Rozumíte jazyku, kterým mluví váš partner?

18.12.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Mluví ženy a muži stejnou řečí? Ve vnímání a vyjadřování lásky totiž každý člověk upřednostňuje jiné způsoby. Rozumíte jazyku, kterým mluví váš partner?

sex a vztahy

Potřeba dávat a dostávat lásku je pro každého jednou z nejdůležitějších potřeb. Neslouží pouze k milostné předehře, která vede k sexualitě, ale plní také roli sociální. Cítit se milován, umět dávat lásku patří k duševnímu zdraví člověka.

Každý z nás si osvojuje jazyk lásky už v dětství. Učíme se jej od rodičů a také ze svého okolí. Ne vždy dostatečně, protože mnohá partnerská nedorozumění vznikají z nepochopení jazyka lásky svého protějšku. Zatímco třeba žena uvaří dobré jídlo a vyjadřuje tím svou náklonnost, její partner by raději, kdyby jej soustředěně vyslechla.

Pět jazyků lásky

Podle bestselleru Pět jazyků lásky od manželského poradce Garyho Chapmana existuje celkem pět jazyků lásky. Ty mohou být buď v souladu mezi partnery, pak si nadmíru rozumějí, anebo si nerozumějí a postupně se tak odcizují.

Může vás zajímat

Sex až po svatbě? V Česku vzácnost
Jak si neužít sex v partnerství
Sexuální chutě si musíte umět pěstovat

Dlouhodobé míjení partnerů v projevech lásky může vést k tomu, kdy si již začínají říkají, že už to není ono. Pokud si však vzájemně rozumějí, mají vzájemně radost a pocit vlastní hodnoty a hodnoty pro druhého.

Jazyk 1: Slova ujištění

Pokud si partneři i dlouhodobě dokáží sdělovat ocenění, pochvaly, nebo si například říkat zdrobněliny při oslovování, jsou na dobré cestě oheň lásky mezi sebou udržovat.

Měli by být také pozorní k tomu, jaká slova partner nejčastěji používá a co pro něho znamenají. Leckdy to může být někdy vzájemně velmi nečitelné. Důležité ale je se v tom časem zorientovat.

Pro někoho význam věty "Mám tě ráda" může být vyjádřený sdělením "Chválím tě" za to a to. Naopak někdo dovede "Miluji tě" říkat často a pro jiného to zase je závažné sdělení, kterým nedokáže plýtvat.

Jazyk 2: Soustředěná pozornost

Velmi důležitá je pozornost, kterou partnerovi věnujeme. Jde o společný humor, sdílení zážitků, vyprávění o tom, co jsme prožili, když jsme nebyli spolu. Stručně lze říci, že objektem naší plné pozornosti by měl být partner sám a nikoliv například televize jako třetí do počtu.

Je pochopitelné, že každý má jinou míru pozornosti, která je navíc i jiná na začátku vztahu, než například po dvaceti letech soužití. Každopádně, pokud je pro nás někdo významný, naše pozornost tomu odpovídá a on to vnímá.

Jazyk 3: Dárky

Jedna z nejčastějších forem projevu náklonnosti jsou dárky. Ženy obvykle očekávají dárky víc, například květiny či drobnosti. Muži naopak na dárky tolik nedají.

Pokud ale víme, co má partner rád, jaké knihy, hudbu, oblečení či jiné věci, určitě projevem lásky je, když vybereme právě takový dárek a nikoliv něco úplně jiného. Tím mu totiž říkáme: Chci ti udělat radost.

Jazyk 4: Skutky

Činy a skutky, které jsme ochotni pro partnera udělat, řadíme také k významným faktorům, podle nichž lze určit míru naší náklonnosti, důležitost toho druhého pro nás. Může to být například pomoc v domácnosti, nebo jen obyčejné uvaření čaje, pokud ten druhý je nemocný.

Naše činy nemusejí mít vždycky podobu ochoty a tolerance týkající se svobody toho druhého – pokud má například nějaké vlastní koníčky či zájmy. Někdy právě skutky partner vyjadřuje lásku nejvíce a je proto důležité jim porozumět.

Jazyk 5: Fyzický kontakt

Nejstarším projevem lásky je nepochybně fyzický kontakt. Projevy fyzické lásky mohou být nejrůznějšího druhu. Počínaje tím, kdy žena chce být hýčkána a obdivována, až po to, kdy muž považuje za projev lásky sexuální aktivitu.

Je nezpochybnitelné, že právě fyzická láska dává korunu všem ostatním projevům. Bez ní to je totiž v partnerství nuda.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Rozumíte jazyku, kterým mluví váš partner?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci