Co dělat doma s dětmi? Číst si alespoň dvacet minut denně

22.4.2020 00:00   |   Děti
Pandemie a karanténa nemusí znamenat nudu, ponorkovou nemoc z neustálého bytí doma a depku z nedostatku vyžití.

čtení

Kdy jindy, když ne teď se můžeme naplno věnovat svým rodinám, dětem, starostem i radostem bližních a také vzájemným vztahům. Všechno dohromady – sdílený čas strávený pospolu i nové zážitky nám může zprostředkovat třeba hezká knížka.

Víte, že každodenní rituál spojený se čtením a předčítáním prokazatelně zlepšuje vztahy a emoční zdraví?

Jedna z nejdůležitějších věcí

„Předčítání či čtení, povídání a trávení společných chvil v rodině či venku s kamarády je jedna z nejdůležitějších věcí v životě dětí,“ připomíná Eva Katrušáková, ředitelka a zakladatelka Celé Česko čte dětem.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ve výchově mlčeti zlato se vymstí
S dcerou si povídejte o dospívání upřímně i včas
Když se děti postaví na vlastní nohy

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční rozvoj.

Rodiče mají nyní výjimečnou příležitost trávit předčítáním a povídáním si nejen symbolických 20 minut denně, ale i déle. Ve výhodě jsou rodiny, kde je předčítání nedílným rituálem každého dne.

„I těm, kteří dosud nepředčítali, se skýtá výjimečná příležitost vzít do ruky knížku a trávit se svým dítětem magický čas ve společnosti literárních hrdinů a jejich příběhů,“ říká ředitelka a zakladatelka Celé Česko čte dětem, Eva Katrušáková.

Chvilky štěstí

Právě zdánlivě obyčejné trávení všedních dní, vztahy a malé každodenní radosti, tvoří lidi v životě šťastnými. Společné čtení patří mezi tyto malé, ale nikoli bezvýznamné všední radosti.

„Předčítání je neokázalý projev lásky, který sdílíme společně. Společným sdílením zážitků a také pravidelnými rituály se u dětí rozvíjejí zdravé emoce a city. Čtěme našim dětem – kdy jindy, když ne teď,“ doplňuje Eva Katrušáková.

Organizace Celé Česko čte dětem zareagovala na aktuální situaci přesunutím svého tradičního Týdne čtení dětem (koná se vždy první týden v červnu) na říjnový termín, své myšlenky a poselství ale stále vysílá prostřednictvím sociálních sítí.

V těchto dnech jí s tím pomáhají i přední české osobnosti jako sportovní komentátor Vojtěch Bernatský (na snímku), herec a foodbloger Lukáš Hejlík či muzikant Honza Křížek s manželkou Petrou, kterou známe z Událostí v kultuře v České televizi.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
foto celeceskoctedetem.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Co dělat doma s dětmi? Číst si alespoň dvacet minut denně

Kouzelné čtení

6.9.2022   |   09:17   |   od: Monika
Za sebe můžu pro prcky doporučit https://www.sparkys.cz/kouzelne-cteni/. U nás to má velký úspěch :)

káva a nemoc

27.7.2020   |   13:34   |   od: Teri
Dejte si ale bacha, jestli pít kávu během nemoci.

https://www.lazenskakava.cz/piti-kavy-behem-nemoci-skodi-nebo-pomaha/
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 6. 9. 2022 9:17
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci