Velkým svatbám odzvonilo. Trendem jsou menší a levnější

10.5.2016 00:00   |   Sex a vztahy
Velkým svatbám stejně jako pravidlům jejich financování odzvonilo. Svatební průvody a „peníze od rodičů“ se už dnes nenosí.

sex a vztahy

Co se ale naopak stále více „nosí“ je trend nezávislosti s emancipace. Podle zjištění ČSOB chtějí být snoubenci soběstační a svatební den si zafinancovat a celkově zajistit sami.

Zároveň ale za den stvrzení své lásky nechtějí utratit „majlant“, ani si vzít půjčku, takže se svatby značně zmenšují a počet hostů klesá. Schválně si vzpomeňte na poslední svatbu ve vašem okolí, jaká byla?

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Letí svatby ve vesnickém stylu!
Na svatbě omdlíte snadno. Až přinesou účet
Svatební bomba v kostele ohromila

„Na svatbu si partneři mohou šetřit například pomocí podílových fondů nebo spořicích účtů a dle našich zjištění za ni neplánují utratit více než 80 tisíc korun, spíše méně,“ komentuje Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Populární nízkorozpočtové

Pro některé snoubence je však třeba i částka kolem 20 tisíc korun utracená za svatební veselí nepředstavitelná. Navíc v době, kdy je svatba spíše něco hezkého než nutného.

Stále populárnější jsou tak nízkorozpočtové svatby odehrávající se na úřadě, v lese, nebo v parku pouze za účasti svědků, které nestojí více než jednotky tisíc korun.

Skromnější svatby s menším počtem hostů preferují také páry, které vstupují do manželství opakovaně, nebo ve zralém věku.

Doba, která nabízí tolik možností zábavy a cestování přímo vybízí k tomu, že za „ušetřené“ peníze páry radši vyrazí na krásné líbánky do exotiky nebo si pořídí něco pěkného do domácnosti.

Velká jedině na venkově

Pravým opakem jsou pak okázalé svatby. Ty bývají specifikem velkých rodinných klanů, ale také tradičních svateb na Moravě. Na tyto svatby většinou výrazným podílem přispívají rodiče. Celkově ale na finanční pomoc ze strany rodičů spoléhá jen málo novomanželů.

„Na svatbu se těšila celá široká rodina a bylo by všem líto, kdybychom se oddali bez nich někde v Karibiku,“ uvádí Hanka (26 let) z Olomouce a dodává: „Je jasné, že rodiče s financováním pomáhali, měli jsme na svatbě 100 hostů, to bychom s manželem nedali dohromady.“

Ani plánování a organizace svatby není jednoduchá věc, přesto se v Čechách služby svatebních agentur zatím tolik nevžily. Většinou se svatbou pomáhají příbuzní a přátelé. Pokud se vůbec koná.

„Mnoho mladých lidí se v naší diskuzi vyjádřilo zcela proti svatbě. Vnímají ji jako zbytečné utrácení peněz za ‚papír‘, který raději nahradí společným životem na ‚psí knížku‘,“ uzavírá Pavla Hávová.

Kolik stojí svatba – orientační rozpočet

Položka

Cena

správní poplatek

0 – 10 000 Kč

svatební šaty a doplňky pro nevěstu

9 500 Kč

vizážistka + kadeřnice

2 000 Kč

koupě obleku pro ženicha a vše s ním spojené

8 000 Kč

prstýnky (pár)

10 000 Kč

svatební oznámení

1 000 Kč

květiny a výzdoba

14 000 Kč

fotograf (celodenní focení) a kamera

10 000 Kč

svatební koordinátor

10 000 Kč

pronájem místa a hudba

11 000 Kč

jídlo (svatba v restauraci, hotelu…)

1 000 Kč / osoba

alko a nealko

10 000 Kč

dárečky pro hosty

100 Kč / osoba

pronájem vozů

1 500 Kč / vůz

svatební dort

5 000 Kč

svatební koláčky

6 Kč / koláček

Zdroj: svatba.cz

Manželství moc neletí

Pohled Čechů a Češek na manželství se v posledním čtvrtstoletí výrazně proměnil. Podle únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění přibývá lidí, podle nichž svatba není pro výchovu dětí podstatná a rodiče nemusejí být sezdáni.

Zatímco v roce 2005 považovala sňatek pro výchovu potomků za důležitý polovina lidí a čtvrtina si myslela, že roli nehraje, nyní se poměr otočil. Polovina lidí míní, že manželství není pro výchovu důležité. Zhruba čtvrtina má názor opačný.

Podle 51 procent Čechů a Češek není nutné, aby rodiče byli manželé. Pětina lidí si naopak myslí, že by matka a otec sezdáni být měli. V roce 2005 nemuseli rodiče být manželé podle 31 procent dotázaných.

Polovina dětí nemá sezdané rodiče

Téměř polovina loni narozených českých dětí přišla na svět mimo manželství. A podíl každoročně roste. Nesezdané rodiče či svobodnou matku měli loni nejčastěji narození chlapci a děvčata v Karlovarském a Ústeckém kraji, nejméně ve Zlínském. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění přibývá v ČR postupně lidí, podle nichž není nutné, aby rodiče byli manželé.

V roce 1990 se mimo manželství narodilo 8,5 procenta dětí. Na přelomu tisíciletí to byla pak víc než pětina. O deset let později podíl překročil dvě pětiny. Loni podle statistiků dosáhl 48 procent.

upo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Velkým svatbám odzvonilo. Trendem jsou menší a levnější

agentura

25.9.2018   |   11:29   |   od: Kateřina
Dobrý den, Lenko. Mohu se zeptat přes jakou agenturu jste to řešili? Díky!

Koordinace

7.4.2017   |   07:00   |   od: Pavlína
Hezký článek :) My jsme si najmuli svatební koordinátorku. Sice nás něco stála, ale zato jsme díky ní ušetřili tam, kde by nás to nenapadlo.

svatba

13.12.2016   |   09:39   |   od: Lenka
Já měla svatbu na Mauriciu přes agenturu, která opravdu splnila můj sen:-) Proto, kdo přemýšlí o sňatku v zahraničí, určitě vše s agenturou alespoň komunikovat.
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 9. 2018 11:29
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci