Šéfkuchař doporučuje: Rybu nemusíte koupat v oleji

20.2.2013 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Abychom si pochutnali, nemusíme rybu zrovna koupat v oleji. Ani našeho tradičního kapra. Můžeme jej péct, připravovat v páře, dusit, krátce vařit a také marinovat či nakládat do rosolu.

kapr recepty

Kapří maso je nutričně hodnotné i rychle a snadno stravitelné – za dvě až tři hodiny. Obsahuje totiž krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou jsou bílkoviny: ve 100 g je obsaženo 17,6 g plnohodnotných bílkovin, jejichž složení je srovnatelné s masem jatečních zvířat.

Kapr patří mezi středně tučné ryby. Na 100 g masa připadne v průměru 4,7 g tuku, v závislosti na stáří kapra, jeho výživě a ročním období. Jeho tuk je bohatý na esenciální (pro náš organismus nepostradatelné) omega-3 mastné kyseliny, které chrání před vznikem srdečních a cévních onemocnění.

Co takhle rybí hostinu

Šéfkuchař RADEK ŠUBRT připravil:
• Grilovaného kapra se zeleninou a béarnskou omáčkou
• Ravioly z kapra s omáčkou Café de Paris

• Kapří škvarky se sýrem a cibulovo-jablečným chutney

Velkou výhodou kapřího masa je nízký obsah cholesterolu – 7,3 mg na 100 g. Obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích (A, D) i minerální látky jako je vápník, železo, draslík a fosfor.

Maso kapra je vhodné k přípravě nízkotučných diet pro osoby s nadváhou, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu a krevních tuků či vysokým tlakem, onemocněním žaludku, střev, žlučníku, je vhodné i pro děti a sportovce.

Nízká energetická hodnota kapřího masa, která je dána nízkým množstvím tuku, je ideální pro přípravu lehkých a energeticky málo vydatných pokrmů.

Nemusíme tradiční rybu koupat v oleji a smažit ji v klasickém trojobalu – nabízíme vám sice netradiční, ale moc dobré recepty šéfkuchaře RADKA ŠUBRTA (na titulním snímku), přísného porotce televizní soutěže MasterChef:

Koktejl z kapra s marinovanou ředkví
a s ředkvičkovým salátem

Ingredience:
Na koktejl z kapra si připravíme 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 150 g blanšírovaného kapra, 4 polévkové lžíce Lučiny, 2 polévkové lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany Chef de Créme, sůl, čerstvě umletý pepř, šťávu z půlky citrónu, po jedné kávové lžičce dijonské hořčice, kapary a nasekaného čerstvého kopru.

Dále budeme potřebovat 100 g bílé ředkve, 100 ml olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, sůl a čerstvě umletý pepř.

Na salát si připravíme 50 g ředkviček, čerstvý kopr, 2 polévkové lžíce citrónového dresinku a kadeřavý salát-frisée.

Postup:
Na koktejl zblanšírujeme 150 g kořenové zeleniny a nakrájíme ji na kostičky. Maso z kapra pečlivě obereme od kostí a nakrájíme.

Smícháme 4 polévkové lžíce Lučiny, šťávu z půlky citrónu, 2 polévkové lžíce zakysané smetany a po jedné kávové lžičce dijonské hořčice, kapary a nasekaného kopru. Směs pak osolíme a opepříme, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninou a velmi jemně vmícháme maso z kapra.

Pro marinování bílé ředkve smícháme 100 ml olivového oleje se šťávou z jednoho citrónu. Do citrónového dresinku naložíme 100 g ředkve, nakrájené na tenké plátky. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.

Na salát si nakrájíme 50 g ředkviček na jemné nudličky, které smícháme s kousky čerstvého kopru a salátu frisée a se 2 polévkovými lžícemi citrónového dresinku.

Koktejl z kapra nejdříve poklademe tenkými plátky marinované bílé ředkve a pak zdobíme ředkvičkovým salátem.

Kapří polévka

Ingredience:
Na rybí vývar zužitkujeme všechny odřezky z kapra a hlavu, dále budeme potřebovat 1 mrkev, 2 kořenové petržele, 1/4 celeru, 1 lžičku celého černého pepře.

Na polévku si připravíme 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), rybí maso z vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce nakrájené šalotky, 1 lžíci hladké mouky, 100 ml bílého vína, 1 litr rybího vývaru, muškátový oříšek, 1 řapík celeru, 100 ml smetany, pepř, sůl.

Postup:
Do hrnce s vodou vložíme všechny odřezky z kapra a hlavu. Přidáme kořenovou zeleninu, černé pepře a necháme přijít do varu – vaříme 30 minut. Průběžně sbíráme sražené bílkoviny. Pak vývar scedíme a obereme rybí maso.

V druhém hrnci na másle orestujeme šalotku a poté hladkou mouku. Vlijeme bílé víno a vyvaříme ho. Přidáme rybí vývar, dochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a za stálého míchání povaříme 15 minut. Pak přidáme smetanu, kapří maso, nakrájený řapík celeru s kořenovou zeleninou a vaříme ještě dalších 5 minut.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Šéfkuchař doporučuje: Rybu nemusíte koupat v oleji

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci