Zákeřné osiny ohrožují rodinné čtyřnohé kamarády

13.8.2019 00:00   |   Zvířata
Pejsky trápí v tomto období kromě blech, klíšťat a různých parazitů i zákeřné osiny. Jde o část stébla lučních trav zakončených háčkem. Člověk se jich lehce zbaví, ale čtyřnohého kamaráda může pěkně potrápit.

pes, osiny

Právě s případy zabodnuté osiny se teď veterináři setkávají poměrně často. Osina je ostrá jako jehla a přes kůži se do těla zvířete dostane velice lehce. Nejčastějším místem vpichu je kůže v meziprstí na tlapičkách. Ale v zásadě se osina může dostat i do kteréhokoliv tělesného otvoru – konečníku, močové trubice, do nosu nebo ucha.

Nenápadně zákeřná

Osina v podkoží mezi prsty není zpočátku vůbec vidět a ani zvíře při jejím zapíchnutí nejeví žádné známky bolesti. Po několika dnech se však postižené místo zanítí, objeví se hnisavá boulička, kterou si pes intenzivně olizuje.

Má-li pejsek v následující době štěstí, boulička sama praskne a osina z ní samovolně vypadne. Většinou však zůstane v podkožní tkáni a díky svému tvaru se posouvá v podkoží stále hlouběji.

Cestuje tělem

Když si majitel pejska rozlízaného místa nevšimne nebo celou situaci podcení, mohou vzniknou docela složité komplikace. Při neustálém pohybu nohou se osina za pár dní posune i několik desítek centimetrů od původního místa vpichu. To způsobuje zvířeti bolesti, hnisavé záněty, co se léčí zdlouhavě a těžce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mazlíčci trpí vedrem. Jak jim pomoci?
Kočkám psí granule nedávejte, nestačí jim!
Miláček v autě? Pozor na klimatizaci!

Léčba není jednoduchá. Když je osina už hluboko, je nutné postižené místo klasicky operovat a osina vyjmout. Znamená to, že zvíře musí projít předoperačním vyšetřením a pak narkózou, kdy se osina vyndá. Ještě několik dnů pak dochází na převazy. Vzhledem k velikosti osiny a jejích "cestovatelských" sklonech se mnohdy musí i složitě hledat. To přináší další komplikace.

Pozor na ouška!

Osina se docela často dostává do vnějšího zvukovodu psa, což se projevuje změnou chování zvířete. Pes na procházce nebo po ní začne intenzivně třepat hlavou, naříká a tlapkou si drbe ucho.

V takovém případě není vhodné se snažit ucho vyčistit, ale naopak hned vyhledat pomoc veterinárního lékaře. V případě osiny při čištění ušního boltce byste ji ještě hlouběji zatlačili a perforovali bubínek.

Jak předejít problémům?

  • Nejlepším řešením je prevence
  • Především byste se měli vyhýbat místům, kde je suchá a odkvetlá tráva
  • Po návratu z procházky pozorně prohlížejte pejskovi hlavně meziprstí a ohrožené části psího těla
  • Osina většinou zůstává nějakou dobu zabodnutá v kůži a je tedy šance ji najít a odstranit
  • Velice důležitá je také péče o srst na tlapkách a důkladné vystřihání chloupků z meziprstí

m, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zákeřné osiny ohrožují rodinné čtyřnohé kamarády

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci