Deset tipů, jak se ochránit před infekcí HIV

14.10.2016 00:00   |   Sex a vztahy
Firemní večírek, narozeninová party, diskotéka nebo hudební festival pod širým nebem, tam všude lze navázat nový vztah, milenecký poměr nebo zažít jednorázový „úlet“. Pohlavním stykem s osobou, jejíž sexuální historii neznáme, se však vydáváme na tenký led.

sex a vztahy

Zažijeme příjemné dobrodružství, anebo si poneseme zdravotní následky po zbytek života? Z průzkumu pro společnost GSK vyplynulo, že téměř 40 procent zadaných Čechů je nevěrných, přičemž testování na pohlavní choroby absolvuje jen každý desátý.

Odborníci varují, že vždycky hrozí riziko infekce HIV, které však lze minimalizovat dodržením vhodné prevence. Desítku tipů pomohl připravit MUDr. David Jilich z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Po jakém muži vlastně ženy touží
Víte, jak se bránit v hádce s partnerem?
Jak si neužít sex v partnerství

Traduje se, že bezpečný sex je žádný sex. To však v reálném životě lze jen těžko praktikovat... Přesto existují zásady, při jejichž dodržení může být i náhodný sex relativně bezpečný a riziko přenosu pohlavních chorob podstatně nižší, nikdy však nulové.

„Rizikový je každý pohlavní styk, i ten chráněný,“ připomíná říká MUDr. David Jilich. „Ale dodržováním některých zásad lze riziko infekce podstatně snížit. „Kondom nabízí přibližně 97% bezpečnost, navíc hrozí jeho roztržení či sklouznutí.“

U vztahů zase rizikovou roli může hrát nevěra jednoho z partnerů. Testování proti pohlavním chorobám, především HIV, by tak měl v pravidelných intervalech absolvovat každý, kdo žije sexuálně aktivním životem,“ doporučuje specialista na infekční choroby.

1. Poznejte maximum ze sexuální historie

Věnujte pečlivou pozornost získání maxima informací od objektu svého zájmu pomocí nenápadné konverzace. Užitečnými informacemi mohou být počet předchozích sexuálních partnerů, zmínky o případném promiskuitním chování či negativním vztahu k bezpečnosti při sexu.

Pokud se daný protějšek nevědomky přizná k časté nevěře, frekventovanému střídání sexuálních partnerů nebo třeba zápornému vztahu k používání kondomu, raději si dobrodružství nechte ujít.

2. Nemáte někde otevřené ranky?

Než vyrazíte vstříc novému sexuálnímu zážitku, zkontrolujte si, zda nemáte otevřené ranky v ústech nebo na genitáliích.

Pokud se na akci připravujete, například holení intimních partií stihněte co nejdříve, aby se ranky do setkání stihly zahojit. Právě tudy totiž HIV proniká do těla nejsnáze.

3. Líbejte se bezpečně

Pokud jde o jednotlivé aktivity související se samotným sexuálním stykem, je líbání zřejmě nejbezpečnější. Sliny samotné totiž neobsahují dostatek viru, aby mohlo touto cestou dojít k přenosu HIV.

Ale malá příměs krve ve slinách nemusí být okem patrná. Aby ale došlo k infekci, musela by drobná ranka, například krvácející aft nebo dáseň, být i v ústech partnera. Při podobných problémech nebo po zubařském zákroku raději neriskujte, nejste-li si 100% jistí.

4. I u orálního sexu opatrně

Orální uspokojování partnera je stále relativně bezpečnou sexuální praktikou, což je dáno tím, že se ve slinách nachází nízké množství viru HIV. Poranění sliznice genitálií ale může vzniknout například příliš intenzivním drážděním.

Pro přenos HIV platí, že ranky musí být čerstvé. Pozor je třeba dát ale i na ranky v ústech, například po zubařském zákroku. Ženy by neměly zapomínat nejen na skutečnost, že největší množství HIV se vyskytuje ve spermatu, ale také na to, že jeho jisté množství je i v preejakulátu.

5. Dráždění vaginy prsty bez rizika?

Ne tak úplně. Ač rovněž stále relativně bezpečná praktika, i dráždění vaginy prsty má svá možná úskalí (například záděrky, řezné rány) a pokud bude zároveň infikovaná žena neléčená. To se může stát v primární fázi HIV infekce, kdy o ní nemocná osoba ještě neví.

6. Kondom zůstává naprostým základem

Alfou a omegou sexuálního styku s novým partnerem by mělo být používání kondomu, vždy je však třeba dbát na kvalitu prezervativu. Nejspolehlivějším materiálem je latex.

Citlivější, než se zdá

Přestože virus HIV přežívá v těle člověka velmi dlouho a nelze ho v současné době z lidských buněk plně odstranit, mimo organismus hostitele je velmi zranitelný. Na vzduchu hyne během několika minut, ničí ho i běžné dezinfekční prostředky. Možnost nákazy ze zaschlé krve, spermatu nebo vaginálního sekretu je tak nepravděpodobná.

Všímat byste si měli i data exspirace a nepoužívat kondom, kterému již vypršela. Při použití latexového prezervativu je vhodné vybírat lubrikanty, které jej nerozpouští, ideálně na vodové bázi. Naopak silikonové lubrikační gely kondom poškozují.

7. Přerušovaná soulož nechrání před HIV

I preejakulační tekutina obsahuje částice viru HIV, které mohou infikovat zdravého člověka, obzvláště dostanou-li se do krevního oběhu skrze poškozenou sliznici, nebo třeba i pokožku rukou, pokud je na ní čerstvé krvácející zranění.

8. Anální sex je riskantnější než vaginální

Rizikem u análního styku bývá snazší poranění rektální sliznice, která je náchylnější k drobným trhlinkám více než tkáň vaginy.

9. Požívejte alkohol s mírou

Často se stává, že po požití alkoholu padají zábrany a dochází k sexuálnímu styku mnohem snáze i mezi zcela neznámými osobami, například na teenagery oblíbených diskotékách.

Právě konzumace alkoholu ale snižuje opatrnost a zároveň zvyšuje nebezpečí nedodržení některých z pravidel prevence. Pokud tedy předpokládáte, že vás daný večer čeká sexuální dobrodružství, pijte alkohol s mírou, abyste měli situaci vždy pod kontrolou.

10. Po dvou měsících se nechte testovat

Pravidlem, které lze každému po náhodném pohlavním styku či započetí nového sexuálního vztahu doporučit, je absolvovat po dvou měsících testování na pohlavní choroby, především pak HIV.

Tato lhůta je dána dlouhou inkubační dobou HIV, který je s jistotou zjistitelný až po uplynutí 6-8 týdnů.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Deset tipů, jak se ochránit před infekcí HIV

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci