10 důvodů, proč obohatit svůj jídelníček o ryby
16.10.2019 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPřestože příprava ryb může být náročná a pro mnohé je strašákem, postačí dodržovat několik zásad a vámi připravená ryba bude vynikající. Příprava sladkovodních a mořských ryb je pak snadná a zvládne ji každý.
Deset důvodů, proč bychom neměli ryby v jídelníčku vynechat:
1. Několik způsobů přípravy
Rybu si můžete připravit i doma, snažte se pokud možno vybírat z ryb čerstvých nebo chlazených. Ryby můžete upravit několika způsoby, ale vždy s ohledem na druh.
„Lín je ideální na smažení či grilování, pstruha můžete snadno upéct nebo připravit na pánvi, siven je vynikající pošírovaný, dušený nebo pečený a sumce si můžeme snadno připravit v troubě anebo na pánvi,“ doporučuje Lukáš Lang šéfkuchař z Orea Hotels & Resorts.
TIPY DO KUCHYNĚMořský okoun smažený |
2. Lahodná chuť
„Správně upravená ryba, pohladí vaše chuťové pohárky. To, jak bude ryba chutnat se odvíjí nejen od druhu ryby, ale také od toho, zda je čerstvá či mražená,“ vysvětluje Lang.
U mořských ryb zpravidla platí, čím větší, tím lepší a s méně kostmi, u sladkovodních ryb mohou být velké, tedy starší ryby tučnější.
3. Pocit lehkosti
Ať už si hlídáte váhu nebo máte naordinovanou dietu lékařem, či jen vám prostě nedělají dobře těžká jídla, je vhodné sáhnout po rybě. Ryba je lehká a snadno stravitelná, a tak se pocitu těžkosti vyhnete a zažívání vám za to poděkuje.
Samozřejmě je důležité připravit rybu tak, aby bylo použito minimum tuků a její lehkost byla zachována, což znamená vyhnout se klasickému smažení v trojobalu.
4. Kvalitní zdroj vitaminu D
Zdrojem vitaminu D je sluneční záření, některé houby, vaječný žloutek a hlavně ryby. Denně by dospělý člověk měl přijmout cca 1000 IU (IU je mezinárodní jednotka) a více.
Vitamin D je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, zdravé kosti, jako prevence diabetu, rakoviny, demence apod. Doporučenou denní dávku dokáže pokrýt 150 - 200 g ryby.
5. Bohatý zdroj bílkovin
Bílkoviny neboli proteiny jsou jednou ze základních stavebních látek organismů. Nejenže zahánějí hlad (trávíme je až 3 hodiny), ale také pomáhají k odbourávaní tuků a podílí se na obraně organismu.
Každý pokrm by měl obsahovat dostatek bílkovin. Maso sladkovodních ryb je tvořeno z 15-20 % bílkovinami (kapr 22,9 g, sardinky 18 g, pstruh 20,55 g, losos 21 g).
PŘEČTĚTE SI TAKÉJak poznat kvalitu kapra |
6. Zdroj důležitých živin
Omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, hořčík, selen, bílkoviny, vitamin D a mnoho dalších potřebných látek obsahují sladkovodní a mořské ryby. Takové složení je pro lidský organismus blahodárné a prospívá jeho správnému fungování.
Je prokázáno, že konzumace ryb také snižuje vznik revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, srdečních onemocnění, mrtvice diabetu prvního typu a dalších autoimunitních onemocnění.
7. Zlepšují kvalitu spánku
Stres, vyčerpání a nedostatek pravidelného odpočinku se velmi často podílí na nespavosti, kterou trpí nemalá část populace. Studie ukazují, že při konzumaci ryb 3krát týdně se zlepší kvalita spánku a zvýší se energie během dne.
8. Prevence astmatu
Astma je chronický zánět dýchacích cest a patří k nejčastějším onemocněním v dětském věku. Odborné studie ukazují, že pravidelná konzumace ryb dokáže snížit riziko vzniku astmatu až o jednu čtvrtinu.
Co takhle rybí hostinuŠéfkuchař Radek Šubrt připravil ravioly z kapra, grilovaného kapra s grilovanou zeleninou a kapří škvarky |
9. Přispívají k ochraně zraku
Lidé, kteří jí vice ryb, mají daleko menší riziko, že se u nich s věkem vyskytne makulární degenerace, což je nejčastější příčina poruch zraku a slepoty.
10. Prevence a léčba deprese
Deprese je závažné onemocnění, kterým trpí čím dál více osob. Za posledních deset let vzrostl počet takto nemocných o pětinu. Omega-3 mastné kyseliny fungují jako prevence proti depresi a zvyšují účinnost léčiv proti depresi. Konzumace ryb tak má značný vliv na vaši psychickou kondici.
Ryby jsou zdravé, ale ne každý je umí připravit správně. Zkuste filet sumce podle receptu Lukáše Langa.
Grilovaný sumec na fenyklovém salátu, s vinnou redukcí a citronovým máslem
Pro 4 porce potřebujeme 800 g očištěného sumce s kůží, 2 fenykly, 2 pálivé papričky, 3 lžíce olivového oleje do salátu + 2 lžíce na brambory, olej na opečení ryby, 0,5 l červeného vína, 150 g cukru krupice, 2 citrony, 100 g másla, 2 snítky tymiánu, sůl, bílý ml. pepř a drcený černý pepř, 12 malých brambor
Máslo povolíme na pokojovou teplotu a spojíme se šťávou z jednoho citronu, tymiánem a na drobounko nakrájenou polovinou červené papričky. Máslo dáme na folii, ze které uděláme váleček. Pokud máme malé formičky, dáme máslo do nich a necháme ztuhnout v lednici.
Fenykl důkladně očistíme, podélně rozřízneme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. V misce smícháme citronovou šťávu, olivový olej, očištěnou a nadrobno nakrájenou papričku, 50 g cukru, sůl a jemně drcený pepř.
Metlou vyšleháme tak, aby se spojil olej se šťávou. Poté nalijeme směs na fenykl a důkladně promícháme. Přikryjeme folií a necháme asi hodinu ležet v lednici.
Ze zbytku cukru uděláme karamel a nalijeme červené víno. Necháme zredukovat na tekutost řidšího medu a odstavíme. Brambory uvaříme do “skoro-měkka” a rozkrojíme na půl, poté je opečeme zprudka na oleji.
Očištěného sumce osolíme a opepříme a položíme na rozpálenou pánev, kůží dolů. Kůži opečeme a rybu otočíme. Každou stranu tak 2-3 minutky, podle výšky filetu.
Na střed talíře položíte hnízdo z fenyklového salátu, na salát filet ryby kůží nahoru aby byla vidět barva. Kolem naskládáme 6 půlek brambor. Pokud chceme lehčí verzi, brambory můžeme vynechat. Na horkou rybu položíme dva plátky citronového másla. Vinnou redukcí polijeme po talíři.
zto, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi