Dětem internet nezakazujte, chraňte je před riziky

16.10.2020 00:00   |   Děti
Rodiče by se měli aktivně zapojovat do online aktivit svých dětí, mluvit s nimi o internetu a občas být přitom, když jsou právě připojení.

děti a internet

 Největší hrozbou není samotný internet, ale nedostatečná komunikace mezi dětmi a rodiči. Ze závěrů vyplývá, že děti si přejí s rodiči o problematice bezpečnosti na internetu mluvit a že je to samotné velmi zajímá. Zároveň však ukazuje nízký zájem ze strany rodičů.

Dnes už i děti na prvním stupni základních škol internet potřebují nejen pro vypracování domácích úkolů, ale i na učení, jak jsme právě svědky v době pandemie. Internet je zajisté úžasná učební pomůcka, ale může se z něj stát i místo, které přímo ohrožuje bezpečí dítěte.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máme dětem platit za to, že pomáhají?
Děti by k penězům neměly přijít snadno
Děti musejí znát cenu peněz!

Online rizika omezuje přítomnost rodičů při komunikaci dětí na internetu – například ve formě sdílených online aktivit nebo podporou jejich samostatného učení, kdy rodič zůstává poblíž pro případné dotazy a pomoc.

Zákazy s rozumem

Ačkoli zakazování, například určitých webových stránek nebo zákaz nahrávat na internet fotografie, se zdá být nejefektivnějším nástrojem pro snížení rizik spojených s online komunikací, není to úplně nejvhodnější prostředek.

Všeobecný zákaz znamená všeobecné omezení využívání internetu. A navíc, jak všichni dobře víme, zakázané ovoce nejvíce chutná.

Mnohem lepší než zákazy a restrikce je důkladné vysvětlení a komunikace. Nechte děti, aby prozkoumávaly internet samy, ale buďte stále poblíž, abyste mohli poradit a vysvětlit potencionální rizika.

Různé rodičovské styly

Evropské země se liší podle toho, jak rodiče řeší přístup svých dětí k internetu – zda ho omezují nebo se sami zapojují do jejich aktivit. Například v Turecku nebo Rakousku rodiče dávají přednost restriktivnímu přístupu, zatímco v severských státech s dětmi více mluví.

V evropském výzkumu 89 procent rodičů odpovědělo, že stanoví dětem pravidla týkající se zveřejňování osobních údajů na internetu, 59 procent rodičů uvedlo, že zůstávají nablízku, když jsou jejich děti online, a 82 procent, že mluví se svými dětmi o internetu. Okolo 10 procent rodičů uvedlo, že se o takové věci nezajímají.

Zájem? Nic moc...

  • Jen 15 procent rodičů uvedlo, že změnili svůj postoj kvůli něčemu na internetu, co vyvedlo jejich děti z míry, ačkoliv čtvrtina předpokládá, že se jejich dítě v příštích šesti měsících setká na internetu s problémy;
  • Zatímco tři čtvrtiny dotázaných rodičů používají antispamový/antivirový software, méně než třetina používá bezpečnostní filtry;
  • V rozporu s názorem, že rodiče moc nevědí, co jejich děti dělají na internetu, dvě třetiny dětí uvedly, že jejich rodiče vědí dost o jejich online aktivitách;
  • Děti se celkově ve svých odpovědích staví k aktivitám svých rodičů kladně – více než dvě třetiny z nich uvedly, že angažovanost rodičů jim pomáhá (27 procent "velmi", 43 procent "poněkud").
  • 15 procent z dotázaných dětí uvedlo, že by si přály, aby se jejich rodiče více zajímaly o to, co dělají na internetu.

Desatero pro surfující děti

  1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem na druhé straně.
  2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Svou intimní fotku neposílej ani kamarádovi nebo kamarádce – nikdy nevíš, co s ní může někdy udělat.
  3. Udržuj hesla (k e-mailu i jiné) v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  4. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Ignoruj je.
  5. Nedomlouvej si schůzku přes internet, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  6. Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo tě dokonce vyděsí.
  8. Nedej šanci virům. Neotevírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  9. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Základem komunikace mezi rodiči a dětmi o bezpečném surfování by mělo být vysvětlení důsledků užívání, nikoliv tedy "přednášky" a zákazy, ale vysvětlení všech možných rizik.

rit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Dětem internet nezakazujte, chraňte je před riziky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci