Podceňujeme očkování proti klíšťovce a máme jí nejvíc v EU

17.3.2017 00:00   |   Zdraví a krása
V mála oblastech držíme evropský primát, ale ve výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou je Česká republika dlouhodobě na prvních místech.

klíšťata, encefaliida, očkování

V Česku je proti klíšťovce očkováno kolem čtvrtiny obyvatelstva, jsme ale hodně daleko za našimi sousedy v Rakousku, kde je proti klíšťové encefalitidě očkován každý osmý!

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které může zanechat trvalé následky, často závažnější u starších ročníků, které většinou očkovány nejsou. Infikovaná klíšťata se v současné době objevují i v nadmořských výškách nad 1000 m. n.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Klíšťata nepodceňujte, mohou zabít!
Proti encefalitidě se dá očkovat bez omezení
Klíšťata se naučila žít blíž lidem

V České republice je přibližně 80 – 90 % případů zaznamenáno u starších 15 let, nejvyšší nemocnost je dle údajů Státního zdravotního ústavu ve skupině 55 – 64letých dospělých.

Nemoc má dvě fáze

Nejčastěji se lidé klíšťovou encefalitidou nakazí přisátím infikovaného klíštěte. Virus se na člověka ale může přenést například i pitím tepelně neupraveného kravského, kozího a ovčího mléka nebo nepasterizovaných mléčných výrobků.

Onemocnění mívá obvykle dvě fáze. V první fázi nemoci má pacient obvykle příznaky podobné chřipce – zvýšenou teplotu, bolesti hlavy, kloubů a cítí se celkově unavený.

Ve druhé fázi může být napaden nervový systém. Nemocného pak bolí hlava, trpí svalovým třesem, závratěmi či poruchami spánku. Pacient může mít i po vyléčení nemoci trvalé následky v podobě bolestí hlavy, sníženého soustředění a výkonnosti, třesu nebo obrny končetin.

Prevence existuje

S příchodem jarního období lze očekávat nárůst aktivity klíšťat, a je proto nejvyšší čas připravit se formou účinné prevence. V České republice jsou dostupné dvě očkovací látky. Kompletní očkovací schéma je sestaveno ze tří dávek.

V roce 2016 došlo po dvou letech poklesu k nárůstu případů klíšťovky. „Kvůli mírné zimě se první případy infekce objevily už v únoru. Velkou část května a června byla aktivita klíšťat na nejvyšší možné úrovni a počasí svědčilo i houbám a lesním plodům,“ připomíná doc. Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny.

Odrazem toho byla vyšší frekvence pohybu lidí v místech s výskytem vysoce aktivních infekčních klíšťat a vysoký počet jarních případů klíšťové encefalitidy. V letních a podzimních měsících se nárůst zpomalil, takže se loňský rok nakonec nestal rekordním.

„Zvýšení počtu nakažených ze 348 na 565 však rozhodně není pozitivním trendem. Stále zůstáváme na negativním prvním místě v celé EU,“ dodává epidemiolog.

Počasí klíšťatům přeje

V letošním roce bude situace opět dost záviset na počasí. V zimě jsme zaznamenali mrazivé teploty, na druhou stranu byla přítomná sněhová vrstva, která vytváří určitou izolaci.

„Delší tání sněhu na jaře zajistí vyšší vlhkost půdy, kterou mají klíšťata ráda. Je důležité si uvědomit, že všechna přírodní ohniska klíšťové encefalitidy neznáme, a o výskytu nového se někdy dozvíme až z případu nákazy u pacienta. Infekční klíšťata roznášejí zvířata i na velmi velké vzdálenosti,“ doplňuje docent Maďar.

Na další očkování zapomínáme 

Významným faktorem ovlivňujícím počet případů klíšťové encefalitidy je proočkovanost populace. V ČR se odhaduje asi na 24 %, údaje z praxe Center očkování a cestovní medicíny Avenier však poukazují na to, že počet očkovaných druhou, třetí a další dávkou v pořadí postupem času klesá.

Jinými slovy, očkovaní na další dávky zapomínají nebo je ignorují. Nedodržení intervalu je nejčastější ve věkové kategorii 31–40 let a k přesahu intervalu dochází nejčastěji v jarních měsících. Frekvence tohoto jevu je přibližně stejně častá u mužů a žen.

Průzkum center očkování a cestovní medicíny Avenier ohledně motivačních faktorů ukázal, že hlavními faktory pro rozhodnutí očkovat se jsou rada rodinného příslušníka nebo doporučení blízkého známého či výskyt nemoci v blízkém okolí.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Podceňujeme očkování proti klíšťovce a máme jí nejvíc v EU

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci