Nejoblíbenější školní obědy podle dětí
11.4.2023 00:00 | DětiStabilně nejoblíbenější jsou tradiční omáčky, smažený řízek nebo treska a ze sladkého dukátové buchtičky.
Nové chutě a potraviny si jen pomalu hledají cestu do standardních menu.
Vyplývá to z nejrozsáhlejšího průzkumu a analýzy dat společnosti Primirest, největšího poskytovatele školního stravování v Česku.
Tradiční omáčky kralují školním kuchyním
Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie – svíčková na smetaně – následovaná smaženým filetem z tmavé tresky.
Na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek.
První pětku pak doplňují jídla se sytou omáčkou. Čtvrtá je totiž hamburská pečená kýta a páté místo patří špagetám s boloňskou omáčkou.
Zajímavé je, že omáčky bodují i v kategorii bezmasých obědů.
Pomyslnou zlatou medaili získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka.
Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky školních jídelen smažený květák.
Češi si odvykli vařit doma složitá jídla, při přípravě pokrmů dávají přednost jednoduchosti a rychlosti.
Klasické omáčky nebo smažená jídla si děti i jejich rodiče dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích.
„V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ interpretuje výsledky Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef školních jídelen Primirest.
Polévka je grunt
Vařit, a hlavně vymýšlet jídla pro děti bývá někdy pěkný oříšek.
U polévek je ale také dobré raději vsadit na klasiku, protože české děti mají nejraději zeleninový vývar s rýží, hrachovou s krutony nebo tradiční Hrstkovou.
Zde se oblíbenost částečně mění i s ohledem na kraj, kde děti žijí. Závisí taky i na věku strávníků.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATDostatek soukromí by měly mít i vaše děti |
Sladký oběd nemusí být hřích
Ze sladkých pokrmů se u malých strávníků největší oblibě těší dukátové buchtičky s vanilkovým krémem.
Jsou fenoménem české kuchyně, nedávný výzkum totiž ukázal, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí.
Výběr alespoň ze tří jídel
Příklon k tradičním omáčkám a smaženým jídlům zrcadlí víc než celkovou nabídku a možnosti školních kuchyní preference dětí a jejich rodičů.
Ve školních restauracích a jídelnách Primirest totiž mají děti a jejich rodiče každý den volbu vždy minimálně ze tří jídel.
Rodiče mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protože do určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče.
Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí – což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa.
toz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také