Už i do kosmetiky přinášejí nanovlákna revoluci

13.4.2018 00:00   |   Styl
Na trh s kosmetikou míří výrobek, který umí pleti dodat řádově vyšší množství látek proti stárnutí, než běžné produkty. Navíc mnohem bezpečnější, protože bez konzervantů, stabilizátorů, barviv i parfému.

nanovlákna a kosmetika

Výzkumníci z české biotechnologické společnosti Contipro dokončili vývoj nového produktu pro kosmetický průmysl. Inovativní nanovlákna kyseliny hyaluronové obohacená o další aktivní látky jsou vyrobená patentovanou technologií, kterou společnost ovládá jako jediná firma na světě. 

Už dva roky Contipro testovalo koncept nanovlákenné kosmetiky z kyseliny hyaluronové v luxusním kosmetickém salonu na Champs-Élysées ve Francii a ohlas zákazníků byl motivací pro další rozvoj.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

I kosmetika musí mít datum spotřeby
Jak si ubrat pár let vhodným líčením
Pleť: Jak to dělají Francouzky?

Nanovlákno je tisíckrát tenčí než lidský vlas a má vzhledem ke své hmotnosti obrovský povrch, což mu dodává výjimečné vlastnosti. Při styku s vodou se na obličeji okamžitě rozpustí a uvolní aktivní látky ve vysoké koncentraci.

Vniká hluboko do kůže

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová sama o sobě proniká hluboko do kůže, kde aktivně stimuluje kožní buňky, a navíc s sebou strhává i další účinné látky.

Tímto způsobem mohou nanovlákna doručit do kůže větší množství různých aktivních látek a fungují díky tomu účinněji než klasická tekutá séra a krémy.

Nanovlákna je možné připravit v různých formách, kterými mohou být například masky na obličej nebo instantní séra, s různým složením přesně podle potřeb zákazníků z řad kosmetických firem.

Výrazný rozdíl

„V rámci studie účinnosti jsme s našimi nanovlákny porovnávali i luxusní sérum tradičního výrobce kosmetiky v hodnotě cca 100 Euro za 50 ml.  Půlka obličeje, na kterou byla aplikována nanovlákna, vykazovala lepší výsledky,“ popisuje vedoucí výzkumníků Iva Dolečková.

„Například jsme pozorovali výraznější redukci vrásek, snížení velikosti a množství kožních pórů i zvýšení zdravého lesku pokožky," dodává.

Kosmetika je jen začátek

Společnost Contipro není v odvětví kosmetických surovin žádným nováčkem. Kyselinu hyaluronovou vyrábí už od začátku 90. let, aktuálně se řadí mezi největší světové producenty. Na kvalitu z Dolní Dobrouče se spoléhají nejúspěšnější světové kosmetické společnosti.

Jak říká generální ředitel, docent Vladimír Velebný, kosmetika je jen začátek. „V plánu máme rozjet hlavně výrobu nanovláken pro medicínské účely. Aktuálně pracujeme na šesti farmaceutických projektech a u dvou z nich očekáváme start klinických studií již koncem letošního roku.“

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Už i do kosmetiky přinášejí nanovlákna revoluci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci