Nevhodná obuv vás připraví o odškodnění po pádu na ledu

8.1.2021 00:00   |   Peníze
Zlomenina a podvrtnutý kotník nebo poranění hlavy a páteře - to je na náledí dílo okamžiku. Cesta k finančnímu odškodnění je naopak často trnitá.

odškodnění

Zdravotní následky chvilkové nepozornosti na kluzkém povrchu mohou být vážné a léčit se poměrně dlouhou dobu. Za újmu způsobenou problémem ve schůdnosti chodníku je zodpovědný vlastník komunikace, zpravidla obec.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Víte, že se můžete pojistit proti rakovině?
Boj o zákazníka – rozumíte řeči pojišťoven?
Ochraňte blízké pro případ nečekaného úrazu

V případě úrazu může poškozený po vlastníkovi požadovat finanční náhradu újmy. Vlastník komunikace se ale obecně může z této povinnosti „vyvázat“, pokud prokáže, že nebylo v jeho možnostech neschůdnost odstranit, eliminovat nebo na ni alespoň upozornit.

Musíte předvídat

Zákon navíc klade požadavky také na samotného chodce, který by měl možné následky předvídat a svůj pohyb přizpůsobit stavu chodníku, povětrnostní situaci a jejím možným důsledkům.

Tato podmínka tak z prokazování nároku na odškodné nedělá vůbec jednoduchou záležitost. Obvykle je dobré mít u sebe fotodokumentaci, svědeckou výpověď, případně lékařskou zprávu.

Tedy věci, které vás bezprostředně po úrazu obvykle opravdu nenapadnou řešit. Z lékařské zprávy o rozsahu zranění se pak následně odvíjí také výše stanovené finanční náhrady.

Nevhodná obuv? Bez nároku!

Provozovatel nebo vlastník komunikace může také poukázat na skutečnost, že chodec neměl vhodnou obuv, či volil riskantnější cestu, přestože byl na místě k dispozici schůdnější chodník.

V takovém případě poškozenému nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud. Ale je nutné počítat s rizikem, že budeme na konci muset uhradit nálady na soudní řízení, jehož výsledek předem nelze odhadnout.

Města a obce sice mohou být pro podobné případy pojištěna prostřednictvím pojištění odpovědnosti za způsobené škody, ale na vymožení náhrady opravdu nelze s jistotou spoléhat.

Jde i o statisíce

Podobné je to v situacích, když chodci způsobí úraz sněhová či ledová lavina ze střechy. Za takové zranění nese zodpovědnost majitel dané nemovitosti, ale i v těchto případech je mnohdy nezbytné vymáhat náhradu škody soudně.

Ta přitom při závažnějších úrazech může dosáhnout desítek tisíc korun. Pokud následkem zranění dojde k invaliditě či trvalým následkům, může se výše náhrady vyšplhat ještě výše.

Zraněný se totiž může domáhat nejen náhrady za újmu na zdraví, ale také kompenzace ušlé mzdy či výdělku a nákladů spojených s léčbou, jako jsou rehabilitace nebo ortopedické pomůcky.

Jistější je úrazové pojištění

Zdlouhavé soudní procesy s nejistým výsledkem jsou pak při nedostatku důkazů problematické a pro poškozeného je tak jednodušší získat při podobném úrazu finanční plnění z úrazového pojištění či připojištění.

Například pojišťovna MetLife při úrazu na zledovatělém chodníku, při pádu sněhu ze střechy nebo při uklouznutí na schodech v autobuse nebo tramvaji, nevyžaduje žádné svědecké výpovědi ani fotodokumentaci z místa úrazu.

„Požadujeme kopii lékařské zprávy o ošetření po úrazu a kopie lékařských zpráv o případných zákrocích či dalších vyšetřeních,“ říká Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife.

Skutečnost, jestli byl na druhé straně silnice o něco schůdnější chodník nebo to, jestli jste v danou chvíli pospíchali na pracovní schůzku a místo pohorek měli na nohou formální obuv, pojišťovna nezkoumá. Výše finančního plnění od pojišťovny se odvíjí od nastavení samotné pojistky a rozsahu úrazu.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Nevhodná obuv vás připraví o odškodnění po pádu na ledu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci