Honosným svatbám odzvonilo, letí párty ve vesnickém stylu
25.2.2015 00:00 | Sex a vztahyPrvní, na čem by se měli budoucí manželé domluvit, je velikost svatby, místo jejího konání a nástin rozpočtu. Na maximální částce se předem domluví tři čtvrtiny Čechů, tento limit dodrží ale jen necelá polovina z nich.
„Za svatby utrácejí víc páry, které se berou poprvé. Průměrná cena se pohybuje kolem 150 tisíc. To se spoustě lidí zdá mnoho a snaží se ušetřit, jenže většina z nich na to jde špatně,“ upozorňuje Tomáš Vobořil, organizátor svateb v prostoru Zbraslavská Myslivna.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATMagická čísla: S devítkou se nežertuje! |
Jako amatér neušetříte
Velkým omylem je pronajmutí prostoru a snaha zvládnout hostinu a následný raut vlastními silami. Právě hostinu totiž většina párů považuje za nejdražší položku. Jenomže provozovatelé prostorů umějí s dodavateli zboží vyjednat ceny, na které lidé bez praxe jednoduše nedosáhnou.
„Navíc k běžným službám patří nejen pohoštění, ale i příprava a výzdoba celého prostoru. Díky tomu pár ušetří nervy, čas i peníze,“ dodává Tomáš Vobořil.
V organizaci svatby se shoduje zhruba polovina partnerů, častěji muži ustupují přáním nevěsty. Například výběr prostoru bývá doménou zejména žen. Obvykle je třeba jej zamluvit nejméně půl roku dopředu.
Oblíbené statky
V posledních letech se oblíbeným místem pro svatební den stávají romantické statky. Pryč jsou doby, kdy byla svatba ukázkou investice do ní, stoly byly přeplácané dekoracemi a celý den byl laděný do jedné barvy.
„Ještě zhruba před pěti lety patřily k nejběžnějším barvám bleděmodrá a červená. To už neplatí. Trendem posledních let jsou přírodní barvy, dřevěné či proutěné dekorace a venkovský styl. Páry si také oblíbily místa, kde je možné udělat obřad, hostinu i následný raut,“ předává zkušenosti Tomáš Vobořil.
Na průměrnou českou veselku dorazí kolem 70 lidí. Právě seznam hostů by měl být jednou z prvních věcí, které budoucí manželé vyřeší. Od počtu hostů se samozřejmě odvíjí cena svatby, volba místa, ale i průběh celého dne.
Co se objednat?
„V posledních letech se řada párů rozhoduje pro vynechání svatební hostiny a přiklání se pouze k rautu pro všechny svatebčany. Pokud se celá svatba koná na jednom místě, je tato varianta lepší, svatebčané tak nemusí bloumat po okolí a čekat, až se ti pozvaní najedí,“ nabízí další zkušenost organizátor svateb.
Svatební rauty značně ovlivňují trendy. V posledních letech tak na stolech nechybějí miniburgery, sushi nebo cupcakes (dezerty v košíčku). K evergreenům patří miniřízečky, které si na raut objednává 95 procent párů.
Hledejte i zázemí
Pří výběru místa by měli snoubenci věnovat pozornost nejen samotnému prostoru, ale i zázemí.
„Podstatnou přidanou hodnotou prostorů, kde se svatba koná, je možnost ubytování, hlavně pro svatebčany, kteří dorazí ze vzdálenějších míst. A nezapomínejte na zázemí pro nevěstu. K dispozici by měla mít prostor, kde ji nalíčí, učešou, kam se může jít převléknout,“ dodal Tomáš Vobořil.
toz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|