Mazlíčci trpí vedrem. Jak jim pomoci?

23.7.2009 00:00   |   Zvířata
Není vám v těchto horkých dnech zrovna nelépe? Pomyslete ale i na ty, kteří si nemohou postěžovat. I domácí zvířata mohou při vysokých teplotách strádat. Jak jim udělat vedro co nejpříjemnější?

Mazlíčci trpí vedrem. Jak jim pomoci?

Hlavně dostatek vody

„Především se nesmí zapomínat na dostatečný přísun vody,“ upozorňuje Josef Duben ze Státní veterinární správy ČR. „Chovaná zvířata mají mít zejména nyní snadný přístup ke zdravotně nezávadné vodě.

„Volně žijící zvířata si dovedou najít stinné místo, zvířata chovaná v zajetí jsou odkázána na podmínky, které jim připraví člověk. V bytech může být kočkám, psům nebo ptákům pěkně horko.“

Pozor na západní okna

Zejména v těch obrácených na západ už odpoledne není v místnosti k vydržení. Podle Dubna by stačilo takovou místnost zastínit žaluziemi, roletou nebo závěsy. Máme-li v takové místnosti klece s ptáky, neměly by být umístněny na přímém slunci.

„Každé letní období řeší Ústřední komise na ochranu zvířat několik upozornění na utrpení zvířat, která jsou vystavena přímému slunečnímu záření na nezastíněných pozemcích, na balkonech či v autech,“ říká Zuzana Semelová z Ligy na ochranu zvířat.

Chvála koupelnám

„Zvířata chovaná jako společníci člověka mají s výjimkou plazů a některých druhů ptáků poněkud jiné nároky na tepelnou pohodu, než lidé. Při teplotě, kdy my spěcháme zapnout kotel ústředního topení, se cítí příjemně. A navíc - nemohou svléknou srst nebo peří, jako my svetr.“

Podle Semelové je pro psy, kočky a běžně chované ptáky, které si člověk ochočil, obývací pokoj vytopený na 22˚C téměř saunou. Zvlátě pak psi velkých plemen potřebují chladnější místa, kde by se mohli zchladit. Takovým koutkem je koupelna, předsíň nebo komora.

Chladit tlapky a bříško

Vystavení jakéhokoli zvířete přímému slunci na více než jednu hodinu může v letním období i v našem mírném klimatu způsobit značné zdravotní problémy. Může nastat úžeh, úpal, dehydratace, hypertermie, oběhový kolaps.

Má-li zvíře jakýkoliv zdravotní problém způsobený vedrem, musíme je co nejrychleji umístnit do stínu. Také mu dáme napít vlažné vody a ochladíme mu především tlapky a bříško.

Může vás zajímat

Když zvíře trpí: Pomůžete mu?
Pejskův blog: Chodím do školky
Děti a exotická zvířata? Riskantní!

Je známo, že pes se dokáže ochladit pouze pomocí tlapiček a pak dýcháním. A vůbec se nedoporučuje zvíře celé ponořit do vody, zvláště pak je-li studená. Zcela ideální je malý dětský bazének, lavór a v nejnutnějším případě louže vody.

Za 15 minut smrt

Zvláštním případem jsou automobily se zvířaty zaparkované na přímém slunci. V jejich interiéru se může za chvilku teplota zdvojnásobit. Při tropických vedrech nad 30˚C se pak může vnitřní prostor vozidla během deseti minut rozžhavit až na 50˚C. Ani mírně pootevřené okénko situaci neřeší. Je jasné, že zvíře, ponechané v takové troubě, má šanci na přežití jen malou.

Ani podzemní garáže situaci v parném létě moc neřeší. V uzavřeném prostoru, zvláště jde –li o větší zvíře s krátkým čenichem jako je boxer, zvíře může už za 15 minut zkolabovat. Není výjimkou, že takové případy končí smrtí.

Venčit večer

Jestli meteorologové předpovídají tropická vedra, měl by si chovatel naplánovat procházky a venčení buď v dopoledních hodinách nebo večer.

„Lidé nosí boty, rozpálený asfalt nebo dlažbu necítí. Pejsci po těchto žhavých cestách chodí bosí,“ upozorňuje Zuzana Semelová. „Každý chovatel by měl mít na paměti, že taková žhavá procházka může polštářky psích tlapek úplně zničit. Musíte-li i v parnu jít ven, volte raději travnatou cestu.“

Vedra špatně snáší některé plemena psů, které mají krátký čenich, jako jsou buldočci, boxeři nebo pekingský palácový psík. Pak psi staří a nemocní.

Ani na veterinární kliniku nechoďte se zvířetem v poledne, domluvte se s lékařem raději na ranních nebo večerních hodinách. Vždyť nemocný pes, navíc schvácený horkem, je složitý pacient. Veterinář pak doslova neví, co léčit dříve – zda kolaps z horka, anebo nemoc, kvůli které jste vlastně přišli.

Větrat a pít

Na otázku, jak zaopatřit domácí zvířátko, aby zvládlo náročné dny, odpovídají všichni zvířecí odborníci shodně – v horkých letních dnech se důležité zabezpečit pravidelný přísun pitné vody a čerstvého vzduchu.

Pitná voda je vždy na prvním místě. Jestliže zvíře ztrácí v horkých dnech chuť a misku s jídlem zanechá bez povšimnutí, není to nemocí, je to zcela přirozené. Veterinárního lékaře vyhledejte pouze v případě, že odmítá stravu několik dnů a pije velice málo.

Kočka je zodpovědnější

Na rozdíl od pejsků jsou kočky mnohem zodpovědnější ke svému zdraví. Je-li horko, kočka zaleze na to nejchladnější místo v bytě a nevyleze ani na zavolání.

Podle veterináře se zvířata za horka stejně jako lidé dříve unaví. Z toho důvodu omezujeme procházky na minimální dobu. Máte-li doma i další domácí zvířata, jako jsou koně, skot, prasata, králíci nebo exotické ptáky, dopřejte jim dostatek vody a stínu a větrejte, větrejte, větrejte.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Mazlíčci trpí vedrem. Jak jim pomoci?

Zvířatka

15.6.2020   |   00:17   |   od: Ivka
Netuším proč zvířata musí trpět, ale ty co máme my doma, určitě netrpí :-) Nakupujeme jim jen to nejlepší papání i různou výbavičku. Staráme se o naše zvířátka jak nejlépe to jen jde. Kdyby někoho zajímalo, máme vyhlídnutej opravdu fajn eshop, kde najdeme vždy to co potřebujeme. Je to http://domacizoo.cz

Leto

4.8.2009   |   23:46   |   od: Damiana
Môžeme leto milovať, no naši osrstení miláčkovia trpia niekedy viac, inokedy menej.
Náš maltezáčik je v tomto sparne ako píšete - nijaký, ani náladu cez deň nemá, len by spal. Zato večer, keď vie, že ideme von, je radosťou bezseba!
Musíme sa o zvieratka starať, pretože sme si ich vzali my! Sme za svoje zvieratá zodpovední.
Tak verím, že všetko napísané je len na pripomenutie, pretože každý majiteľ psíka či mačky, alebo ktoréhokoľvek zvieratka toto všetko iste perfektne ovláda!

Náš Lucky

3.8.2009   |   19:41   |   od: Hana
Máme labradora Luckyho a na zahradě vodu. Několikrát za den se vykoupe - v tomhle teple by bez vody těžko přežíval... má totiž černou srst, chuděra.
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 15. 6. 2020 0:17
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci