Peníze na ochranu hlavy nejsou vyhozené oknem!

1.6.2016 00:00   |   Wellness
Cyklistů jsou už plné stezky, cesty i silnice. A to i těch úplně malých. Myslete na bezpečnost a nevyjíždějte bez ochranné helmy. Drtivou většinu vážných poranění na kole představují úrazy hlavy. A cyklistická přilba dokáže snížit toto riziko až o 80 procent!

cyklisté, helmy

Vybírejte takovou helmu, která splňuje bezpečnostní atesty a poskytne vám účinnou ochranu v případě pádu.

„Helma by rozhodně měla chránit hlavu po celém jejím obvodu, často chrání i oblast uší a brady. Někteří výrobci také vyrábí speciálně tvarované helmy, které více chrání hlavu v její zadní části,“ radí MUDr. Michaela Tomanová, primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Se Sluncem se vrací aktivita, ale i úrazy
Vybíráme správné jízdní kolo
Jaro, kolo, brusle a spol.

„Důležité také je, aby helma na hlavě dobře a pevně seděla. Jenom tak totiž může účinně ochránit hlavu,“ dodává lékařka.

Jaké úrazy helmy eliminuje

V této otázce záleží na charakteru a mechanismu úrazu. Úrazy na kole mohou být od lehčích poranění až po těžké, což je například poranění mozku s krvácením.

„U takovýchto úrazů může jít už i o život nebo vznikne těžké postižení. Pokud máme na hlavě helmu, nedojde k tak velkému nárazu a poranění mozku, a tím lze předejít vážnějším úrazům,“ říká primářka.

„Na druhou stranu helma nás nechrání od úrazů krční páteře, které také často vznikají při prudkém nárazu. Proto je vždy potřeba stále dbát maximální opatrnosti,“ připomíná Michaela Tomanová.

Kvalitní přilba? Dostupná investice

Přilba je v současnosti nezbytným vybavením každého cyklisty a zejména u dětí by měla být samozřejmostí, i když jedou jen pár metrů.

Cyklistickou helmu seženete zhruba za tisíc korun, takže se nejedná o žádnou závratnou částku. Tato investice vám může zachránit život. Dnes jsou přilby navíc velice slušivé, pohodlné a vzdušné.

Dále jsou běžnou součástí výbavy cyklistické rukavice, které brání vytváření otlaků na dlaních, brýle chránící proti slunci, větru, hmyzu či odletujícím předmětům.

Jak vybírat

Jestli si netroufáte na výběr dobré helmy sami, nechte si poradit zkušenými. Nebo najděte renomovanou prodejnu sportovních potřeb, kde vládnou opravdu odborní prodavači a nikoli jen podavači...

Zakažte si kupovat podle ceny a vzhledu. Obojí může být na škodu. Zjednodušeně „jděte“ po šestici hlavních vlastnostech: optimální váze, správné velikosti, upínání a polstrování, vybírejte jak slouží, či zda nepřekáží kšilt (nejlépe odnímací) a zda jsou na helmě reflexní prvky.

A poznámku na závěr - jestliže už přilbu chcete koupit v eshopu, zvolte takový, kde si můžete zboží osobně vyzkoušet. Špatně vybranou přilbou, která na hlavě nesedí, můžete dítěti nebo sobě i ublížit.

ctz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Peníze na ochranu hlavy nejsou vyhozené oknem!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci