Pět nejčastějších chyb při čištění zubů

21.11.2018 00:00   |   Zdraví a krása
Mít zdravé a hezké zuby je dobrá vizitka. Je důležité chodit pravidelně k zubaři, ale ještě důležitější je umět se dobře postarat o svůj chrup doma, aby měl zubař více času na složitější úkony a my méně finančních výdajů.

čištění zubů

Často nevědomky děláme chyby, které naší péči o zuby kazí. Přinášíme vám ty nejčastější:

Špatná tvrdost kartáčku

Zde platí pravidlo, že extrémy jsou špatné. Není dobré mít příliš tvrdý kartáček, ani příliš měkký.

„Ten první může při špatné manipulaci podráždit dásně a poškodit zubní sklovinu. Naopak velmi měkký kartáček potřebuje precizní techniku a dostatek času k řádnému vyčištění, proto je pro část pacientů také nevhodný, “ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čistý zub nemá žádný důvod se kazit
Džusy a limonády ničí zuby!
Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

Pokud si zuby čistíte spíše tvrdším kartáčkem, tak ho držte jako tužku, nebudete tolik tlačit, jako když kartáček držíte pevně v pěsti.

Zbytečné utrácení za drahé pasty

Mnoho lidí zbytečně utrácí za speciální pasty, které mají zuby zázračně vybělit či uzdravit. Zubní pasta je ale především doplněk k čištění. Důležitá je správná technika.

Vlastně pokud zvládáme dobrou techniku čištění, tak pastu nemusíme ani používat a zubům tím neuškodíme.

Pasta by nám měla být hlavně příjemná, nemusí být zbytečně drahá a stačí jí malé množství. Někomu mohou pomoci pasty proti citlivosti.

Čistíte si zuby příliš často

Všeho moc škodí. Pokud se o zuby postaráme správně ráno a večer, stačí to.

„Pokud mají lidé potřebu si vyčistit zuby po každém jídle, tak je dobré použít měkčí kartáček a je lepší chvilku počkat, než se ustálí pH v ústech,“ říká Ondřej Šrámek.

Zvláště časté čištění zubů po konzumaci kyselých potravin také není vhodné. Například ovoce obsahuje kyseliny, které leptají zubní sklovinu a následné čištění naopak zubům spíše uškodí.

Nepoužíváte mezizubní kartáček nebo nit

Zcela zásadní pomůcky při čištění jsou mezizubní kartáček a nit. Ty dokážou vyčistit místa, kam se s velkým kartáčkem nedostaneme.

Mezizubní kartáček pak preferujeme před nití, protože vyčistí lépe všechna zákoutí mezi zuby. Používáním mezizubních pomůcek předcházíme zubnímu kazu, paradentóze a také zápachu z úst.

Špatná technika čištění

Správnou techniku čištění by měli pacienta naučit na dentální hygieně, nebo v ordinaci zubního lékaře. K instruktáži patří i vyměření velikostí mezizubních kartáčků.

„Čištění zubů je individuální záležitost, ale obecně platí, že čistíme dvakrát denně velkým kartáčkem a jednou denně mezizubními. Dobré je čistit systematicky, abychom nevynechali žádné místo a po večerním čištění už nekonzumovat potraviny ani sladké nápoje, “ dodává Ondřej Šrámek.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Pět nejčastějších chyb při čištění zubů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci