Výběr střední školy na poslední chvíli: co určitě pomůže

20.2.2018 00:00   |   Děti
Učební, nebo maturitní obor? Státní, nebo soukromá střední škola? Takové otázky v těchto dnech řeší v rodinách desetitisíců žáků devátých ročníků základních škol po celé České republice.

přijímačky

Přihlášky ke studiu musejí budoucí studenti odevzdat do 1. března, a to na maximálně dvě střední školy.

Většina deváťáků už má jasno, kam půjdou po základní škole. Najdou se ale váhavci, kteří s výběrem střední školy otálejí. Co zohlednit při výběru na poslední chvíli?

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Včasná změna umožní vzdělání dokončit
Kapesné pro děti: Kolik a od kdy
Jak se před dětmi neznemožnit

„Pokud si například žáci nejsou jisti svými studijními předpoklady a mají obavu, zda by maturitní studium úspěšně dokončili, doporučuji zvolit učební obor,“ doporučuje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Přibývá neúspěchů u maturit

Studentů, kteří ani na třetí pokus nesloží maturitní zkoušku, v českém školství každý rok přibývá. Je to mimo jiné proto, že v současné době se i žáci bez patřičných studijních předpokladů dostanou na maturitní obory.

„Rozhodně tedy stojí za úvahu varianta nejprve získání výučního listu a následně pokus o získání maturity ve dvouletém nástavbovém studiu. Navíc právě kombinace výučního listu a maturity je od zaměstnavatelů velmi žádána,“ dodává Miloslav Janeček.

Roste zájem u výuční list

Zájem o učební obory zakončené výučním listem v posledních letech stoupá, podařilo se oživit i téměř zaniklé obory, jako například kominík. Po tříletém studiu se může žák rozhodnout k pokračujícímu maturitnímu studiu.

Na SOŠJ se v loňském roce hlásilo do prvního ročníku maturitních oborů zhruba 130 žáků a do učebních oborů téměř 300 žáků.

„Zhruba jedna třetina našich absolventů učebních oborů se hlásí na maturitní nástavbové studium a prakticky všichni jsou přijati. V současné době se i na nástavbové maturitní studium konají povinné přijímací zkoušky,“ doplnil ředitel.

Kam se zaměřit?

Pokud se žák rozhodne pro studium řemesla, čeká ho ještě volba zaměření. Ani v tom nemá spousta uchazečů jasno.

„Doporučoval bych vybrat si několik škol s různým zaměřením a ještě se pokusit stihnout dny otevřených dveří, případně požádat o individuální návštěvu. Prohlídka, možnost popovídání si se  žáky a učiteli odborného výcviku každému uchazeči hodně napoví,“ řekl Miloslav Janeček.

Dobrá místa bez problémů

Takovou návštěvu doporučuje i Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na Proseku. Jelikož se mohou žáci hlásit na maximálně dvě školy, pečlivě zvažují všechny možnosti a podle něj je přesvědčí až návštěva školy těsně před podáním přihlášky.

„Studium IT oborů vyžaduje cit pro matematiku a logické myšlení, ale vše ostatní jsme schopni žáky naučit. Vzhledem k tomu, že IT dnes zasahuje do takřka všech činností a odvětví, dochází k nárůstu pracovních míst pro absolventy a jejich uplatnění na trhu práce je naprosto bezproblémové,“ dodal Martin Vodička.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Výběr střední školy na poslední chvíli: co určitě pomůže

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci