž neměli zapomenout na to, že víno se vychutnává, a nikoli pije,“ dodává Filip Jantač.

Délka nožky a podstavec

Při výběru sklenice na víno nepodceňujte ani délku stopky, která by měla být navíc i tenká, a stabilitu podstavce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Decka vína denně přidá pět let života
Šampaňské – dobré na srdce, tvrdí vědci

A jak se taková sklenice při pití vína drží? V žádném případě za stěny, protože by se víno zbytečně zahřívalo, nýbrž právě za stopku.

Různé tvary pro různá vína

Pro různé typy vín j sou určeny různé tvary a velikosti sklenic. Někteří výrobci dokonce vyrábějí speciální sklenice pro každou odrůdu vína.

„Obecně se rozlišují tři základní tvary sklenic vhodné pro servírování šumivých vín a vína červeného a bílého. Konkrétně jde o tvary sklenic zvané „flétna“, „tulipán“ a „balón,“ prozrazuje Jantač.

Flétna

Pro servírování šumivých vín je ideální tvar sklenice zvaný „flétna“.

Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenice má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.

Tulipán

Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, určitě si pořiďte sklenici typu „tulipán“.

Tento mírně protáhlý typ sklenice, jenž dokáže udržet nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev vína.

Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se z bílého vína lépe do nosu uvolňují aromatické sloučeniny.

Balón

Pro servírování červeného vína je naopak vhodná sklenice typu „balón“, jež se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro červená vína je totiž důležitý větší styk se vzduchem, což tedy odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence.

„Díky tomu, že má sklenice typu „balón“ kulatý a širší tvar, červené víno přichází do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji zahřívá. Vlastnosti tohoto typu sklenice navíc napomáhají také lepšímu vnímání vůně vína,“ shrnuje Filip Jantač.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Global-Wines.cz a archiv

Přečtěte si také


Diskuse: Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci