Břečťan pomůže v lásce, věrnosti a při kašli

28.10.2020 00:00   |   Zdraví a krása
Tmavě zelené popínavé listy dokážou vytvořit nezaměnitelnou atmosféru. Břečťan je ale mnohem víc než jen ozdoba domů a zahrad. Věděli jste, že už Hippokrates jej doporučoval jako léčivou rostlinu?

břečťan

Břečťan provází lidstvo po celá tisíciletí. Stálezelená rostlina byla v minulosti považována za symbol nesmrtelnosti, přilnavost a pevné uchopení úponek jí zároveň vyzdvihly jako symbol věrné lásky a přátelství. Velmi brzy byly objeveny také její léčivé účinky.

Již Hippokrates aplikoval břečťan při léčbě některých nemocí, vnější používání doporučoval v případě kožních chorob. V 16. století začala být rostlina spojována s léčbou dýchacích cest, avšak oficiálně jí byla schopnost mírnit kašel přiznána až v 19. století.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Jaké bylinky dětem prospějí, nebo jim škodí?

„Uvádí se, že tehdy si jeden lékař v jižní Francii všiml zajímavého jevu – děti, které pily z misek vydlabaných z měkkého břečťanového dřeva, méně trápil kašel,“ popisuje PharmDr. Irma Miklášová. Z toho měl následně vyvodit, že se ze dřeva do nápoje louhovaly látky bránící kašli.

Pomocník proti kašli

Právě léčba kašle je dnes hlavní oblastí, ve které se léčivá síla břečťanu využívá. Pro rostlinu je charakteristický vysoký obsah prospěšných látek – saponinů, glykosidu hederinu (helixinu), tříslovin a flavonoidů –, jejichž působením se z průdušek snáze odstraní více hlenu.

„K usnadnění vykašlávání se používá odvar z listů nebo již hotové sirupy. Velmi oblíbený je tradiční rostlinný přípravek Hedelix sirup , který obsahuje hustý extrakt z břečťanového listu,“ doporučuje PharmDr. Irma Miklášová

„Hedelix sirup je vhodný dokonce i pro novorozence. Při kašli je také velmi důležité dbát na dostatečný příjem tekutin,“ dodává.

Břečťan, respektive koupel v odvaru, ale také umí pomoci zbavit se obtížné plísně nohou a masírování pokožky odvarem může vyřešit lupy ve vlasech zabráněním jejich tvoření. Ochablému vazivu a celulitidě prospívá masírování problémových zón břečťanovým olejem.

Jak se břečťan užívá

Čaj: jednu lžičku sušených listů břečťanu přelijte šálkem vařící vody, nechte luhovat asi 10 minut a poté sceďte. Slaďte medem.

Pálenka z břečťanu a fialky: 20 g čerstvých břečťanových listů a 20 g květů fialky nasekejte nahrubo. Obojí vložte do uzavíratelné lahve a doplňte 0,7 1 kořalky nebo vodky.

Směs denně protřepejte a po čtyřech týdnech sceďte a přelijte do jiné lahve. Denně užívejte půl lžičky.

Břeťanový nálev, břeťanová koupel: dvě lžíce usušených, rozdrolených listů břečťanu nebo také čerstvé rozkrájené listy přelijte 1 1 vroucí vody, nechejte vychladnout, sceďte a masírujte pokožku hlavy.

Na koupel nohou použijte 5 1 vody a přibližně 1 1 nálevu. Koupel by měla trvat 10-15 minut.

Břečťanový olej na masáže: Hrst čerstvých listů břečťanu a jednu větvičku rozmarýnu nasekejte nahrubo, vložte do šroubovací sklenice a zalijte 1/2 1 olivového oleje.

Nechejte luhovat na teplém místě přibližně dva týdny, sceďte a zbytky listů dobře vymačkejte. Masážním olejem naplňte tmavou lahev.

Víte, že…

  • břečťanový věnec je jedním z hlavních atributů boha vína Dionýsa?
  • bobule břečťanu jsou jedovaté? V žádném případě bychom je proto neměli konzumovat. Lehčí otrava se může projevit zvracením a průjmy, poměrně snadno ale může dojít i k ohrožení života.
  • se jedná o dlouhověkou rostlinu, která se dožívá až 500 let? Podle některých zdrojů to může být dokonce tisíc let.
  • stonek břečťanu bývá dlouhý až 20 metrů?

Tip:

Rostlinný přípravek s břečťanem pomůže při kašli

Kašel provázející nachlazení dokáže být velmi nepříjemný. Tradiční rostlinný léčivý přípravek Hedelix sirup usnadňuje vykašlávání hlenu, a to díky hustému extraktu z břečťanového listu.
 
Sirup neobsahuje žádný cukr, alkohol ani konzervační látky a barviva. Je vhodný nejen pro dospělé, ale i pro novorozence a malé děti.

Hedelix sirup se užívá nezředěný buď při jídle, nebo mezi jídly.

ptz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Břečťan pomůže v lásce, věrnosti a při kašli

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci