Jaké hry jsou pro batole nejvhodnější?

6.12.2019 00:00   |   Děti
V případě batolat je hra jedním z nejdůležitějších prostředků, který mu pomůže vnímat tento svět. Prostřednictvím hry poznává, jak život okolo něj funguje, učí se novým věcem, a díky smíchu, který hru zpravidla doprovází, se také zároveň cítí krásně a v bezpečí.

batole hry

Navíc je škola hrou vůbec nejefektivnějším řešením pro rozvoj děťátka. Jaké hry jsou však vhodné pro tak malé děti? Na to jsme se podívali společně s neonatoložkou MUDr. Soňou Šulákovou.

Postav to a znič to

Záleží pouze na tvůrčích schopnostech rodiče, které hry si s dětmi individuálně vytvoří. Nejdůležitějším faktorem je však to, jak moc hra stimuluje a baví samotné dítě. Pokud se však vaše dítko směje, i když přestanete, a ještě chce opakování, máte vyhráno.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Příkrmy – kdy začít? Čtvrtý měsíc?
Pomozte vývoji mozku vašeho batolete
Jak si poradit s dětskou nespavostí

Jedna z her, které děti napříč generacemi milují, je zábava „postav to a znič to“. To mnohdy dospělým rodičům příliš nesedí. Kdo by taky rád hned zničil věc, kterou tak pracně stavěl. Dětem to však přijde jako ta nejzábavnější část z celé hry.

Některé děti u toho bedlivě sledují reakci rodiče, a mohou se pak chichotat. Dospělí pak zas mohou mylně zaměňovat škodolibost za rozeznávání reakcí, podle kterých se dítě učí, co je správné a co není.

Co to je?

Další populární hra je „co to je?“. Ta je obzvlášť vhodná pro ty rodiče, kteří mají zrovna v danou chvíli přebytek energie a chuť popisovat i ty nejobyčejnější věci, na které dítě ukáže. Vždy si ale pamatujte, že pro děťátko je všechno nové, hezké a přitažlivé, a že ho to opravdu zajímá.

Je jasné, že ne vždy bude na všechny interaktivní hry čas a energie. „Pro tyto chvíle jsou tu hračky, se kterými si děti ve své cestě za poznáním vystačí samy. Vybírejte takové hračky, které opravdu povzbudí jejich vnímání a podpoří dětskou zvídavost k prozkoumávání nových věcí," doporučuje Soňa Šuláková (na horním snímku).

Skvělým pomocníkem je hračka vyrobená z různých materiálů. Děti si je pak mohou osahat a vnímat jejich odlišnost. Pokud je vaše batole zvídavé, jistě jej potěší různé skládací kostičky, stavebnice nebo hračky do vody.

Teď v předvánoční době můžete vytvořit i trochu jiný adventní kalendář přímo pro batolata. Stačí naplnit různé krabičky a pytlíčky rozmanitých tvarů a materiálů např. kostkami a přidat i kartičky aktivit, které rodina může dělat dohromady.

„Ti nejmenší pak mají jednoduchý úkol – denně vybrat nejsympatičtější pytlíček. U toho si procvičí motoriku a senzorické smysly, a ještě se celá rodina nasměje například u společného vaření,“ přidává svůj osobní tip neonatoložka.

Dobrodružství na každém rohu

K tomu, aby se děťátko rozvíjelo a užívalo si, není třeba spousta vaší energie nebo tisíce vzdělávacích hraček. Stačí ho zapojit do vašeho všedního dne. Může vám pomáhat s vašimi každodenními povinnostmi, protože vás vaše dítě moc rádo napodobuje.

Starší batolata mohou pomáhat v kuchyni například se zdobením nebo vykrajováním cukroví. Vezměte ho s sebou nakoupit, proběhnout se v parku, ale i k lékaři. Děti milují dobrodružství a jejich pozornosti neunikne sebeběžnější věc, jako jsou třeba jinak barevné kostky na chodníku.

Výlety s batolaty samozřejmě nebývají vždy snadnou procházkou růžovým sadem, proto je třeba se na to předem připravit.

Hlavně v suchu

„Děťátko by mělo být dobře oblečené, nejlépe s využitím moderních nepromokavých materiálů. Důležitá je také dobrá plenka, která opravdu vydrží a neproteče. Jedině tak si dítě hru venku opravdu užije a bude spolupracovat,“ připomíná MUDr. Šuláková.

Jejím osobním tipem pro tyto chvíle jsou plenky Pampers Active Baby, nově s dvakrát silnějšími manžetkami kolem nožiček pro ještě lepší ochranu proti protečení. „Vašemu miminku poskytnou spolehlivou ochranu a pocit sucha po dobu až 12 hodin, takže ho nic nebude rozptylovat v objevování okolního světa,“ dodává.

Pobyt venku má spoustu výhod pro děti i dospělé, od eliminace stresu až po lepší spánek. Proto nezapomínejte na krátké procházky i v tomto pochmurném počasí. Každou hru musí taky někdy vystřídat nerušený spánek s krásnými sny.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jaké hry jsou pro batole nejvhodnější?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci