Podzim na zahradě? Máme několik tipů!

4.10.2016 01:00   |   Bydlení
Chcete, aby vaše zahrada a okolí vašeho domu zůstalo chloubou i v příštím roce? Tak rychle do práce!

podzim zahrádka

Ostatně tak už to se zahradou chodí. Na co tedy zaměřit svou pozornost? Několik tipů má pro vás Jakub Kirchner, produktový specialista firmy Gardena.

Alespoň jednou do roka byste měli vyčistit okapy. Naplánujte si to na konec podzimu - po opadání všech listů ze stromů. Pokud se okapy ucpou listím, mechem a jinými nečistotami, vzniká riziko, že dešťová voda bude přetékat, což může mít za následek poškození krovu a fasády.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

I malá zahrada umí udělat velkou radost
Oáza květin na balkóně, jak ji vykouzlit
Česko obývá národ pěstitelů bylinek a květin

Tak jako každá výšková práce, i nezajištěné čištění okapů může vést k vážným zraněním. Pokud se bojíte výšek a chcete si práci ulehčit, můžete využít čističe okapů s teleskopickou násadou, a při práci tak zůstat nohama pevně na zemi.

A pro příště, abyste zabránili zanášení okapů a svodů nečistotami a listím, je vhodné je zakrýt síťkou.

Údržba trávníku

Během podzimu nebo také bezprostředně po vertikutaci (odstranění plsti a provzdušnění vrchní vegetační vrstvy) se na vašem trávníku nahromadí spousta cenného materiálu.

Rozhodně ho nevyhazujte, raději jej recyklujte a použijte znovu jako hnojivo.

V případě, že neobsahuje semena plevelů, je možné jej použít jako kompost na záhoncích.

Tímto způsobem lze využít nejen posečenou trávu, ale také odpad z prořezávání a trimování. Předtím je však nutné větvičky a výhonky rozdrtit v zahradním drtiči.

Sklizeň ovoce

Sklizeň ovoce je další výšková činnost, která může být, navíc se vzrůstajícím věkem, nebezpečná a rozhodně je nepohodlná. Pokud tedy nechcete česat ovoce ze žebříku, můžete si pořídit česač ovoce na teleskopické násadě. Opět se zde jedná o výrazné zjednodušení práce.

Důležitá je i forma skladování ovoce. Plody by měly být skladovány v nezamrzající, vlhké místnosti, při teplotě přibližně 2 až 5 stupňů Celsia.

Doporučujeme ve skladovacím prostoru pravidelně kontrolovat, zda se tam nevyskytují nahnilé kusy, protože by se hniloba mohla rychle šířit na další ovoce. Z tohoto důvodu by nemělo být skladováno ovoce spadané.

Odstranění mechu ve spárách

Nenechte vaše upravené chodníky zarůst mechem. Jeho odstranění není tak fyzicky náročné, jak byste si asi mysleli a výsledek stojí za to. A není třeba ani drahá chemie.

Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit již vyrostlého mechu, je přelít spáry horkou vodou.

Na druhý den pak odstraňte uschlý mech pomocí čističe na spáry. Preventivně pak vyplňujte spáry každou sezónu střídavě pískem a štěrkem, tím odstraníte výtrusy mechu a semena plevelů.

Neposlouchejte toho, kdo vám radí použít vodu osolenou. Sůl se pak hromadí v půdě a poškozuje ji.

Nezapomínáte na nářadí?

Správné skladování a očištění ochrání zahradní nářadí před povětrnostními vlivy a prodlužuje jejich životnost. Zahradní nářadí by měly být skladováno na suchém místě, aby bylo chráněno před poškozením.

Benzinové přístroje by měly být vypnuty s plnou nádrží, aby nedošlo ke kontaminaci paliva. U akumulátorových zařízení by měl být akumulátor skladován samostatně v domě.

Pokud máte rádi pořádek a vše na jednom místě, můžete si pořídit věšák na nářadí, který jen přišroubujete ke zdi a zavěsíte na něj veškeré zahradní nářadí, které doma najdete.

Aby se zabránilo korozi zahradního nářadí v zimě, je nutné ošetřit jej olejem: pomocí hadříku nanesete na očištěné nástroje tenkou vrstvu speciálního ošetřujícího oleje na nářadí.

zoz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Podzim na zahradě? Máme několik tipů!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci