Honosným svatbám odzvonilo, letí párty ve vesnickém stylu

25.2.2015 00:00   |   Sex a vztahy
V loňském roce uzavřelo v Česku sňatek přes 40 tisíc párů a téměř 80 procent budoucích novomanželů si své „ano“ řekne během letních měsíců. Proč tedy v létě nevyužít k oslavě zahrady, dvora, přírody?

sex a vztahy

První, na čem by se měli budoucí manželé domluvit, je velikost svatby, místo jejího konání a nástin rozpočtu. Na maximální částce se předem domluví tři čtvrtiny Čechů, tento limit dodrží ale jen necelá polovina z nich.

„Za svatby utrácejí víc páry, které se berou poprvé. Průměrná cena se pohybuje kolem 150 tisíc. To se spoustě lidí zdá mnoho a snaží se ušetřit, jenže většina z nich na to jde špatně,“ upozorňuje Tomáš Vobořil, organizátor svateb v prostoru Zbraslavská Myslivna.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Magická čísla: S devítkou se nežertuje!
Svatební bomba v kostele ohromila
Do svatby se neženou. Manželství se přežilo?

Jako amatér neušetříte

Velkým omylem je pronajmutí prostoru a snaha zvládnout hostinu a následný raut vlastními silami. Právě hostinu totiž většina párů považuje za nejdražší položku. Jenomže provozovatelé prostorů umějí s dodavateli zboží vyjednat ceny, na které lidé bez praxe jednoduše nedosáhnou.

„Navíc k běžným službám patří nejen pohoštění, ale i příprava a výzdoba celého prostoru. Díky tomu pár ušetří nervy, čas i peníze,“ dodává Tomáš Vobořil.

V organizaci svatby se shoduje zhruba polovina partnerů, častěji muži ustupují přáním nevěsty. Například výběr prostoru bývá doménou zejména žen. Obvykle je třeba jej zamluvit nejméně půl roku dopředu.

Oblíbené statky

V posledních letech se oblíbeným místem pro svatební den stávají romantické statky. Pryč jsou doby, kdy byla svatba ukázkou investice do ní, stoly byly přeplácané dekoracemi a celý den byl laděný do jedné barvy.

„Ještě zhruba před pěti lety patřily k nejběžnějším barvám bleděmodrá a červená. To už neplatí. Trendem posledních let jsou přírodní barvy, dřevěné či proutěné dekorace a venkovský styl. Páry si také oblíbily místa, kde je možné udělat obřad, hostinu i následný raut,“ předává zkušenosti Tomáš Vobořil.

Na průměrnou českou veselku dorazí kolem 70 lidí. Právě seznam hostů by měl být jednou z prvních věcí, které budoucí manželé vyřeší. Od počtu hostů se samozřejmě odvíjí cena svatby, volba místa, ale i průběh celého dne.

Co se objednat?

„V posledních letech se řada párů rozhoduje pro vynechání svatební hostiny a přiklání se pouze k rautu pro všechny svatebčany. Pokud se celá svatba koná na jednom místě, je tato varianta lepší, svatebčané tak nemusí bloumat po okolí a čekat, až se ti pozvaní najedí,“ nabízí další zkušenost organizátor svateb.

Svatební rauty značně ovlivňují trendy. V posledních letech tak na stolech nechybějí miniburgery, sushi nebo cupcakes (dezerty v košíčku). K evergreenům patří miniřízečky, které si na raut objednává 95 procent párů.

Hledejte i zázemí

Pří výběru místa by měli snoubenci věnovat pozornost nejen samotnému prostoru, ale i zázemí.

„Podstatnou přidanou hodnotou prostorů, kde se svatba koná, je možnost ubytování, hlavně pro svatebčany, kteří dorazí ze vzdálenějších míst. A nezapomínejte na zázemí pro nevěstu. K dispozici by měla mít prostor, kde ji nalíčí, učešou, kam se může jít převléknout,“ dodal Tomáš Vobořil.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Honosným svatbám odzvonilo, letí párty ve vesnickém stylu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci