Zánět dásní není paradentóza a léčí se snadno

11.10.2019 00:00   |   Zdraví a krása
Mezi velmi časté zubní problémy patří i zánět dásní. Ten alespoň jednou za život potrápí 90 % lidí. Je způsoben bakteriemi, resp. jejich přemnožením v dutině ústní.

zanět dásní

Navíc naprostá většina lidí vůbec netuší, že zánět dásní má, až do chvíle, kdy je na to upozorněna zubním lékařem nebo dentální hygienistkou. Je důležité si také zánět dásní neplést s paradentózou. Jedná se spíše o první stádium paradentózy.

Když zánět tedy podchytíme včas, tak máme velké šance, že se nám již nerozvine v paradentózu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čistý zub nemá žádný důvod se kazit
Džusy a limonády ničí zuby!
Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

Pozor na špatný dech

Mezi příznaky zánětu patří oteklé, zarudlé, vyhlazené a lesklé dásně, které snadno krvácejí po podráždění (typicky pacient při čištění zubů plive krev). Mezi další příznaky patří i špatný dech. Ten může právě vznikat z důvodu nahromadění zubního plaku, případně i zubního kamene.

„Zánět dásní postihuje pouze dásně, kost nijak zasažena není.  V případě parodontitidy (lidově parodontózy/ paradentózy) již ale dochází k úbytku kosti v důsledku dlouhodobého působení zánětu. Rozdíl mezi zánětem dásní a počátečním stádiem parodontitidy lze poznat pouze na rentgenu. Právě proto všem pacientům důrazně doporučujeme preventivní prohlídku každého půl roku,“ říká MDDr. Karolina Bruknerová z Dentální kliniky Hradčanská.

Správně čistit zuby

Spouštěčem zánětu může být i špatná ústní hygiena. Velké množství lidí si sice pravidelně čistí zuby, ale nečistí si je bohužel správně.

Dochází tak k hromadění zubního plaku, který může časem mineralizovat, a dává tak vzniknout zubnímu kameni. Z tohoto důvodu je vhodná návštěva dentální hygieny, kde se nacvičí optimální technika čištění zubů. Nedílnou součástí správné péče o chrup jsou i mezizubní kartáčky.

„Hygienistka proměří mezizubní prostory a vybere vhodnou velikost mezizubního kartáčku pro pacienta. Navíc odstraní i případný zubní kámen, který pacient kartáčkem na zuby odstranit nedokáže,“ doplňuje dentistka.

Diabetici a těhotné v ohrožení

U těhotných žen tomu tak je změnou složení zubního plaku a zvýšenou vnímavostí dásní - díky hormonálním změnám. Projevy zánětu bývají nejvýraznější ve 2. trimestru.

U diabetiků a starších lidí jsou příznaky zánětu zvýrazněny vlivem snížené imunity a slinné sekrece. Pokud je však zubní plak pravidelně odstraňován a zánět dásní není přítomen, tak výše zmíněné faktory zánět dásní sám o sobě nevyvolají.

Správná léčba?

Neléčený zánět dásní může přejít do parodontitidy. Ta vede k úbytku kosti, která obklopuje zuby.  To se projeví ustupováním dásní, odhalením kořenů zubů a jejich citlivostí, viklavostí a pokud není včas zahájena léčba, vede až ke ztrátě zubů.

Léčba zánětu dásní je (pro mnohé překvapivě) snadná. Postačí správné a pravidelné čištění zubů, jehož reálnou kvalitu posoudí zubní hygienistka nebo lékař. Ti také rádi předvedou, jak zuby v případě špatné hygieny opečovávat lépe.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zánět dásní není paradentóza a léčí se snadno

Wobenzym

13.1.2020   |   19:13   |   od: Marie
Jj, potvrzuji, že mně taky pomohl Phlogenzym

Wobenzym

20.10.2019   |   09:20   |   od: Andrea
Hezký článek. Významně mi na doporučení mého lékaře pomohl Wobenzym, který tímto také já doporučuji dále.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 13. 1. 2020 19:13
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci