Rodiče často zaplavují své děti špatnými hračkami

29.4.2022 00:00   |   Děti
Rodiče zásobují děti špatně vybranými a nekvalitními hračkami, které mohou děti nejen frustrovat, ale být i nebezpečné.

hračky

Upozorňuje na to Kristýna Křížová ze společnosti Agátin svět, která v dubnu spouští soutěž Dobrá hračka.

Pro děti je hračka základní pomůckou k poznávání světa kolem sebe. Hračky reprezentují objekty, které děti ve skutečnosti potkávají, jen ve zmenšené verzi.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?

„Hračka pro dítě znamená mnohem více, než si uvědomujeme. Dítě se identifikuje s jejím příběhem, buduje si k ní hluboký vztah. Není to pro ně způsob, jak zabítčas,“ říká Jana Víchová, psycholožka na Klinice dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v pražském Motole.

Hračka není jen předmět

Rodiče často tímto způsobem neuvažují. Hračka je pro ně prostě předmět. Neřeší, proč by dítě mělo chtít zrovna tuto nebo jak by měla dítě rozvíjet.

„Hračka má v dítěti podporovat fantazii a kreativitu, spolu s dovednostmi, které jsou pro něj aktuální,“ vysvětluje Kristýna Křížová.

Tyto dovednosti pak mohou představovat u menších dětí například jemnou motoriku či trpělivost, u větších pak počítání, poznávání barev nebo volbu strategie. I tyto vlastnosti se v soutěži Dobrá hračka zohledňují.

Výběr vypovídá o dospělých

Při výběru hračky je také třeba mít na paměti, co pro dítě symbolizuje. „Hračkou říkáme dítěti, že ho známe a víme, co má rádo. Pokud o tom rodič neuvažuje a vybírá jen, aby dítě zabavil a měl od něj pokoj, dítě to velmi dobře pozná,“ vysvětluje Jana Víchová.

V takovém případě se pak dítě snadno může cítit odmítnuté, což se může negativně promítnout do jeho psychiky a vztahu s rodiči.

Důležitým faktorem je též kvalita samotné hračky, použitý materiál a provedení. „Ta dobře vyrobená s dítětem stárne a proměňuje se její role podle vývojových potřeb,“ vysvětluje Křížová.

Ztráta dítě zasáhne

Ztráta milované hračky rovněž může dítě poměrně hluboce zasáhnout. „Pokud se rozbije oblíbená hračka, je to mnohdy pro dítě pocit, jako by umřel domácí mazlíček nebo člen rodiny. Proto je od výrobců přímo nefér, když hračku vyrábějí vědomě nekvalitně,“ dodává Jana Víchová.

Soutěž Dobrá hračka umožní rodičům od 1. dubna zvolit nejlepší hračku právě podle toho, jak splňuje uvedené předpoklady. Hlasovat budou moci na stránkách hračkářského eshopu agatinsvet.cz pro hračky v sedmi kategoriích, z nichž každá bude obsazena pěti typy hraček.

„Smyslem soutěže je ukázat, co vlastně dobrá hračka může pro dítě znamenat a jak takovou hračku vybrat. Zapojit se může každý, komu není lhostejné, s čím si děti hrají,“ uzavírá Kristýna Křížová.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Rodiče často zaplavují své děti špatnými hračkami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci