Rybí hostina? Jistě, každý týden!

10.11.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pořád vidím ten nápis ve staré rybárně: Jezte ryby, jsou zdravé! Pokaždé jsem si něco pomyslela a ryby stejně moc nejedla. Kvůli kostem. Ale s věkem člověk leccos změní.

Rybí hostina? Jistě, každý týden!

Proto vás zvu na rybí hostinu! A rovnou z kapra, který má těch kostiček dost a dost. Jenže i s tím se dá zatočit.

Šéfkuchař luxusního pražského hotelu Le Palais Radek Šubrt radí z kapra připravit dva filety bez kůže. Tím se zbavíte většiny kostí a získáte nejkvalitnější maso k dalšímu zpracování.


Tělo kapra nařízneme podél hlavy z obou stran a pak podél páteře.
Oddělíme hlavu a podél kostí odkrojíme po obou stranách celé filety.
Z filetů pak odstraníme ploutve a otočíme je masem nahoru. U ocasní části vždy filet nařízneme a nožem zajedeme mezi kůži a maso. Kůži prsty napneme a rovným tahem ji odřízneme.

Výživová specialistka Pavlína Zdeňková Kroužková z Dietologického centra doporučuje dětem od dvou let zařazovat ryby do jídelníčku dvakrát týdně:

„Rybí maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno tráveno během dvou třech hodin. Hlavní výživovou složkou masa sladkovodních ryb jsou plnohodnotné bílkoviny, které děti potřebují ve vyšším množství než dospělí.“

Rybu nemusíte koupat v oleji...

... radí šéfkuchař RADEK ŠUBRT a doporučuje
vyzkoušené recepty na vynikající kapří polévku
a koktejl z kapra s ředkví a ředkvičkovým salátem

Tuk sladkovodních ryb obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jaké si organismus nedokáže sám vytvořit. Jsou nenahraditelné a důležité pro zdravé srdce a cévy, u dětí podporují správný růst a duševní vývoj. Maso ryb je rovněž bohaté na vitamíny D, E, B6 a B12.

A teď už si pojďme připravit osvědčené recepty šéfkuchaře RADKA ŠUBRTA pro naši rybí hostinu:

Ravioly z kapra s omáčkou Café de Paris

Náplň připravíme smícháním 200 g uvařeného kapřího masa, 3 polévkových lžic strouhaného parmazánu, 2 polévkových lžic smetany ( 31%) a 2 žloutků. Dochutíme majoránkou, nastrouhaným muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Na těsto smícháme 300 g hladké mouky, 2 vejce, 4 žloutky, 1 polévkovou lžíci mléka a 1 polévkovou lžíci vody. Směs osolíme a vyválíme, aby bylo těsto co nejtenčí. Tvořítkem z něho vykrájíme kolečka, na polovinu z nich položíme lžičku náplně a okraje potřeme žloutkem. Vše zakryjeme druhým kolečkem těsta a okraje přitiskneme k sobě. Uvaříme v osolené vodě.

Ravioly servírujeme polité omáčkou, kterou připravíme takto: 1 nakrájenou šalotku necháme zesklovatět na polévkové lžíci másla, zalijeme 1 dcl suchého bílého vína a svaříme. Přidáme 2 dcl rybího vývaru a opět svaříme. Na závěr přimícháme 100 g změklého másla a dochutíme solí, pepřem, majoránkou, estragonem a nasekaným koprem.

Grilovaný kapr se zeleninou a béarnskou omáčkou

Potřebujeme filet z kapra 600 g, sůl, pepř, olivový olej, tymián, česnek a máslo.

Na grilovanou zeleninu: červenou a žlutou papriku po 2 ks, jednu cuketu, jeden lilek lilek, asi 4 žampiony, olivový olej, tymián, rozmarýn, česnek.

Na omáčku: dvě dcl bílého vína, dcl bílého vinného octa, jednu cibuli, sůl, pepř, 4 žloutky, máslo, estragon.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Očištěnou rybu vložíme na pánev, přidáme tymián a stroužek česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.

Červenou a žlutou papriku oloupeme a nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem.

Šalotku nakrájíme najemno. Víno a ocet svaříme spolu se šalotkou na 1/3. Ochutíme solí a pepřem. Velmi opatrně vmícháme čtyři žloutky. Zahříváme do 80°C, pak přidáváme velmi opatrně rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon.

Jako přílohu můžeme podávat brambory na nejrůznější způsoby. Přílohu ale můžeme i oželet.

Rybí škvarky se sýrem a cibulovo-jablečným chutney

Potřebujeme jednoho kapra, hladkou mouku, sůl, olej, kari, mletou papriku.

Na chutney: jednu cibuli, dvě jablka, kávovou lžičku nastrouhaného zázvoru, polévkovou lžíci cukru, citronovou šťávu.

Na kari sýr: 2 polévkové lžíce ricotty, kari a rybí vývar.

Kapra očistíme, seřízneme na filetky kolem páteře a nakrájíme na malé kostky. Hladkou mouku smícháme se solí a kořením . Kostky z ryb vložíme do připravené směsi a obalíme je.

Přebytečnou směs přesijeme a obalené kostky z ryb usmažíme na větším množství oleje do zlatova, až při dopadu na talíř zavoní.

Cibuli nakrájíme najemno a necháme na másle zesklovatět. Přidáme na kostky nakrájená jablka, nastrouhaný zázvor, cukr, kapku citronové sťávy a vše restujeme do zkaramelizování.

Sýr ricotta smícháme se špetkou kari a kapkou studeného rybího vývaru.

Příloha je bílé pečivo.

jiTa

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Rybí hostina? Jistě, každý týden!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci