Čím se mohou vaše děti otrávit

1.6.2018 00:00   |   Děti
Je mnoho zákeřných věcí, kterými se dítě může otrávit. Denně je používáme v domácnosti, patří mezi ně léky i pokojové květiny. Nebezpečí číhá takřka všude.

děti, otrava

Ze všech registrovaných otrav v České republice jich více než polovina připadá právě na dětské pacienty.

„Nejrizikovější skupinou jsou ti nejmenší, ve věku od jednoho do tří let. Mezi dětmi, postiženými otravou, jich je přes padesát procent. Ze sedmdesáti až devadesáti procent dojde k otravě doma, nejčastěji v kuchyni, kde se stane tři čtvrtiny všech případů,“ upřesňuje MUDr.Hana Rakovcová, někdejší vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

značka jedČím se dítě může otrávit?

Léky

Nejčastěji se léky otráví děti od jednoho roku do pěti let, protože jsou zvídavé a rády poznávají okolní svět. Za otravu mohou někdy sami rodiče – nedodrží dávkování léků, zamění je nebo podají dítěti místo sirupu například éterický olej. Léky by měly být vždy umístěny mimo dosah dětí, a to včetně vitaminů. Pokud je potomek nemocný, nikdy o lécích nemluvte jako o bonbonech!

Čisticí prostředky

Děti lákají barevné a zajímavé obaly čisticích prostředků, které se pletou s nápoji a jinými potravinami. Častou příčinou otrav je i typický český nešvar – přelévání nebo stáčení chemikálií do neoriginálních obalů, kterým chybí nejen etiketa, ale i informace o jejich složení. Právě absence složení velmi komplikuje léčbu!

jarJak tragédii předcházet? Ukládat všechny chemikálie, tedy i jar na nádobí do skříněk, kam se malí zvědavci nedostanou. Vybírejte balení opatřené bezpečnostním uzávěrem. Co může běžné zboží z drogerie způsobit?

  • Avivážní prostředky – při požití většího množství výrazně dráždí sliznici a kůži. Pokud dítě pouze olízne hrdlo nádoby, koncentrace chemikálií není tak silná, aby mu ublížila.
  • Odstraňovače skvrn na textil – způsobují podle koncentrace bělících složek různě silné podráždění zažívacího traktu. Po požití může u malých dětí dojít i k rozsáhlejšímu postižení sliznic.
  • Čističe potrubí – v pevné podobě má prostředek tvar pecičky. Pokud dítě mělo pecičky pouze v ústech a nespolklo je, může dojít k otoku rtů nebo poleptání dutiny ústní. Pokud dítě pecičku spolkne, hrozí mu poleptání jícnu i žaludku.
  • Přípravky na čistění sanitární techniky – obsahují různé koncentrace chlornanu sodného, peroxidu vodíku a kyselin. Některé z těchto přípravků mohou zažívací trakt dítěte pouze podráždit, jiné jej však poleptají. Proto je důležité v případě otravy znát přesný název nebo složení prostředku podle jeho etikety, aby mohla být zahájena správná léčba.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Granátová jablka proti rakovině prsu
Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti
Sójové boby chrání před zlomeninou krčku

kosmetika

Kosmetika

Při požití kosmetických přípravků, jako jsou pleťové krémy, mýdla, vlasové šampony nebo pomády na rty, nehrozí velké nebezpečí, protože jsou obvykle netoxické. Záleží však na množství, které děti snědly nebo vypily. Po požití menšího množství se dostaví průjmy, nevolnost a zvracení.

Větší riziko představují kosmetické přípravky s obsahem alkoholu (vody po holení, toaletní vody, parfémy…).

Chemické látky v garáži, dílně a na zahradě

Součástí nemrznoucích směsí, například Fridexu, je etylénglykol. Kvůli příjemně nasládlé chuti může dítě vypít velké množství této látky. Následkem může být i smrtelná otrava.

difenbachieRostliny

Odborníci nedoporučují pěstovat jedovaté rostliny v rodinách, které mají malé děti. Doma pěstované rostliny by neměly být postavené na zemi, ale vždy mimo jejich dosah.

Celoročně lékaři řeší otravy pokojovými květinami především u batolat. Většinou však ochutnají jen velmi malé množství, tudíž riziko otravy je nízké. Mezi nejčastěji pěstované nebezpečné pokojové rostliny patří např. dieffenbachie nebo skupina pryšcovitých (pryšec trojhranný, Kristova koruna apod.).

Při pobytu venku je nutné mít nad dětmi trvalý dozor. Některé jedovaté rostliny se mohou nacházet i v parcích. Jde např. o čilimník obecný, který je lidově známější jako zlatý déšť, nebo tis červený.

jedovaté houbyJedovaté houby

Prevencí před otravou houbami je jejich dokonalá znalost. Přesto se každoročně objevují nové případy otrav houbami. Otrávit se lze i jedlými houbami, které byly nevhodně skladované.

Jedovaté houby představují pro děti obrovské riziko, protože i malé množství jim způsobí těžkou otravu. Odborníci nedoporučují dávat dětem pokrmy z hub vůbec nebo velmi zřídka, protože jsou pro ně těžko stravitelné. Důležité je také hlídat děti, aby samy neochutnávaly syrové houby. Rády totiž napodobují chování dospělých, proto by houbaři před nimi nikdy neměli syrové houby ochutnávat.

Nejjedovatější houbou v Česku je muchomůrka zelená. Příznaky otravy, jako je průjem a zvracení, se mohou objevit i za osm až dvanáct hodin, nebo dokonce za čtyřiadvacet hodin. U dětí bývá otrava, bohužel, nejednou smrtelná! K dalším jedovatým houbám patří např. muchomůrka tygrovaná nebo hřib satan.

Školní pomůcky

Školní pomůcky procházejí přísnými kontrolami. Hygienicky schválené výrobky však mohou při použití většího množství způsobovat dětem zažívací potíže nebo nevolnosti.

 Kde poradí, co dělat v případě otravy?

 Záchranka na čísle: 155
 Toxikologické informační středisko: 224 919 293 a 224 915 402

Co dělat při otravě?

Pokud máte podezření, že dítě vypilo chemikálii, snědlo léky, kousek rostliny, kosmetiky nebo se mohlo jinak otrávit, nesmíte propadat panice. „Nevhodnými opatřeními, např.nešetrným vyvoláváním zvracení, můžete dítěti způsobit ještě větší újmu,“ upozorňuje MUDr.Hana Rakovcová.

Nejdůležitější je zjistit, co dítě snědlo nebo vypilo a zajistit vzorek. Pokud jde o léky, tak je důležité znát jejich název. A ochutnalo-li dítě nějakou rostlinu nebo houbu, je důležité vědět, jak se rostlina jmenuje. Lékařům pomůže i vzorek rostliny nebo hub, podle kterých mohou rozhodnout, o jakou otravu se jedná.

„U čistících a jiných chemických prostředků je nutné znát název přípravku, nebo alespoň účel použití,“ říká MUDr.Hana Rakovcová. Nejvíce informací může získat lékař z etikety na obalu, která by měla obsahovat údaje o složení. Pomoci může i zbytek přípravku.

První pomoc u podezření na otravu:

CHEMICKÝMI PROSTŘEDKY

• Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
• Vypláchněte dítěti ústa.
• Pokud dáváte dítěti napít, podejte mu vlažný čaj nebo vodu.
• Opatřete si obal a etiketu se složením a přesným názvem výrobku.
• Zavolejte lékaře.

ROSTLINAMI

• Vyndejte dítěti zbytky z úst.
• Vypláchněte dítěti ústa.
• Pokuste se zjistit, jakou rostlinu dítě snědlo.
• Kontaktujte lékaře.

LÉKY

• Zjistěte si přesný název léku.
• Zavolejte lékaři.
• Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
• Nelze-li neprodleně radu získat, dejte dítěti několik tablet aktivního (živočišného) uhlí.

HOUBAMI

• Pokuste se zjistit název houby.
• Zajistěte jídlo z hub nebo jeho zbytky, důležité jsou i zvratky nebo průjmovitá stolice.
• Podejte tablety aktivního (živočišného) uhlí.
• Kontaktujte lékaře.


U velkého počtu intoxikací má v rámci první pomoci důležitou roli podání tzv.živočišného uhlí. „To je schopné na sebe navázat velké množství jedovatých látek. Jeho podání ale nevyřeší každou otravu, někdy je naopak jeho podání zbytečné nebo se dokonce nedoporučuje,“ uvádí MUDr.Hana Rakovcová.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Čím se mohou vaše děti otrávit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci