Nakolik podléhat módě při zařizování dětského pokojíčku?

24.3.2021 00:00   |   Děti
Všichni rodiče tuto situaci určitě velmi dobře znají. Jakmile vstoupí do kin nová pohádka, která má úspěch a stane se populární, potomek se ihned dožaduje různých předmětů, které na sobě mají motiv pohádek.

děti, pokojík

Gumičkami do vlasů to začíná, stylizovanými postelemi konče. Každý rodič by svému dítěti nejraději vyplnil všechna jeho přání, ne vždy se to však slučuje s praktickým životem.

A tak je někdy třeba umění kompromisu, aby si dítě nepřišlo ošizené, ale aby zároveň rodič nemusel každý půlrok dekorovat celý pokojíček znovu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Dáme si do bytu, dáme si…
Máte doma alergika? Vsaďte na Feng-shui

Touhu dětí po tom, mít okolo sebe pokud možno co nejvíce předmětů s motivy oblíbených pohádek, můžeme sledovat již po celé generace.

Od Krtečka po Spidermana

Dnešní rodiče mívali v dětství v pokoji plyšáka Krtečka, v devadesátých letech se protrhl pytel s puntíkatými doplňky ve stylu 101 dalmatinů, dnes holčičky touží mít pokojíček v duchu Ledového království, klukům zase imponují superhrdinové typu Spidermana či auta.

Rodiče pak často bezradně stojí před vztekajícím se potomkem, kterému se snaží vysvětlit, že mu další lampičku ve tvaru mašinky Tomáše do pokojíčku již nepořídí, protože už má doma dvě.


Představy dětí o svém pokojíčku se promítly do mnoha obrázků v soutěži ČMSS. Několik z nich profesionální architekti překreslili do podoby reálného dětského pokoje Tento dal základ pro skicu na titulním snímku. Skici zveřejněné v tomto článku jsou dílem architektky Ľubomíry Jindrové.

Rodiče by si měli uvědomit, že nemohou mít při zařizování dětského pokojíčku vždy poslední slovo. Představy dětí se totiž často s představami rodičů hodně rozcházejí.

Jak to vidí děti a dospělí

Rodič musí totiž řešit nejen estetickou stránku věci, ale zejména tu finanční. A měl by pamatovat, že do tohoto rozhodování je vhodné zapojit i samo dítě, aby se již od útlého roku začalo nenásilným způsobem učit hodnotě peněz a zodpovědnému přístupu k nim.

Je nutné pamatovat na to, že zejména malé děti v předškolním věku ještě nevnímají tok času tak jako my dospělí. Prožívají plně tady a teď, a mají tak tendence utvářet svůj prostor v duchu toho, co je právě zajímá, bez ohledu na budoucnost. A to je právě chvíle, kdy má zakročit rodič.


Malý rytíř, či princezna, nebo snad budoucí historik?

Čím konkrétnější, tím kratší

Dětská psycholožka Alena Vávrová k vybavení pokojíčků připomíná: „Čím je dané téma konkrétnější, tím kratší dobu bude dítě zajímat. Obecnější téma, například víly, princezny, vlaky nebo auta, má větší naději na to, že bude pro dítě atraktivní třeba rok nebo i déle.“

Ve školním věku se v tématech začínají projevovat už i oblasti spojené s jejich specifickými zájmy, například dívky přecházejí od víl k modelkám, účesům, zpěvačkám a pak dále ke specifickým zájmům, například k tanci nebo sportu.

„Ještě během puberty se zájmy stále vyvíjejí, idoly, barvy, vzory, styly (emo, hipster, goth, hippie...). A to je zcela přirozené a v pořádku, prostor je zrcadlem člověka, který ho obývá, a tak by mu měl taky sloužit,“ dodává Alena Vávrová.

Nechte děti tvořit

Vybavte tedy dětem pokojíček raději takovým nábytkem a věcmi, které budou mít neutrální a praktickou povahu, a pak pro děti vyčleňte prostor v rámci pokoje, jejž budou moci proměňovat podle sebe.


Proč by nemohla být v dětském pokojíčku žirafa?

Zkuste jim do pokoje pořídit stěnu na malování, nechte je vylepovat plakáty, nálepky a obrázky jejich oblíbených hrdinů, nechte je volit si barvu stěn. A dopřejte jim možnost si tento prostor proměňovat tak flexibilně, jak se vyvíjejí ony.

Pokud se rodič rozhodne pokojíček zařídit od podlahy, nutně se bude muset zamyslet nad způsobem financování. V případě, že se rozhodne pro úvěr, by se měl informovat o možnostech, které nabízejí stavební spořitelny.

Lidé úvěry od stavebních spořitelen nejčastěji využívají právě pro modernizace a rekonstrukce. Jsou totiž výrazně levnější než spotřebitelské úvěry a například v ČMSS získáte nezajištěný úvěr se sazbou pod 4 %, radí Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí ČMSS.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Nakolik podléhat módě při zařizování dětského pokojíčku?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci